Politika

Hrvatska partija Možemo! uputila podršku građanima Srbije koji se protive iskopavanju litijuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

16:02

Hrvatska partija Možemo! uputila podršku građanima Srbije koji se protive iskopavanju litijuma
Hrvatska partija Možemo! uputila podršku građanima Srbije koji se protive iskopavanju litijuma - Copyright Tanjug/Lana Slivar Dominić, Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska partija Možemo!, članica evropskih Zelenih i bliska partnerska organizacija Zeleno-levog fronta, uputila je podršku građanima Srbije u borbi protiv eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

"Povodom masovnih građanskih protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji, kao evroparlamentarna stranka naglašavamo da se Možemo! oštro protivi tom projektu te ćemo kroz Evropski parlament upozoravati na sve moguće štetne posledice trenutnog dogovora oko eksploatacije litijuma u Srbiji”, navodi se u saopštenju Možemo! i poručuje: “Način na koji se pokušava eksploatisati litijum u Srbiji pogoduje velikim korporacijama, a lokalnom stanovništvu ostavlja nemerljivu štetu za životnu sredinu i zato je nama neprihvatljiv.”

“Kroz svoj rad u Evropskom parlamentu podržavaćemo sva nastojanja građana u Hrvatskoj, regionu i Evropi koji se bore za očuvanje životnog prostora i okoline. Ovim putem izražavamo podršku građanima Srbije koji se protive projektu eksploatacije litijuma”, saopštio je iz Možemo! 

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta kaže da je zahvalan saborcima iz hrvatske partije Možemo! na podršci.

"Ona dolazi u pravom trenutku i govori da nisu svi u EU za to da se sprovode ovi jako štetni projekti po lokalno stanovništvo. Srbija na međunarodnom planu ima partnere sa kojima deli borbu za zdravu životnu sredinu. Zeleno-levi front će učiniti sve da okupi što više međunarodnih glasova podrške za zašttu životne sredine u Srbiji i zaustavljanje štetnih projekata Rio Tinta", izjavio je Lazović i podsetio da ova partija ima dugogodišnju saradnju sa ljudima iz Možemo! na čiju podršku računaju i u drugim oblastima u Evropskom parlamentu.   

 

Komentari (0)

Srbija