Politika

Kurti o otvaranju mosta na Ibru: Nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje odugovlači u nedogled

Komentari

Autor: FoNet

20/08/2024

-

13:52

Kurti o otvaranju mosta na Ibru: Nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje odugovlači u nedogled
Kurti o otvaranju mosta na Ibru: Nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje odugovlači u nedogled - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će otvaranje mosta na Ibru za promet vozila biti zasnovano na planu koji je njegova vlada podelila sa američkim i evropskim partnerima i istakao da Priština želi da to uradi što pre, ali nije precizirao kada će to biti.

"Održali smo konsultacije sa srpskom zajednicom na severu Kosova i na jugu. Obavljene su konsultacije sa Albancima, kao i sa severnim i južnim opštinama Mitrovice. Testirali smo i fizičku i tehničku stabilnost mosta preko Ibra i radimo projekat, dekoraciju, jer moramo da vodimo računa i o vizuelnom izgledu ovog mosta. Želimo da to uradimo što je pre moguće, ali nećemo iznenaditi naše evropske i američke partnere, prijatelje i saveznike. S druge strane, nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje odugovlači u nedogled", rekao je Kurti u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike.

Kurti je rekao da je most na Ibru "morao da bude otvoren kada je Kosovo oslobođeno pre 25 godina".

"Nije trebalo da se zatvori kada je Kosovo postalo nezavisno pre 16 godina. Trebalo je da bude otvoren pre osam godina, na osnovu Briselskog sporazuma i plana implementacije. Na ovaj način smo tri puta kasnili po mnogo godina i ono što želimo da uradimo je slobodno kretanje svih građana, robe i kapitala", kazao je Kurti gostujući u TV emisiji albanskog servisa Glasa Amerike u Čikagu, gde je na poziv Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) došao na Nacionalnu konvenciju američke Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, Kosovo sa evropskim i američkim partnerima nikada nije imalo razlike u ciljevima, vrednostima i principima.

"Retko imamo razlike u strategijama, taktikama i operacijama, ali obično te razlike, jer su retke, postanu velike vesti", rekao je Kurti.

"Ne treba ponovo pregovarati o slobodi kretanja preko reke Ibar"

Kurti je izrazio neslaganje sa stavom EU da bi o tom pitanju trebalo razgovarati u Briselom sa predstavnicima Srbije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Razgovori u Briselu vođeni su od 2014. do 2017. godine i završeni su ne samo dogovorom o otvaranju mosta, već i dogovorom o planu implementacije, o tome kako bi most trebalo da bude otvoren. Rok je bio 20. januar 2017. Ako je dogovor napravljen i postoji rasprava o sporazumu, to je indirektan način kršenja sporazuma. Nismo spremni da učestvujemo u kršenju sporazuma i ne treba ponovo pregovarati o slobodi kretanja preko reke Ibar", dodao je Kurti.

Upitan da li ima plan B za prevazilaženje svojevrsnog zamrznutog konflikta, s obzirom da je prošlo godinu i po dana od kada su Priština i Beograd u Briselu i Ohridu dogovorili sporazum o normalizaciji, ali skoro da nisu preduzeti koraci ka njegovoj primeni, Kurti je rekao da je nemoguće imati plan B ako se ne poštuje plan A i ako nema dobre volje i dobre volje strana.

"Poštujemo dogovor, spremni smo da se on sprovede, ali ne možemo da imamo partnerstvo u primeni, sve dok postoji nepoštovanje. U decembru prošle godine bivša premijerka Srbije Ana Brnabić je, praktično, javnim i zvaničnim pismom upućenim 27-ici EU, u ime Srbije istupila iz osnovnog sporazuma. Dakle, Srbija mora da se vrati dogovoru, da ga poštuje, da bismo ga sproveli", naveo je Kurti.

Kurti je rekao da je u okviru tog sporazuma i 39 prethodnih sporazuma koje su njegovi prethodnici sklopili u Briselu.

"Veoma sam zainteresovan i spreman da se prema njima odnosim precizno i posvećeno, kako bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, i naravno na kraju došlo do onoga što je američki predsednik Bajden nazvao međusobnim priznanjem - da Kosovo priznaje Srbiju, jer Srbija priznaje Kosovo", naveo je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija