Politika

Kako je pretučen Aleksandar Vučić pre 16 godina: Oštra polemika Dačića i Tadića o tome ko je izdao naređenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2024

-

13:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ušli su u oštru polemiku o tome kako je došlo do toga da policija prebije Aleksandra Vučića posle mitinga podrške Radovanu Karadžiću u julu 2008. godine.

Priča je aktuelizovana na konferenciji za medije posle nedavnih protesta protiv projekta Jadar i blokade pruge u Beogradu. Na toj konferenciji su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.  

Dačić je govorio o intervenciji policije kojom su demonstranti sklonjeni sa pruge, ali se u jednom trenutku vratio u prošlost. On je istakao da uvažava pravo na mirno okupljanje kao jedno od temeljnih demokratskih prava i sloboda, ali je istakao da vezivanje za prugu nije politička borba. 

"Čekajte, jel to politička borba? Šta sad, mi treba da čekamo tri godine da se neko odveže? Postoje načini kako se vodi politička borba. Ne vodi se na taj način", naveo je Dačić. 

Rekao je i da on nije ministar "od pre tri dana"  i nastavio: "To sam se šalio s predsednikom pošto smo obeležavali 100 dana Vlade, a ja sam tog dana obeležavao 5.232. dan u Vladi. Sve ovo što sad pričam, ja sam prišao i pre 16 godina. Pa Tadić me je učio da nema blokade međunarodnih saobraćajnica. Ja sam izvodio policiju da sklanja malinare i ostale”. 

Zatim je predsednik Srbije dodao na to: "I Vučića", a Dačić je odgovorio: "Njega smo i prebili".  

"Prema tome, ja samo apelujem na sve da ostave policiju van sve te priče, zna se kako se vodi politička borba", zaključio je Dačić.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

Aleksandar Vučić je takođe govorio o tom događaju: "To kada su me prebili, i Kokezu takođe sa mnom, Dačić i Miki Rakić su organizovali po Tadićevom nalogu. Mi smo samo hteli da prošetamo do RTS-a". 

Naveo je da je on bio meta, a da je Kokeza slučajno prebijen zato što ga je zagrlio otpozadi. Ali, kako je rekao predsednik, iako je mnogo godina proveo u opoziciji, nikad mu nisu padale na pamet stvari poput razbijanja gradske skupštine i blokade pruge.  

"Jeste li vi čisti bre ljudi? Hajde uzmite političare koji znaju šta je država, spremite se za izbore, izađite sa planovima i programima i to je to", rekao je predsednik.

O kojem događaju su govorili Vučić i Dačić?

Inače, događaj o kojem su govorili Ivica Dačić i Aleksandar Vučić dogodio se 2008. godine nakon što je uhapšen Radovan Karadžić. SRS je organizovala 29. jula miting podrške Karadžiću, ali je pred kraj tog skupa, kako su preneli mediji, izbio sukob u Makedonskoj ulici, nedaleko od Trga republike na kome je održan protest.

Pred kraj mitinga, lider te stranke Tomislav Nikolić pozvao je prisutne da formiraju kolonu za protestnu šetnju, a grupa učesnika protesta se izdvojila iz mase i ušla u sukob sa policijom.

Kako piše Politika, Vučić, koji je tada bio generalni sekretar SRS-a, je pokušavao da razdvoji masu i organe reda, ali je iz gužve izašao sa nekoliko udaraca pendrecima.

Posle toga se našao okružen policijskim kordonima, a novinar je naveo da se moglo zaključiti da je telefonom razgovarao sa Ivicom Dačićem kojem je uputio nekoliko oštrih reči.

Usledila oštra polemika Dačića i Tadića

Na navode Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa konferencije za novinare odgovorio je i Boris Tadić. On je na društvenim mrežama napisao da su njih dvojica izneli "notornu laž" da je on izdao nalog Dačiću i Rakiću da Vučić bude pretučen u vreme kada je bio u opoziciji. 

"Dakle, nikada u svom životu, ni političkom, ni privatnom, nisam izdao nalog da bilo ko bude pretučen. Ovom besramnom laži su još jednom pokazali da su u svrhu političkih obračuna spremni na sve, osim da kažu istinu i da prihvate da nijedna monstruozna laž o bivšoj vlasti neće promeniti istorijske istine o njihovoj”, naveo je Boris Tadić.  

To je bio povod za novo oglašavanje Ivice Dačića koje je bilo prilično oštro. On je sada Tadićeve navode odbacio kao netačne.  

Euronews

 

"Povodom izjave Borisa Tadića, želim jasno da ponovim, lažeš, Borise Tadiću! Miodrag Rakić mi je jasno i precizno preneo da je nalog Predsedništva meni i direktoru policije da ni po koju cenu učesnici skupa ne smeju da dođu do zgrade Radio-televizije Srbije, kao i da se upotrebe sva sredstva prinude prema svim učesnicima skupa. Čak su upotrebljeni i gumeni meci, a Žandarmerija je brutalno intervenisala, od čega je nastradao Ranko Panić", naveo je Dačić u izjavi.  

Direktor policije, kako je dodao, tada mu je prenosio kakve naredbe dobija od Rakića, koji ga je prilikom intervencije pitao i gde je vodeni top. 

"Zbog svega toga, zbog tvoje naredbe, četiri godine nisam razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, koji je sa pravom bio ljut, jer je i on, kao jedan od vođa opozicije, bio pretučen", izjavio je Dačić. 

Na to je ponovo reagovao Tadić koji je naveo: "Dačiću, kad već iznosiš laži, odluči se bar za jednu - da li sam ja izdao nalog da Vučić bude pretučen, kao što je on rekao na KZN, a ti pored njega sedeo i ćuteći potvrđivao pre par dana ili je Predsedništvo izdalo nalog da nasilni demonstranti budu sprečeni da dođu do RTS, kako to tvrdiš danas? Da li je pokojni Miodrag Rakić, koga pominješ, ako je izdao neki nalog u vezi sa bezbednošću tokom protesta, to učinio ispred Predsedništva ili Biroa za koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je za to po zakonu nadležan? Da li meni danas kažeš da lažem, jer na KZN nisi smeo to Vučiću da kažeš?", napisao je, između ostalog, Boris Tadić u odgovoru.  

Komentari (0)

Srbija