Politika

Dačić: Cilj zapadnih sila nestabilan region kako bi imale veći uticaj na odlučivanje

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2024

-

10:36

Dačić: Cilj zapadnih sila nestabilan region kako bi imale veći uticaj na odlučivanje
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je je ubeđen da je cilj velikih zapadnih sila da izazovu nestabilnost na ovim prostorima kako bi mogle da imaju veći uticaj na rešavanje problema i donošenje odluka i istakao da im smeta stabilna Srbija na svim poljima.

Dačić je, komentarišući izveštaj kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da američki Kongres finansira organizaciju koja kod nas finansira brojne nevladine organizacije u cilju rušenja vlasti, rekao da to nije ništa novo na našim prostorima, da se to dešavalo i ranije i da američka administracija to i ne krije.

"Oni su i u Kongresu donosili odluke o tome. Počelo je još u vreme (nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana) Miloševića, pa čak i pre Miloševića u vreme socijalizma se govorilo i raspravljalo o uticaju na, kako oni kažu, demokratizaciju, širenje demokratije", rekao je Dačić za TV Prva.

On je dodao da mu je pre 10 dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rekao, počeo da čita koje su sve te organizacije po izveštaju Narodne banke i drugih organizacija.

"To je sve zvanični izveštaj, nisu to sada neki obaveštajni podaci, nego to su činjenice. Znači koje su sve te organizacije razne, jer ovo nije jedina koja se interesuje za političku i medijsku scenu Srbije, i ko to finansira i koliko to košta", rekao je Dačić.

On je dodao da je Kina jedna od zemalja koja se takođe nalazi na meti, ali da je Kina mnogo veća nego što je Srbija i može sigurno da odgovori.

Dačić je rekao da, ako slušamo zvanično Stejt Department, interes Amerike jeste da bude mir u regionu i dobra bilateralna saradnja.

"Međutim, ubeđen sam da je interes da se izazove nestabilnost, da bi njihov uticaj, ne samo Amerike, nego i Velike Britanije i nekih drugih velikih sila bio što veći. Zato im smeta stabilna Srbija i to je najveći problem za njih. Stabilna Srbija koja je u stanju da rešava probleme bez toga da mora njih da zove, da oni budu posrednici i vođe u nekim tim projektima. I to je to pitanje samostalnosti u smislu vođenja spoljne politike", naveo je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija