Politika

Dina Vučinić izabrana za novu predsednicu Skupštine Grada Novog Sada

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

14:19

Dina Vučinić izabrana za novu predsednicu Skupštine Grada Novog Sada
Dina Vučinić izabrana za novu predsednicu Skupštine Grada Novog Sada - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat Srpske napredne stranke Dina Vučinić je sa 47 glasova za od 75 prisutnih odbornika izabrana za predsednicu Skupštine Grada Novog Sada na konstitutivnoj sednici Skupštine grada.

Nakon glasanja ona se zahvalila Srpskoj naprednoj stranci što je predložila za tu poziciju, kao i građanima koji su na izborima glasali za politiku razvoja, nove bulevare, nove mostove i podržali Novi Sad sutra, Novi Sad budućnosti.

Posle tri sata rasprave, usvojene su prve dve tačke dnevnog reda konstitutivne sednice Skupštine Grada Novog Sada, koju je poslednjeg dana roka sazvala prethodna predsednica Jelena Marković Radomirović.

Prilikom glasanja za novu predsednicu, tri listića su neiskorišćena i 28 nevažećih. Glasanje se ne odvija elektronski već zaokruživanjem broja na papiriću.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Grada Novog Sada počela je ranije danas, a na dnevnom redu su bili potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine i njegovog zamenika, kao i sekretara Skupštine i zamenika. Sednici prisustvuju 74 odbornice i odbornika.

Na dnevnom redu zvanično nema izbora gradonačelnika i Gradskog veća, a prema zakonu rok za njihov izbor je 30 dana. Očekivano je da danas bude imenovana i Komisija za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, očekivano je da novi parlament ukoliko dobije podršku radi u duhu saradnje i otvorenosti i gradi Novi Sad.

"Najvažnija tačka je izbor predsednika. Naš predlog je Dina Vučinić, ona je četiri puta u četiri navrata birana za odbornicu. Bila je i šef odborničke grupe SNS. Za vreme nje, ali i mandata Miloša Vučevića i mene, urađeno je dosta za obrazovanje", rekao je aktuelni gradonačelnik Novog Sada.

Tanjug/Dušan Obrenov

 

On je dodao i da će za zamenika biti predložena Kristina Karaić, diplomirana pravnica.

Kandidat za sekretara Skupštine grada je Mima Vasilić, dosadašnja zamenica sekretara Skupštine grada, a za zamenika će predložena biti Sanja Maksimović, sa iskustvom iz oblasti prava.

Za mesto šefa odborničke grupe biće predložena Sanja Draško, ona je 4 godine već bila na toj funkciji. Zamenik će, ukoliko dobije podršku, biti Igor Crnobarac, koji trenutno obavlja funkciju zamenika gradonačelnika.

Tanjug/Dušan Obrenov

 

U Skupštini grada će sedeti 45 odbornika sa koalicione liste okupljene oko Srpske napredne stranke, od čega je 34 upravo iz redova SNS-a. Pet odbornika je iz SPS-a, dvoje iz SRS-a i po jedan iz PUPS-a, Pokreta socijalista i Zavetnika. Njima će podršku dati i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, Đula Kiš.

"Želeo bih da napomenem da ćemo izabrati predsednika i zamenika Skupštine, sekretara i podsekretara. SVM ce podržati sva četiri predloga", kazao je Kiš. 

Opozicija će, za razliku od prethodnog saziva, imati više predstavnika i njih čini 21 odbornik izabran na listi koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad".

Komentari (0)

Srbija