Politika

Starović o 100 dana Vlade Srbije: Posvetićemo se izgradnji memorijalnog centra žrtvama genocida NDH

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

22:50

Starović o 100 dana Vlade Srbije: Posvetićemo se izgradnji memorijalnog centra žrtvama genocida NDH
Starović o 100 dana Vlade Srbije: Posvetićemo se izgradnji memorijalnog centra žrtvama genocida NDH - Copyright Euronews/Specijal emisija Oluja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je danas da će u narednom periodu velika pažnja njegovog resora biti fokusirana na projekat izgradnje memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji će zajedničkim radom sa Vladom Republike Srpske biti izgrađen na dve lokacije, u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Starović je za Tanjug govoreći o 100 dana rada vlade kao i projektima koje je ministarstvo realizovalo naglasio da je ponosan zbog otvaranja Gerontološkog centra u Valjevu, za koji kaže da je najmoderniji i da je uređen po najvišim evropskim standardima i dodaje da će se u njemu pružati još dve usluge socijalne zaštite - dnevni boravak za stara lica i prihvatilište za beskućnike.

"Jedan od svakako najznačajnijih projekata, na koji smo posebno ponosni, jeste završetak izgradnje i otvaranje Gerontološkog centra u Valjevu. To je prvi Gerontološki centar u Kolubarskom okrugu, čija je izgradnja počela još 2009. godine zahvaljujući izdašnoj donaciji vlade Japana", rekao je Starović za Tanjug govoreći o projektima koje je ministarstvo realizovalo u prvih 100 dana vlade.

Starović je izdvojio i početak radova na izgradnji novog objekta Centra za socijalni rad u Kikindi, za koji je rekao da će biti savremen, jedinstven i najfunkcionalniji objekat, potpuno prilagođen standardima rada kako za profesionalce, tako i za korisnike sistema socijalne zaštite, što je kako ocenjuje, od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu.

Projekat Garancija za mlade 

"Ništa manje važan nije ni projekat Garancija za mlade, koji ima za cilj da mladi do 30 godina starosti dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili obuku, u roku od četiri meseca nakon završetka formalnog obrazovanja", rekao je Starović.

On je pojasnio da Garancija za mlade doprinosi olakšanoj tranziciji mladih na tržište rada i podstiče njihovo zapošljavanje.

"Započeli smo sa pilotiranjem Garancije za mlade u tri filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu, kako bismo na osnovu naučenih lekcija iz procesa pilotiranja, stvorili efikasne i delotvorne mehanizme za stabilan i održivi rast zaposlenosti mladih u celoj državi. Samo za ovu namenu iz budžeta je izdvojeno oko 4,5 milijardi dinara, odnosno oko 37,7 miliona evra", rekao je Starović.

On je dodao da je jedan od procesa na koji je Ministarstvo fokusirano i digitalizacija u socijalnoj zaštiti.

"Već je poznato da je u nadležnosti Ministarstva na čijem sam čelu registar socijalne karte i informacioni sistem za zaštitu i automatizaciju instrumenata socijalne zaštite (SOZIS). Trenutno smo u fazi integracije sa drugim sistemima, što će biti završeno do kraja ovog meseca", objasnio je Starović.

Odgovarajući na pitanje koji su najveći izazovi sa kojima se Ministarstvo suočava i kako ih rešava, Starović ističe da izazov ne manjka, imajući u vidu da je resor koji je dobio priliku da vodi zaista veliki i kompleksan.

Pitanje demografije 

Kao jedan od izazova Starović izdvaja pitanje demografije i dodaje da će na rešavanju tog problema posvećeno raditi sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici, Ministarstva finansija, kao i drugih resora.

"Uz sve rezultate koje ćemo postići na ekonomskom planu tokom mandata sledeći program "Skok u budućnost - Srbija 2027", verujem da će ključno merilo uspeha svih nas biti to u kojoj meri ćemo uspeti da usporimo negativne demografske trendove, kako u pogledu barem malog povećanja stope nataliteta, tako i kada govorimo o balansiranju migracionog salda. Mere socijalne politike, kao i one u oblasti rada i zapošljavanja će biti važan deo tog obimnog posla koji je pred nama", naglasio je Starović.

Kao drugi problem, ministar ističe starenje stanovništva, koje kako je rekao, povlači potrebu za razvojem različitih programa usmerenih na aktivno starenje, ali i na tzv. "srebrnu ekonomiju", koja podrazumeva sistem proizvodnje, distribucije i potrošnje dobara i usluga prilagođen potrebama ljudi u trećem životnom dobu.

"U sferi socijalne zaštite posvetićemo se nastavku procesa digitalizacije, koji je već dao značajne i merljive efekte, kako u pogledu značajnih ušteda javnih sredstava koje su ostvarene, tako i kada govorimo o brzini i kvalitetu pružanja usluga korisnicima", rekao je Starović upitan o planovima Ministarstva za naredni period.

Kada je u pitanju rad i zapošljavanje, Starović naglašava da Ministarstvo razvija već pomenutu Garanciju za mlade, a da će pored toga akcenat staviti na programe podrške zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika romske zajednice.

On ističe da neadekvatna stopa zaposlenosti Roma nije samo socijalno ili pitanje manjinskih prava, već predstavlja nedovoljno iskorišćen potencijal našeg društva u celini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija