Politika

Starović za Euronews Srbija o "Oluji": Jedna čitava generacija je izgubila sve što su sticali tokom svog života

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2024

-

18:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nemanja Starović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije rekao je za Euronews Srbija, povodom obeležavanja godišnjice "Oluje" da ovakvim događajima, državni vrh želi da oda poštu svim žrtvama "Oluje", ali i da pošalje poruku da Srbija više nikada neće dozvoliti progon svog stanovnišzba

"Želimo pre svega da iskažemo pijetet prema nevino stradalim srpskim žrtvama, koje su pale tokom zločinačke akcije Oluja, ali i da iskažemo saosaćanje prema stradanju više stotina hiljada naših prognanih sunarodnika, ne samo kada govorimo o zločinačkoj akciji Oluja jer ona je predstavljala tek kulminaciju procesa iseljavanja i progona srpskog stanovništva sa teritorije Republike Hrvatske koje je trajalo punih pet godina. Ne smemo smetnuti sa uma činjenicu da danas nakon rata koji je završen još 1995. danas u Hrvatskoj živi čak pola miliona manje Srba nego što je to bilo po popisu iz 1991. godine. Jedna čitava generacija, jednog naroda, je izgubila sve što su sticali tokom svog života i ovo jeste tragedija jedne generacije koje se mi sećamo. Već naredni naraštaji, njihova deca, dobili su priliku da stvore mnogo toga višeg i kvalitetnijeg kada su primljeni u Republici Srbiji nego što bi to ikada imali, govorim o nekim životnim šansama. Srbija je dočekala raširenih ruku svoje napaćene sunarodnike i oni čine možda i najvitalniji deo srpskog društva", rekao je on.

Mi želimo da gradimo korektne i pristojne odnose sa Republikom Hrvatskom, ali nikada to nećemo činiti na uštrb sećanja na naše žrtve i stradalnike.

"Sve što se u Hrvatskoj dešava, govorim o tim proslavama, apsolutno je neprihvatljivo, neprihvatljivo je i sa aspekta morala i sa aspekta etike. Čini mi se da danas kada podvučemo crtu, svi one koje krase zdrav razum moraju da shvate da nemaju previše razloga za bilo kakvo slavlje", naveo je Starović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija