Politika

Dačić o 100 dana Vlade: MUP uspešno odgovorio na sve izazove bezbednosti u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

15:23

Dačić o 100 dana Vlade: MUP uspešno odgovorio na sve izazove bezbednosti u Srbiji
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je, povodom 100 dana Vlade, da je MUP u tom periodu uspeo da sačuva stabilan javni red i mir u Srbiji, kao i da je resorno ministarstvo uspešno odgovorilo na sve izazove, kada je reč o bezbednosti u zemlji i borbi protiv terorizma.

"Postigli smo značajne rezultate u smanjenju opšteg broja krivičnih dela i opšteg kriminala u Srbiji, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Dačić.

Podsetio je da je bilo i nesrećnih slučajeva, kao što je ubistvo graničnog policajca Nikole Krsmanovića i dodao da su takve stvari izazov policijskog posla.

Dačić je poručio da bez jake vojske i policije nema ni stabilne ni jake države.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova u tom pogledu daje ključni doprinos stabilnosti ove zemlje. Kad to kažem mnogi te moje reči tumače, kao da je to sada da bi policija primenjivala silu prema nekome. Ne, ovde je reč o obavljanju naših ustavnih i zakonskih nadležnosti, koje su veoma široke", rekao je Dačić.

Ocenio je da je potrebno da se mnogo veća pažnja posveti, koliko je god to moguće, zaštiti policijskih službenika, jačanju njihovih kapaciteta, obuci i zaštitnoj opremi.

Ministar je podsetio je i na angažman jedinica MUP-a, poput helikopterske jedinice i vatrogasaca, navevši da gotovo svakoga dana nastaju požari koje te jedinice uspešno gase.

"U Srbiji su svi požari ugašeni u roku 24 sata", rekao je Dačić.

Naveo je da će u narednom periodu jedan od prioriteta biti jačanje kadrovskog kapaciteta, odnosno zapošljavanje novih ljudi.

"Apelujemo da se što više ljudi prijavljuje za rad u policiji, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina. Mislim da je to veoma značajno za koncept policije u zajednici, policajca koji poznaje tu zajednicu, koji poznaje taj jezik. Cilj je da policija bude narodna, da to bude u cilju zaštite naroda. Kada kažem naroda, mislim i na državne i narodne i nacionalne interese. Zato policija zaslužuje poštovanje od strane građana", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija