Politika

Vučević u Resavici: Rudarstvo je ukorenjeno u našu istoriju, biće i naša budućnost

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

13:20

Vučević u Resavici: Rudarstvo je ukorenjeno u našu istoriju, biće i naša budućnost
Vučević u Resavici: Rudarstvo je ukorenjeno u našu istoriju, biće i naša budućnost - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Rudarstvo je duboko ukorenjeno u istoriju naše države još od srednjeg veka, pa do dana današnjeg, a biće i naša budućnost, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prilikom današnje posete Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica. 

Predsednik Vlade se sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović spustio u jamu "Ravna reka" u sklopu Resavice i razgovorao sa zaposlenima povodom Dana rudara, koji se u Srbiji svečano obeležava od 1955. godine, u znak sećanja na veliki štrajk rudara u Senjskom rudniku, započet 6. avgusta 1903, kada su se rudari prvi put organizovano suprotstavili zarad zaštite svojih prava. 

Čestitajući rudarima njihov praznik, premijer je istakao da Srbija duguje zahvalnost i obavezu prema 38.000 rudara, koji generacijama mukotrpno rade u teškim uslovima.

"Niko nema pravo da ih potcenjuje, da ih unižava i niko nema pravo da im zabranjuje da rade. Zahvaljujući ovim radnicima i rudarima, možemo da napunimo naše mobilne telefone, rade nam svi kućni uređaji, kompjuteri, jer imamo struju. Ko god tvrdi drugačije, laže i obmanjuje građane Srbije. Mi nećemo da sprovodimo politiku koja će da zabrani ovim ljudima da rade, da žive, a rudarstvo je razvojna šansa Srbije i verujem da su nam bogom dani svi prirodni resursi i prirodna bogatstva koje imamo“, kazao je Vučević.

Premijer je podsetio da na ovom prostoru postoje veoma ozbiljne tradicije uspešnog rudarstva još od srednjeg veka.

"Despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, doneo je još 1412. godine Zakon o rudarstvu. Srbija je imala rudnike baš ovde gde se nalazimo, to je deo nas i država nam je na ovome nastajala. Nama to pripada i nemamo pravo da izgubimo šansu da se razvijamo”, rekao je Vučević.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Dodao je da je zadovoljan hrabrošću i marljivošću rudara, ali da nije zadovoljan visinom njihove plate, iako je ove godine povećana 10 odsto.

"Da nema države, Resavica ne bi radila, a želim da imamo snage da u narednom periodu investiramo u bolje uslove rada, da zanovimo opremu koja je stara čak i 40 godina. Za sve druge projekte… tek kada se dobiju sve garancije za zdravlje ljudi, onda ćemo da pričamo i o njima, kada dobijemo garancije da nije ugrožena priroda, onda ćemo da pričamo i o eksploataciji”, poručio je premijer.

Inače, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, koje je premijer danas posetio sa ministarkom rudarstva i energetike, formirano je 1992. godine objedinjavanjem devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom u jedinstveno preduzeće za proizvodnju uglja na teritoriji Republike Srbije. U rudnicima Vrška Čuka, Ibarski rudnici, Rembas, Bogovina, Soko, Jasenovac, Štavalj, Lubnica i Aleksinac, JP PEU Resavica svake godine proizvede više od pola miliona tona veoma kvalitetnog uglja, a u prvim sedam meseci ove godine proizvodnja je povećana za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija