Politika

Grenel: SAD imaju alate da spreče eskalaciju na Kosovu, oštra pisma ne funkcionišu protiv Kurtija

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

10:31

Grenel: SAD imaju alate da spreče eskalaciju na Kosovu, oštra pisma ne funkcionišu protiv Kurtija
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da SAD imaju potrebne ''alate'' koje mogu da upotrebe pre nego što dođe do eskalacije na KiM.

Grenel je, reagujući na saopštenje amabasade SAD u Prištini povodom zatvaranja devet ekspozitura Pošte Srbije na severu KiM, napisao na mreži X da "oštro formulisana pisma ne funkcionišu". '

'Džefe (ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer), moj prijatelju i bivši kolega, ovo je još jedno snažno sročeno psimo. Ti si čvršći od ovoga. Razumem da sadašnja Bela kuća ignoriše Balkan i da Kamala Haris ni ne zna gde je Balkan, ali ovo je neprihvatljivo'', naveo je Grenel.

On je istakao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti problem i da svi to znaju.

''Previše zvaničnika administracije Bajden-Haris i evropsih zvaničnika su jednostavno previše slabi - Kurtija saopštenja ne odvraćaju, a u ovom nije ni pomenut'', dodao je Grenel.

Američka ambasada u Prištini sinoć je saopštila je da je "duboko razočarana" jednostanim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada u Prištini protiv filijala Pošte Srbije na severu KiM.

Ambasada SAD je navela da "kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera".

Kosovska policija juče je zatvorila devet objekata Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija