Politika

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

21:15

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka
Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić upozorio je danas, nakon što je iz Opštine Štrpce saopšteno da je osoba koja se predstavila kao novinar, bez dozvole i saglasnosti prisustvovala i snimala sastanak predstavnika opštine i meštana sela Gornja i Donja Bitinja da se protiv njega, kao i protiv opštine, vodi hajka od strane onih čije su politike, kako je ocenio štetne po srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je na Fejsbuku naveo da ima potrebu da ukaže na laži i demantuje "novinara" sa inicijalima S.I. koji je danas bez dozvole ušao na sastanak u salu Skupštine opštine. Povodom izjave S.I. da je pokazao legitimaciju, Jevtić je naveo da je u sali na sastanku bilo dvadesetak ljudi i da se lako može zaključiti "ko laže i manipuliše".

"Ako sam ja slagao da je S.I. pokazao legitimaciju kada sam to od njega tražio,mogu da posvedoče ovi ljudi. Takođe, S.I. je svojim telefonom sam snimio razgovor u kojem, kada ne može da dokaže da je novinar, kaže da je on tu kao 'privatno lice'", naveo je Jevtić.

Komentarišući tvrdnje S.I, da je pokazao legitimaciju portiru, Jevtić je istakao da se na snimku nadzorne kamere vidi da je S.I. prošao pored portira i nije mu se obratio.

"Ovu informaciju potrvrdio je i sam portir i on je spreman da to potvrdi i u službenoj pismenoj izjavi. S.I. niti je pitao, niti se predstavio kao novinar, niti pokazao bilo kakvu legitimaciju bilo kome danas i za sve ovo postoje konkretni dokazi i svedočenja", istakao je Jevtić.

On je prokomentarisao i navode iz medija da je ABRPK Radio Borzani registrovano kao individualno preduzeće, dok je Saša Ilić, prema ugovoru – novinar".

"ABRPK je Agencija za registraciju biznisa Kosova u koju mogu da se registruju bilo kakvi biznisi. Drugim rečima, neko se registruje kao preduzeće koje zaposli nekog da bude novinar? To formalno znači da svako u preduzeću može da bude i novinar i lekar i pilot, ako mu to neko preduzeće da takav ugovor", naglasio je Jevtić.

On zapitao da li postoji neka procedura da bi neko mogao da se nazove novinarom.

"Da li je minumum da budete registrovani kao medij, da kao takvi poštujete neka pravila i zakone ili danas bilo ko sebe može nazvati novinarom? Da li je danas dovoljno da odete i na nekom štampaču sebi izradite nešto što zovete PRESS legitimacijom, i da takva 'izdata' letimacija ne podleže nikakvoj proveri?", upitao je Jevtić i dodao da ne misli "da je to baš tako jednostavno".

"S.I. misli da jeste, ali siguran sam da postoje pravne norme i regulative i odgovornost ukoliko neko tek tako sebi izda legitimaciju novinara. Time se neću baviti ja, jer to moj posao nije. Baviće se oni čiji to posao jeste", istakao je gradonačelnik Štrpca.

On je naveo da ne zna da li je S.I. priveden na informativni razgovor u policiju, ali da zna da je on neovlašćeno snimio privatan posed, automobil, što je prijavljeno policiji i Opštini Štrpce.

"Ono na šta ovom prilikom imam obavezu da ukažem jeste činjenica da se protiv Opštine Štrpce i mene lično već duže vreme vodi hajka, plaćena i naručena od strane onih koji od mene nisu mogli da dobiju saglasnost za delovanje protiv interesa građana opštine Štrpce, od strane onih protiv čije se politike štetne po srpski narod borim, od strane onih koji su čak išli do toga da ugrožavaju bezbednost mene i moje porodice. Grdno se varaju svi oni koji misle da će me slomiti lažima, manipulacijama, pritiscima, pretnjama", zaključio je Jevtić.

Reporteru Radija Borzani S.I odbijen je pristup sastanku u Štrpcu zbog spora oko akreditiva. On je naveo da se prijavio kao novinar na recepciji i dobio dozvolu da uđe u zgradu, ali mu je gradonačelnik rekao da napusti salu za sastanke. Na snimku koji je dostavio medijima vidi se kako ga gradonačelnik Jevtić upućuje da izađe iz prostorije, navodeći da je protiv S.I policija pokrenula istragu zbog deljenja ličnih podataka koji ne bi trebalo da budu saopšteni javnosti.

"Iz tih razloga ovde ne može da bude neko ko nije novinar", čuje se Jevtić na snimku.

S.I., reporteru Radija Borzani, danas je zabranjeno da prisustvuje sastanku meštana sa predsednikom opštine Štrpce. U opštini tvrde da S.I nije legitimni novinar, već pojedinac koji je neovlašćeno snimao i širio lične podatke, zbog čega su ga prijavili kosovskoj policiji.

Opština Štrpce je nakon incidenta izdala saopštenje u kojem je S.I. optužila da se lažno predstavlja kao novinar, što je, kako ističnu, dodatno potvrdila Nezavisna komisija za medije tzv. Kosova, koja ih je obavestila da Radio Borzani nema važeću dozvolu za rad u opštini.

U saopštenju opštine se takođe navodi da je S.I. odbio da pokaže svoju legitimaciju na zahtev i da je na kraju uklonjen iz prostorija nakon što je telefonom bez dozvole snimao učesnike sastanka i gradonačelnika. Njemu je, takođe, zabranjen ulazak na sastanak čak i kao privatnom licu jer nije stanovnik Gornje i Donje Bitinje.

Komentari (0)

Srbija