Politika

Brnabić: DRI u Srbiji traje 180 godina - dokaz želje naroda da ima jake institucije

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

15:27

Brnabić: DRI u Srbiji traje 180 godina - dokaz želje naroda da ima jake institucije
Brnabić: DRI u Srbiji traje 180 godina - dokaz želje naroda da ima jake institucije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Svečanoj akademiji povodom 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije da činjenica da je prošlo 180 godina od kada Srbija ima instituciju koja kontroliše trošenje državnog odnosno novca građana pokazuje da su se naši preci davno nosili mišlju da imaju pravo da znaju kako se troši narodni novac i naglasila da je takva kontrola sada još važnija.

"Ovako dugo postojanje jedne institucije, koja je starija nego neke evropske institucije ovog tipa, pokazuje da je naš narod uvek želeo da ima jake institucije i uređenu državu. DRI se pokazala kao jedan od najsvetlijih primera, kako institucije treba da rade u korist građana", istakla je Brnabićeva u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodala je da je Državna revizorska institucija nezavisna, lišena bilo čijeg uticaja sa strane i da je neophodno i sada i u budućnosti čuvati njenu nezavisnost.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ako bi trebalo da izaberemo instituciju koja u svom radu zaista pokazuje neselektivnost, koja je lišena svake vrste uticaja, to je upravo Državna revizorska institucija. Čini mi se da će u našem društvu, koja je izuzetno kritički nastrojeno, svaki iole objektivan pojedinac to potvrditi, a to je jedna od najvećih pohvala koja se može dobiti za svoj rad", rekla je Brnabić na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Ukazala je da DRI nema lak zadatak, a to je da kontroliše institucije i pomaže državi Srbiji da mudro upravlja svojim, odnosno sredstvima građana, te da na taj način direktno utiče na poboljšanje života građana.

Naglasila je da Srbija poslednjih desetak godina kontinuirano ekonomski jača, a posebno u pogledu putne i železničke infrastrukture, kao i tehnološki. Kao naročito važnu navela je činjenicu da je prosečna neto plata u Srbiji u maju prvi put prešla cifru od 100.000 dinara i navela da sve ukazuje na to da će do kraja ove godine prosečna plata premašiti 900 evra.

"Sve ovo se dešava uz dva važna indikatora od kojih je prvi da je udeo našeg duga u bruto domaćem proizvodu manji od 50 odsto i da se ne zadužujemo za potrošnju a drugi je da zaposlenost u zemlji stalno raste", rekla je ona.

Dodala je da je pre 10 godina u Srbiji bilo zaposleno 1,84 miliona ljudi, a danas 2,36 miliona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Gojković: DRI jedno od najvažnijih nezavisnih kontrolnih tela

Obraćajući se na Svečanoj akedemiji predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je istakla da je DRI jedno od najvažnijih nezavisnih kontrolnih tela koje predstavlja i nezaobilazan faktor u ekonomičnom poslovanju države.

Prema njenim rečima, ovaj jubilej svedoči i o kontinuitetu državnosti Srbije i o dugoj tradiciji njenih ustanova.

"Bez njenog postojanja i nezamenljive uloge u reviziji javnih sredstava i poslovanju njima, ne bi bilo ni adekvatnog upravljanja, ni transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru, čime bi i društvena stabilnost bila dovedena u pitanje", rekla je Gojković.

Istakla je da je zahvaljujući odgovornoj politici koja se vodi poslednjih 12 godina Srbija danas pravno uređena i ekonomski, finansijski stabilna država, poštovana i cenjena u celom svetu.

"Želim da istaknem da je upravo odgovornost, ključna reč koja opisuje unutrašnju i međunarodnu politiku koju vodi Srbija. Ujedno, već 180 godina pod različitim nazivima institucije u različitim državama, političkim sistemima i oblicima vladavine, odgovornost je i jedno od najprepoznatljivijih obeležja Državne revizorske institucije", rekla je Gojković.

Ocenila je da je za ispravno i prosperitetno funkcionisanje svake države, što se pokazalo i u Srbiji, veoma važno da se princip odgovornosti doslovno poštuje na svim nivoima vlasti i da bude ideja vodilja i zaposlenima u javnoj upravi i nezavisnim telima koja kontrolišu njen rad.

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović je podsetio na dugi istorijat ove institucije koja je uvek bez obzira kako se zvala, imala zadatak da kontroliše trošenje državnih sredstava i da, kako je rekao, država mudro upravlja svojim resursima.

Kako je rekao, DRI je najviši organ revizije javnih sredstava i nezavisna institucija koja odgovara Skupštini Srbije. Istakao je da je u periodu od 2018. do 2023. godine ova institucija postigla značajan napredak u obimu i raznolikosti svojih izveštaja.

"Tokom ovih šest godina izdato je 1.577 izveštaja, a kada se tome dodaju i posle revizioni izveštaji, ukupan broj revizorskih proizvoda je 3.085, što čini prosečno 514 izveštaja godišnje. Broj izveštaja porastao je za 38,5 odsto u 2023. u odnosu na 2018. godinu", rekao je Pejović.

Ukazao je da su dobre rezultate DRI prepoznale i međunarodne institucije, pa je u izveštaju o SIGMA, o oceni principa javne uprave Srbije za 2021. godinu eksterna revizija Srbije ocenjena kao najbolja oblast i to ocenom od 4,5 dok je najviša ocena pet. Glavna kontrola koja je preteča današnje DRI osnovana je 1844. godine.

Komentari (0)

Srbija