Politika

Pretnje predsedniku Vučiću na društvenim mrežama, reagovalo tužilaštvo i najviši državni organi

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

25/07/2024

-

17:02

Pretnje predsedniku Vučiću na društvenim mrežama, reagovalo tužilaštvo i najviši državni organi
Pretnje predsedniku Vučiću na društvenim mrežama, reagovalo tužilaštvo i najviši državni organi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nove pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, možda nikad ranije toliko direktne, osvanule su danas na društvenim mrežama. 

Naime, korisnici mreže X, očigledno naklonjeni drugačijem političkom mišljenju, objavili su ilustraciju na kojoj je Aleksandar Vučić na vešalima, uz komentar - "Samo preki sud Srbiju spasava".

U narednom komentaru stoji čak i "objašnjenje" kako to zapavo "nije pretnja":

"Ovo nije pretnja nego sasvim logičan komentar. Najpametniji potez ako narod uzme pravdu u svoje ruke je da obesi najodgovornije za propast i veleizdaju zemlje", piše na mreži X.

U tu nije kraj, jer se u narednim komentarima na ovaj užasan post nastavlja prizivanje Vučićeve smrti:

"Makar da umre", piše jedan od protivnika kopanja litijuma.

Naložena hitna istraga

Odmah po objavljivanju ovih pretnji reagovao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović naložio je hitno identifikovanje i procesuiranje osobe koja je putem društvene mreže (X) pretila smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Posebno odeljenje za Visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu je po nalogu Stefanovića uputilo zahtev policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom pomenute objave u kojoj je objavljena fotografija predsednika na vešalima uz poruku da 'samo preki narodni sud Srbiju spasava'", piše u saopštenju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Stefanović je rekao da je zabrinut zbog pretnje predsedniku Srbije i naglasio da je nedopustivo svako ponašanje kojim se poziva na linč predstavnika najviših državnih organa.

"Već mesecima na društvenim mrežama traje kampanja protiv predsednika uz ozbiljne pretnje smrću, zbog čega očekujem od svih državnih organa da pokažu maksimalnu ozbiljnost i efikasnost u procesuiranju učinilaca ovakvih i sličnih pretnji upućenih predstavnicima državnih organa", rekao je Stefanović.

Vučević o pretnjama: Vrhunac političkog ludila opozicije

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da su najnovije pretnje koje su upućene šefu države Aleksandru Vučiću vrhunac političkog ludila, kako je naveo, bolesne i agresivne opozicije.

"Otvoreno, prikriveno, između redova, kako god da šalju poruke mržnje pokušavajući da oslabe ili ućutkaju najjačeg i najglasnijeg borca za Srbiju i sve njene građane, našeg predsednika Aleksandra Vučića, ovo što se dešava je vrhunac političkog ludila bolesne i agresivne opozicije", naveo je Vučević na svom nalogu na Instagramu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako je dodao, svakodnevni orkestrirani napadi zaslužuju svaku osudu društva, umesto ćutanja ili ignorisanja.

"Mržnja je bolest. Za to što ste propali kao političari, sami ste krivi, gospodo iz opozicije. Odavno ste pokazali svoje pravo lice, i ne možete narod da prevarite. Isti taj narod koji bezuslovno veruje svom predsedniku Vučiću jer je toliko puta do sada dokazao da se bori za njega, i da niže uspehe. Za razliku od vas koji pokušavate da stvorite sliku da u Srbiji vlada bolesna mržnja, u čemu nikada nećete uspeti jer ste minirna grupica, mi nudimo sabornost i slogu pred izazovima koji nas očekuju, nudimo rešenja i projekte za budućnost Srbije", naveo je Vučević u objavi.

Ministarka pravde Maja Popović: Pretnjama se mora stati na put

Ministarka pravde Maja Popović osudila je danas pretnje koje su na društvenim mrežama upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U saopštenju Ministarstva pravde Popović je istakla da očekuje da nadležni organi reaguju na nasilje, kao i da će oni koji su te pretnje izvršili biti procesuirani.

Ministarstvo pravde

 

"Ovakve i slične objave, fotografije vešala, bez obzira na to ko stoji iza njih, ugrožavaju bezbednost predsednika Aleksandra Vučića", rekla je Popović.

 Ona je dodala da se gotovo svakodnevno iz redova opozicije i onih koji ih podržavaju čuju pretnje ili pozivi na ubistvo predsednika države, čemu se, kako je istakla, mora stati na put.

Pretnje stižu i iz Skupštine, reagovala Ana Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odgovorila je predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu da je sramno ono što je napisao na mreži X da "sadašnjoj vlasti ne smeta sumporna kiselina jer im dobro dođe da se pripreme za večno konačište".

Brnabićeva je upitala Lutovca kako je moguće da neko ko je predsednik nečega što se zove Demokratska stranka može nešto tako da napiše.

"Vi ste predsednik Demokratske stranke koji je pre 20 minuta tvitovao da ćemo svi mi da završimo u paklu? I to je vama u redu, to je demokratsko razmišljanje? To je valjda sloboda mišljenja? To po vašim standardima nije pretnja?", rekla je Brnabićeva.

 

Komentari (0)

Srbija