Politika

Lažni tvit Ivane Španović: Nova internet prevara na koju su naseli umetnici, ali i političari

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2024

-

17:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenim mrežama deli se tvit koji je navodno napisala srpska atletičarka Ivana Španović, a u kojem stoji da odustaje od Olimpijskih igara zbog potpisivanja Memoranduma o kritičnim sirovinama između Evropske unije i Srbije. Ispostavilo se da je ovaj tvit lažan, ali na njega su naseli mnogi, pa i političari.

Naime, pre nekoliko dana Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, nekada član pokreta Dveri, napisao je na društvenoj mreži "X" da poziva sve srpske sportiste da se povuku sa Olimpijskih igara uz znak protesta zbog potpisivanja memoranduma sa Evropskom unijom, za koji Dobrašinović navodi da se "Srbija njime pretvara u litijumsko groblje", a da će "Srbi postati nemačko roblje".

Ono što je usledilo nakon njegovog tvita, pomalo je zabavno, a pomalo može i da zabrine koliko zapravo veliki broj ljudi može da poveruje u nešto tako.

Naime, jedan korisnik društvene mreže "X" je promenio profilnu fotografiju, umesto svoje za profilnu fotografiju postavio onu na kojoj se nalazi Ivana Španović. Napisao je da je u pitanju nalog Ivane Španović i odgovorio na ovaj inicijalni tvit. Napisao je da ona motivisana tim tvitom odustaje od učešća na Olimpijskim igrama i kaže da se nada da će i kolege iz reprezentacije slediti njen primer. Naravno, u međuvremenu je taj korisnik društvene mreže "X" vratio svoju profilnu fotografiju i ime naloga.

Ovaj post je deljen hiljadama puta, a i na Fejsbuku su mnogi pozdravljali navodni potez Ivane Španović.

Biljana Cincarević, poznata slikarka, je na Fejsbuku postavila skrinšot sa ovim lažnim tvitom i pozvala i Sinod Srpske pravoslavne crkve da se oglasi ovim povodom.

Biljana Cincarević je naknadno, čini se, shvatila da je u pitanju internet prevara, pa je na ovaj post dodala i rečenicu da verovatno Ivana Španović ovo nije izjavila, ali kako ona kaže, nema ni veze, jer je to sjajan povod da javne ličnosti kažu šta imaju na ovu temu.

Mnogi su čak i tvrdili da će se solidarisati sa Ivanom Španović tako što neće gledati uopšte Olimpijadu na televiziji, a ova prevara je prešla i granice Srbije, pa su čak i pojedini nalozi u Sloveniji pozdravljali i hvalili Ivanu Španović zbog onoga što ona ispostavit će se uopšte i nije napisala, ali čini se, da se najviše izblamirao srpski opozicioni političar Vojslav Mihailović.

On je, naime, juče u Skupštini održao konferenciju za novinare gde je rekao da je Ivana Španović zajedno sa Draganom Dobrašinovićem, kojeg je takođe nazvao srpskim olimpijcem, što on naravno nije, donela odluku da neće nastupati na Olimpijskim igrama, a on je kao i neki drugi pozivao i ostale sportiste da se solidarišu i da i oni bojkotuju Olimpijske igre.

U međuvremenu Vojslav Mihailović niti njegov pokret se nisu naknadno oglašavali zbog ovog gafa koji je načinjen, a moguće je da je ova vest prilično dobro prihvaćena na srpskim društvenim mrežama zbog toga što Ivana Španović 2022. kada su u gradovima Srbije održavani protesti protiv Rio Tinta, postavila na svom Instagram nalogu fotografiju sa protesta u Novom Sadu i napisala "Svih nas se tiče".

Ovo nije jedina prevara na koju su naseli mnogi, pa i pojedine poznate ličnosti, političari i javne ličnosti.

Posebno je Vojslav Šešelj 2017. godine poverovao u satiričnu vest portala "Stanje stvari" u kojoj se prenosi navodni Vučićev intervju nepostojećoj televiziji "Prirodna Albanija" u kojoj je Vučić navodno rekao da će hapsiti sve one koji zagovaraju Veliku Srbiju.

Možda i najpoznatija prevara, a sada je već prošlo 13 godina od tada, je prevara na koju je naseo čak i javni servis RTS. Naime, na jednoj lažnoj stranici koja se predstavlja kao stranica Nobelovog komiteta, napisano je da je Dobrica Ćosić 2011. laureat za Nobelovu nagradu.

Zbrka je trajala sat vremena, a čak je i RTS ekskluzivno objavio ovu vest koja se, naravno, ispostavila kao lažna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija