Politika

Đurđević Stamenkovski: 20 godina se vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, napadi na porodilišta deo agende

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2024

-

11:31

Đurđević Stamenkovski: 20 godina se vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, napadi na porodilišta deo agende
Đurđević Stamenkovski: 20 godina se vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, napadi na porodilišta deo agende - Copyright Pixabay, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević Stamenkovski je danas izjavila da se 20 godina vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, koja je deo globalne agende.

Ministarka Đurđević Stamenkovski je u gostovanju na TV Prva između ostalog govorila i o stanju u srpskim porodilištima, te naporima države da što hitnije reši problem sa rashladnim uređajima u GAK Narodni front, kao i o pomoći njenog ministarstva Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.

Tom prilikom, ona je apostrofirala ono što je nazvala "kampanjom protiv rađanja dece u Srbiji", za koju kaže da se vodi 20 godina, te da je deo globalne agende.

"Da budemo otvoreni, 20 godina se vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji. To je deo globalne agende. Zato se potencira akušersko nasilje, loše stanje u porodilištima i loša hrana. Zato se na tome uporno insistira", istakla je ona.

Ministarka je dodala i to da su institucije svesne da može i mora bolje, ali da se pojedinačni incidenti s namerom apostrofiraju, čime se baca senka na sve ginekologe i akušere.

"Naravno, svi znamo da može i mora bolje, ali kad uzmete jedan incident kada jedan lekar nesavesno obavlja svoj posao, bacate senku na sve one ginekologe i akušere, anesteziologe, i sve prisutne lekare tokom porođaja koji savesno obavljaju svoj posao", rekla je ona.

Za kraj, ministarka Đurđević Stamenkovski je istakla i to da se na društvenim mrežama i u javnosti ne govori o zdravstvenim institucijama koje izgledaju kao "hotel sa pet zvezdica", u čemu ona vidi nameru da se stanje na društvenim mrežama predstavi lošijim nego što jeste.

"Ne mogu da ne prepoznam obrazac. Obrazac koji postoji da bi se stvorio utisak da ovde nisu dobrodošla deca. Da trudnice nemaju uslove. Da žene ne treba da postanu majke. Ovo nije teorija zavere, ovo je agenda koja se zacarila u zapadnoj Evropi", zaključila je ministarka Đurđević Stamenkovski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija