Politika

Vučić timu Srbije uručio državnu zastavu koju će nositi na Olimpijskim igrama: Nadamo se najvećoj žetvi medalja do sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

21/07/2024

-

10:05

Vučić timu Srbije uručio državnu zastavu koju će nositi na Olimpijskim igrama: Nadamo se najvećoj žetvi medalja do sada
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas olimpijski tim Srbije i uručio državnu zastavu koju će nositi na Igrama u Parizu. Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će sa Olimpijskih igara u Parizu srpski sportisti doneti našoj zemlji dvocifreni broj medalja.

Vučić je sportistima poželeo sreću i zahvalio im na svemu, te naglasio da će Srbija sa nestrpljenjem i strepnjom pratiti njihov nastup, ali da nema veće časti nego da učine nešto lepo za svoju zemlju.

"Velika mi je čast što sam danas ovde. Imam tremu kao retko kad, što stojim ispred ovakvih sportskih velikana. Hoću da se zahvalim i vama i vašim porodicama na trudu i posebno zbog činjenice da ste mogli da odete na odmore i provedete to vreme sa najbližima, da živite mnogo lepše nego pripremajući se za ove Olimpijske igre, ali ste sebe žrtvovali da bi ste učinili nešto lepo za svoju zemlju", rekao je Vučić obraćajući se olimpijcima u Predsedništvu Srbije.

Dodao je da je predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković jednom rekao, da ako si Srbiin i vrhunski sportista moraš prvo da budeš najbolji na svetu kako bi onda mogao da budeš dobar i u Srbiji.

"Nema veće časti i lepše stvari nego da učinite nešto lepše za svoju zemlju. Hoću da vam kažem da ćemo mi sa velikom strepnjom da pratimo sve vaše nastupe na OI", rekao je Vučić. On je podsetio da će Srbija za svaku osvojenu zlatnu medalju na OI isplaćivati 200.000 evra i dodao da je mali broj zemalja na svetu odlučio da isplaćuje tako velike nagrade.

"To ćemo raditi jer smo želeli da vam pokažemo koliko je to važno za nas", naglasio je Vučić.

On je dodao da misli da će košarkaška utakmica u Lilu između Srbije i SAD oboriti sve rekorde gledanosti.

Istakao je da i ako donesu jednu, dve ili nijednu, da će srpski narod da ih poštuje i pozdravi, jer zna da su se borili i dali sve za svoju zemlju. Vučić je naveo da će srpski narod biti svim srcem uz sportiste gde god da živi.

"Jednako će se našem uspehu radovati i u Pirotu, i u Subotici, i u Valjevu, i u Beogradu, i u Novom Sadu, i u Kragujevcu, i u Nišu, koliko i u Banja Luci, i u Doboju, i u Bijeljini, i u Trebinju, ali i u Beranama, Pljevljima i mnogim drugim mestima", rekao je Vučić.

Maljković: Nadam se srpskom prazniku u Parizu i rekordnom broju medalja

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je danas da će srpski tim učiniti sve da na Igrama u Parizu osvoji rekordan broj medalja.

Maja Ognjenović:"Čast je nositi zastavu Srbije"

Velika je čast i odgovornost nositi zastavu Srbije na otvaranju Olimpijskih igara. Obećavavam, odnosno, nadam se da ćemo nadmašiti rezultat od devet medalja iz Tokija, izjavila je srpska odbojkašica Maja Ognjenović. Ona će zajedno sa vaterpolistom Dušanom Mandićem nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Igara u Parizu.

"Posebnu zahvalnost u ime celog olimpijskog tima dugujemo našoj državi, koja nam je zaista ove godine, kao i svih prethodnih godina omogućavala najbolje moguće uslove, koji su nam potrebni za pripreme za ovako veliko takmičenje", istakla je Ognjenović na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića.

"Ima jedan restoran u Parizu, gde je sedeo čuveni Hemingvej i gde piše: "Pariz je praznik". Nadam se da ćemo napraviti praznik za srpski sport i da uzmemo što više medalja", istakao je Maljković na svečanosti dodele državne zastave srpskom timu na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića.

On je iskoristio priliku da ispriča kako je, kada je prvi put išao kod Vučića i kada su razgovarali o tome da dođe na čelo OKS, predsedniku rekao da nikada ništa neće tražiti za sebe, jer on već sve ima, ali da će uvek tražiti pare za sportiste.

"Zašto to kažem? Zato što kad god sam došao dao je i više od onoga što sam tražio. Ja to pričam od Skoplja do Ljubljane. U Bosni sam bio skoro na promociji filma o Toniju Kukoču, isto sam rekao. I to je živa istina. Zemlja koja daje 20 miliona evra godine za sport, koja pravi stadione u Loznici, Zaječaru, Leskovcu, zemlja koja pravi 'svemirski brod' u Zavodu za sport u Košutnjaku, EXPO... Zemlja koja ima najveće šampione Evrope i sveta treba da bude ponosna i zato hvala državi i predsedniku na razumevanju".

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nosiće odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.Na prijemu u Predsedništvu Srbije bili su srpski olimpijci - košarkaši, košarkašice, odbojkaši, odbojkašice, vaterpolisti, atletičari, rvači...

Takođe, prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković. Srbiju će na Igrama u Parizu predstavljati 112 sportista.

Predsednik Srbije nedavno je izjavio da je cilj da reprezentacija Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu osvoji bar 10 medalja.

"Verujem u sve naše sportiste od vaterpolista, odbojkaša. Nadam se da će sa Ivanom Španović da bude dobro. Mnogo očekujem od naših strelaca, rvača, tekvondista. Mnogo ulažemo i voleo bih i zbog Novaka i drugih da osvoji medalju. Hvala Bogdanoviću i Jokiću", rekao je ranije Vučić a prenosi RTS.

Podsetimo, na Olimpijskim igrama ove godine, zastavu će nositi vaterpolista Dušan Mandić i odbojkašica Maja Ognjenović. Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta.

Prva takmičenja počinju dva dana ranije, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara zakazana je za 26. jul uveče. Program sadrži 329 događaja u 32 sporta, od čega je brejkdens novi.

Pet timskih selekcija iz Srbije

Srbija će imati pet timskih selekcija - mušku i žensku u košarci i odbojci, kao i muški vaterpolo tim. Angelina Topić i Adriana Vilagoš su vicešampionke Evrope u skoku uvis i bacanju koplja, iako su i dalje u tinejdžerskom uzrastu.

Deo olimpijskog tima su i dosadašnji osvajači medalja: Ivana Španović, Damir Mikec, Novak Đoković, ženska odbojkaška reprezentacija, ženska košarkaška reprezentacija.

Odluka da Pariz bude domaćin Olimpijskih igara zvanično je stupila na snagu na 131. zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta održanom 13. septembra 2017. godine u Limi. Ovom pobedom, Francuska je dobila priliku da na svojoj teritoriji organizuje šeste Olimpijske igre. Pored Pariza koji će tri puta biti domaćin Letnjih OI (1900, 1924. i 2024), u Francuskoj su do sada tri puta održane Zimske olimpijske igre.

Komentari (0)

Srbija