Politika

Vučić sa stranim liderima na Samitu Evropske političke zajednice: Susreo se sa Starmerom, Sančezom, Boreljom, Orbanom...

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/07/2024

-

11:11

Vučić sa stranim liderima na Samitu Evropske političke zajednice: Susreo se sa Starmerom, Sančezom, Boreljom, Orbanom...
Vučić sa stranim liderima na Samitu Evropske političke zajednice: Susreo se sa Starmerom, Sančezom, Boreljom, Orbanom... - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Londonu, gde danas počinje Samit Evropske političke zajednice. On je, tokom Samita, razgovarao sa brojnim evropskim liderima, među kojima su britanski premijer Kir Starmer i španski premijer Pedro Sančez, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj. Sastao se i sa estonskom premijerkom Kajom Kalas koja je kandidatkinja da nasledi Borelja, ali i sa predsednikom Bugarske.

Vučić se zahvalio Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog skupa.

"Zahvalio sam našem domaćinu Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog Samita. U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti", poručio je predsednik Srbije na instagram profilu @buducnostsrbijeav.

Dodao je da je samo na taj način moguće osigurati bolju budućnost za sve narode. 

Vučić se potom susreo i sa Pedrom Sančezom.

"Sa iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančezom razgovarao sam o aktuelnim geopoltičkim i regionalnim pitanjima, našim bilateralnim odnosima, kao i o temama koje su u fokusu ovog Samita Evropske političke zajednice", napisao je Vučić na svom nalogu na Instagramu. 

Vučić se, između ostalog, sastao sa premijerkom Estonije i kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kajom Kalas i izrazio očekivanje da će Srbija narednih meseci napraviti nove korake ka članstvu u EU.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

"Ponovio sam posvećenost Srbije nastavku evrointegracionog procesa i izrazio očekivanje da ćemo u narednim mesecima biti u prilici da napravimo nove korake na putu ka punopravnom članstvu u EU", napisao je Vučić na svom nalogu na Instagramu.

Sa Orbanom, Alijevim Radevom i Ramom uz kafu i čaj

Predsednik Srbije je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicima Azerbejdžana i Bugarske Ilhamom Alijevim i Rumenom Radevim i premijerom Albanije Edijem Ramom, o pitanjima od značaja za države na čijem su čelu.

Kako je objavio na svom nalogu na Instagramu, Vučić se sa njima sastao u toku pauze i oni su dogovarali susrete u predstojećem periodu jer je, kako kaže, planova mnogo a vreme brzo teče.

Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

 

 

"Ne bismo nas trojica bili mi, ako ne bismo prekršili makar neko pravilo. Iako nije 17h, evo me na kratkoj pauzi sa Orbanom, Alijevim  i Radevim uz kafu (i čaj za mene). Pred kraj nam se pridružio i Edi Rama. Biće ovo dug i naporan dan, ali sa prijateljima je uvek lakše, bez obzira na to gde se sretnete", naveo je Vučić.

Osim toga, susreo sa sa predsednicom Švajcarske konfederacije Vajolom Amherd, sa kojom je razgovarao o situaciji u regionu.

Uskoro sa Šolcom u Beogradu

Vučić se susreo se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Srdačan susret sa Olafom Šolcom. Vidimo se uskoro u Beogradu", napisao je Vučić na Instagramu. 

"Srdačan susret sa Vajolom Amherd na početku Samita evropskih lidera u Londonu. Razgovarali smo o situaciji u regionu, našim bilateralnim odnosima", napisao je Vučić.

Usledio je i susret sa premijerom Gruzije Iraklijem Kobahidzeom  sa kojim je kratko popričao o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji.

"Srdačan susret sa premijerom Gruzije i brza razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima bilateralne i ekonomske saradnje", napisao je Vučić.

Sa državnim sekretarom za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvidom Lamijem razgovarao je o očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, jačanju poverenja i saradnje.

Sa Mickoskim i Golobom o saradanji, s aMicotakisom o situaciji u regionu

Predsednik Srbij je imao susrete sa novim premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i premijerom Slovenije Robertom Golobom, sa kojima je razgovarao o saradnji.

"Odličan susret sa novim predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i dogovor da se uskoro sastanemo kako bismo razmotrili najvažnija pitanja u oblasti saradnje između naše dve zemlje", objavio je Vučić na Instagramu.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Vučić se sastao i s Golobom, s kojim je razgovarao o očuvanju mira u Evropi i o aktuelnoj situaciji u regionu.

"Dobar razgovor sa premijerom Robertom Golobom o očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, aktuelnoj situaciji u regionu i bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije", naveo je Vučić.

Sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom i sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom je razgovarao o aktuelnim političkim temama i o bilateralnim odnosima.

"Dobar razgovor sa Aleksandrom De Kroom o globalnim i regionalnim temama, kao i o jačanju sveukupnih odnosa Srbije i Belgije. Razgovarali smo i o koracima Srbije na EU putu", naveo je Vučić
U odvojenom susretu, Vučić je razgovarao sa Nausedom o intenziviranju privredne saradnje i realizaciji litvanskih investicija u Srbiji.

Sa premijerm Grčke Kirjakosom Micotakisom je pričao o situaciji u regionu i proširenju EU.

"Otvoren i srdačan susret sa predsednikom Kirjakosom Micotakisom sa kojim sam razmenio mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i jačanju partnerskih i prijateljskih Srbije i Grčke", naveo je Vučić.

Komentari (0)

Srbija