Politika

Vučić otkrio o čemu će razgovarati sa Šolcom: "Imaćemo dug bilateralni sastanak u četiri oka"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2024

-

18:42 >> 19:35

Vučić otkrio o čemu će razgovarati sa Šolcom: "Imaćemo dug bilateralni sastanak u četiri oka"
Vučić otkrio o čemu će razgovarati sa Šolcom: "Imaćemo dug bilateralni sastanak u četiri oka" - Copyright Screenshot/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se trenutno nalazi u Londonu gde će učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice, rekao je da ga očekuje sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednikom holandske vlade Dikom Šofom, Švajcarcima, Britancima, ali i nekim liderima iz regiona.

On je novinarima rekao da je pitanje kada će se vratiti sutra u Srbiju, gde mora da stigne na večeru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim će u petak od 7.30 imati sastanke. Rekao je i da očekuje da glavna tema samita u Londonu bude Ukrajina, budući da predsednik te zemlje Volodimir Zelenski dolazi.

Osvrnuo se i na predstojeću posetu Beogradu nemačkog kancelara Olafa Šolca u petak.

"Imaćemo dug bilateralni sastanak u četiri oka - o evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, vezano i za Kosovo i Metohiju, stanje u regionu, razvoj naše ekonomije, reformi rasta, ali istovremeno ćemo i razgovarati i o onome što je tema tog dana", rekao je Vučić i nastavio:

Kako je Vučić odgovorio na pitanje novinara o tome da klime u porodilištu Narodni front nisu radile, pročitajte ovde.

"Dolazi i potpredsednik Evropske komisije, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, KfW-a. Doći će predstavnici Italijanske razvojne banke, glavni šef Mercedesa. Očekujemo sa jedne strane potpisivanje memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina, vezanih za jedan opšti generalni okvir, koji će potpisati Ministarstvo energenike zajedno sa EU. Ono što je za nas važno - da sve ove institiucije koje sam vam pomenuo, zajedno sa predstavnicima naše vlade, da se potpiše zajednička želja o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji treba da se formira u Srbiji - od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila, gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođu u Srbiju, što bi značilo kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca i mnogo više bogatstva na naše građane"

Podsetimo, Šolc će u Beogradu učestvovati na samitu o strateškim sirovinama zajedno sa potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, na kojem će biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

"Ne potpisuje se sad kopanje, to što je trebalo se potpiše, vi ste već odavno potpisali i 2001. i 2004. i 2006. i u februaru 2012. pre nego što ste izgubili vlast. Mi sad razgovaramo o tome kako da od Srbije napravimo mnogo brže nego što bi to inače bilo moguće izuzetno mesto za život, kako da ostvarimo prednost u odnosu na sve druge i brinemo o tome, to je ono što je važno", naglasio je Vučić.

Screenshot/TV Pink

 

Podsetio je da su njegovi politički protivnici bili i protiv gondole i protiv fontane na Slaviji i protiv Beograda na vodi, kao i protiv brze pruge do Novog Sada, i protiv brze pruge do Niša i protiv autoputeva.

"Ja ovo govorim zbog građana koji žele da čuju, koji vole svoju Srbiju i koji razmišljaju o nečemu", rekao je Vučić.

Podsetio je i da je dva puta pobedio na izborima u prvom krugu i istakao da se neće to skoro ponoviti u Srbiji.

"Skoro se u Srbiji neće ponoviti da neko pobedi dva puta za redom u prvom izbornom krugu. Gotovo nemoguće. I to tako ubedljivo, ne 50 zarez nešto već 59-60 odsto odvažećih glasova itd. Sada bi to bilo još ubedljivije. Što je meni ovo potrebno? A što mi je bilo potrebno smanjiti platu i penziju? Što mi je bilo potrebno da se suprostavljam svima u Beogradu koji su bili protiv Beograda na vodi. Sad su svi za", rekao je Vučić.

Dodao je da narod ne bira političare da bi donosili odluke koje se svima sviđaju, već da donose odluke u dugoročnom interesu naroda.

"Zato to želim. Zato što znam šta je to i šta bi nama moglo da donese. Naravno pod uslovom da obezbedimo punu zaštitu životne sredine, da ljudi mogu normalno da dišu, normalnu vodu da piju i normalno da žive na svojim ognjištima. To je suština i za to ćemo se borimo. Dalek je to proces i dugo, dugo, dugo još ima, još četiri godine ima do svega toga, dok to ne uradimo", rekao je Vučić.

Naveo je da moramo da se borimo da što veći deo sirovina procentualno ostane u našoj zemlji. Kako kaže, rekao je partnerima sa zapada da može mali deo sirovina da ide, a da sve ostalo, to jest baterije, moraju da uvoze iz Srbije.

"Hoćete Korejce, hoćete Kineze, koga god hoćete, pošaljite ih u Srbiju, ali moraju baterije da budu proizvedene u Srbiji bar za 85, 86, 87 ili 88 odsto od sirovine, pa tu bateriju da izvozite ako hoćete, pa kada mi imamo bateriju onda nam je to više od 55 odsto vrednosti proizvedenog automobila, onda će svi hteti da dođu u Srbiju da proizvode automobile, jer tad nema dodatne carine i PEM konvencije za izvoz na tržište EU. To je jedan veliki zamajac razvoja i napretka", naglasio je Vučić.

"Demokratsko pravo aktivista da izađu na ulicu sve dok ne maltretiraju ljude"

Vučić je poručio i da je demokratsko pravo ekoloških aktivista da na ulici iskažu nezadovoljstvo zbog projekta "Jadar" i istakao da je to u redu, sve dok ne diraju nikoga i dok "ne maltretiraju ljude".

"A sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. Stoje, sede, viču, urlaju šta god - sve OK. Kad počnu da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj i to je to. Tako da, demokratija, to je prirodno. I nećemo biti ni blizu brutalni kao oni u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto... Mi smo tu vrlo tolerantni, vodićemo računa, čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte ", rekao je on.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše najave  pojedinih ekoloških aktivista da će zbog nove uredbe vlade o projektu Jadar izaći da na ulici štite prirodu i poručio  svakome ko misli da će takvim demonstracijama da zauzme vlast i da će menjati volju naroda da se "tako nešto se neće dogoditi".

Komentari (0)

Srbija