Politika

Suniog: Nacrt ZSO da se uputi sudu, Priština obećala formiranje zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

14:54

Suniog: Nacrt ZSO da se uputi sudu, Priština obećala formiranje zajednice
Suniog: Nacrt ZSO da se uputi sudu, Priština obećala formiranje zajednice - Copyright Printscreen YouTube/KTV - KONFRONT

veličina teksta

Aa Aa

Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog ponovio je da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom međunarodna i pravna obaveza Prištine, koja je dogovorena još 2013. godine i ratifikovana u Skupštini, i da bi Priština trebalo da nacrt statuta ZSO, koji je uradila EU, uputi takozvanom Ustavnom sudu da o njemu odluči.

"To je međunarodna obaveza Kosova, ali je lokalna zakonska obaveza da se uspostavi Asocijacija. Mi smo predložili kao Evropska unija nacrt. Koliko sam shvatio, premijer (privremenih prištinskih instirucija Aljbin) Kurti je zapravo bio voljan da prihvati ovaj nacrt i potpiše ga prošlog oktobra. Verujemo da je ovo dobar nacrt, da poštuje crvene linije obe strane. I smatramo da to treba uzeti i poslati Ustavnom sudu na način da bude prihvatljiv i da Ustavni sud može o tome da odluči", rekao je Suniog za portal "Ekonomia online".

Suniog je rekao i da su se predsednica, premijer i predsednik Skupštine privremenih institucija obavezali u zajedničkom pismu upućenom Savetu Evrope da će osnovati ZSO.

"Mislim da je to nešto što treba što pre da se uradi, to je bolje za napredak Kosova na putu ka članstvu u EU. Naravno, dijalog i napredak u dijalogu i puna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije su glavni preduslov za dalji napredak Kosova na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Suniog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija