Politika

Vučić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom velika prilika za nas

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

13/07/2024

-

20:01

Vučić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom velika prilika za nas
Vučić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom velika prilika za nas - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučića izjavio je u Kairu da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom, koji je danas potpisan, mnogo značiti našoj privredi, a posebno poljoprivredi i istakao da je važno da ojačamo stočarstvo i da će država obezbediti veće subvencije za one najvrednije.

"Čim naše dve strane obave svoje poslove oko ratifikacije, odnosiće se na proizvode, od svežih jabuka, malina, kupina, borovnica, nešto takođe će biti liberalizovano, ali ne u potpunosti - breskve i nektarine, kao i med, ali 87,5 odsto poljoprivrednih proizvoda u potpunosti će biti liberalizovano, kao i 30,5 odsto industrijskih proizvoda, ukupno preko 10.000 tarifnih linija", rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da smo mi za Egipat liberalizovali 6.000 tarifnih linija.

"Da li ćemo to koristiti u ovom trenutku ili u budućnosti, potpuno je svejedno, siguran sam da će to mnogo značiti našoj privredi, posebno poljoprivredi, ukoliko budemo imali snage da ojačamo stočarstvo. Dakle, tu sad postoje različite tarife za različite vrste živinskog mesa, ali i goveđe meso i jagnjeće meso je sve ono što u svakom trenutku možemo plasirati, ali onog trenutka kada ga budemo imali i za sopstvene potrebe. Dakle, za to moramo mnogo da se radi", rekao je Vučić.

Kaže da će država najvrednije morati da subvencioniše i pomaže mnogo više nego do sada. On je rekao i da će Srbija, ukoliko nastavi da raste kao do sada imati šansu za plasman poljoprivrednih proizvoda u Egipat, kao i da veruje da je to sada prilika za nas, ali i u budućnosti.

Vučić je istakao da je to za nas prilika, ali da ne možete da se takmičite ako neko ne plaća carine, a mi plaćamo i 40 odsto.

"To je posao države da omogući ravnopravne uslove, a gledaćemo da još poboljšamo šanse", rekao je on.

Na pitanje o preorjentaciji ka drugim tržištima, on je rekao da EU ostaje najveći trgovinski partner, ali da Srbija mora da gleda svoje interese.

"Ni oni nas nisu pitali kada su potpisivali sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom. Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je za nas od izuzetnog značaja. U EU sada seku vinograde, jer nemaju tržište i bilo bi im lakše da nemaju carine sa Kinom. Gde mi da prodajemo rakiju i vino, imaćemo tržište na koje ćemo stotine miliona boca moći da plasiramo. Za te stvari se bori država da građani steknu prednost ili bolje uslove", rekao je Vučić.

Dodao je i da ćemo gledati da se borimo za afričko, ali pre svega za azijsko tržište, i pre svega za rastuća trržišta i ekonomije.

"A gde najbrže raste ekonomija, gde najbrže rastu tržišta, to su Afrika i Azija", rekao je Vučić.

Razgovori o vojnoj saradnji dokaz visokog poverenja između dve zemlje

Vučić izjavio je danas da je od 2022. godine Srbija sa Egiptom po pitanju vojne saradnje održala mnogo razgovora. On je za RTS rekao da se razgovara od vojno-tehničke, vojno-ekonomske, vojno-medicinske do vojno-vojne saradnje.

"Ono što smo dogovorili, to je da pre kraja godine imamo pokaznu vežbu naših specijalnih jedinica, ali mi ćemo tu pokazati i deo naših tada već proizvedenih dronova i drugih dronova koje smo uspeli da nabavimo u međuvremenu, pošto ja ne mislim da to treba da crtamo svakome, svakoga dana", rekao je Vučić za RTS, na pitanje da prokomentariše najavljeni dolazak egipatskih vojnika u Srbiju.

Dodao je da ne bi isključio da se u budućnosti sa Egiptom zajednički radi po tim pitanjima, kao i da ne bi isključio ni formiranje preduzeća sa Egipćanima.

"I mislim da to pokazuje koliko je visok nivo poverenja između nas", zaključio je Vučić.

Sa Al Sisijem o rezoluciji o Srebrenici i o KiM

Vučić izjavio je večeras da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o rezoluciji o Srebrenici, kao i o Kosovu i Metohiji i istakao da je za nas važno da gradimo budućnost i da Egipat doživljavamo kao iskrenog prijatelja.

"Mi smo razgovarali danas i o pitanju rezolucije o Srebrenice i to na inicijativu predsednika Al Sisija koji je bio veoma korektan. I za nas je važno da radimo, da gledamo da popravljamo stvari iz prošlosti, a da gradimo budućnost", rekao je Vučić.

Podsetio je da je u vreme vlasti Muslimanske braće i Mohameda Morsija Egipat priznao tzv. Kosovo, ali da tu nema nikakvih aktivnosti i nema nikakvog ozbiljnog sadržaja. Na pitanje da li će tako i ostati kada su u pitanju pozicije u međunarodnim organizacijama, Vučić je rekao da je gotovo siguran.

"Suviše smo mi uspeli da naše odnose približimo, da bih bio iznenađen da se bilo što drugo dogodi. Kao što i Egipat može da računa na našu podršku, tako sam siguran da po tim važnim pitanjima u budućnosti ćemo imati podršku najmnogoljudnije arapske zemlje", rekao je Vučić.

On je naveo da u Egiptu imaju sličan odnos ili gotovo istovetan prema sukobu u Ukrajini, te da žele mir i prekid vatre.

"Istovremeno i jedni i drugi smo među retkim zemljama na koje se i dalje vrši pritisak da uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, a nismo ih uveli ni jedni ni drugi", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija