Politika

Borelj i Varhelji o Srebrenici: Moramo zajedno da gradimo mostove do pomirenja

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

15:08

Borelj i Varhelji o Srebrenici: Moramo zajedno da gradimo mostove do pomirenja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji danas su, povodom 29. godišnjice zločina u Srebrenici, ocenili da je to jedan od najmračnijih trenutaka "u modernoj ervopskoj istoriji" i pozvali na zajedničku izgradnju mostova do pomirenja.

"Genocid u Srebrenici, pre 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji. Naša je dužnost da odamo počast sećanju na preko 8.300 dečaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice", naveli su Borelj i Varhelji u zajedničkom saopštenju. Istovremeno su pozvali lidere da odbace retoriku podela i deluju istinom, pravdom, poverenjem i dijalogom.

Oni smatraju da zaceljivanje rana iz prošlosti "zahteva priznavanje i proučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sećanja na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvek vode kao nestali i privođenje svih počinilaca pravdi".

"Moramo zajedno da gradimo mostove do pomirenja. Među nama nema mesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince", poručili su Borelj i Varhelji.

Oni su podsetili da je Evropski savet u martu 2024. godine odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU sa BiH i naveli da je to ključna prilika za BiH da napreduje u reformama za jačanje demokratije, prosperiteta i sigurnosti i ponovili posvećenost budućnosti BiH u EU "kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".

Stano: U EU nema mesta za one koji negiraju genocid

Povodom godišnjice događaja u Srebrenici portparol Evropske komisije Peter Stano je tokom brifinga za novinare u Briselu, na pitanje novinara na koga se odnosi to da u EU "nema mesta za one koji negiraju genocid", rekao da saopštenje Borelja i Varheljija sadrži stav EU na koji se podseća svake godine da "bilo kome ko pokušava da dovede u pitanje ovaj genocid i veliča ratne zločince", nije mesto u EU.

Stano je dodao da je, kako se izrazio, "genocid u Srebrenici veoma nesrećna, tragična, istorijska činjenica".

Prinskrin/Youtube/European Commission

 

Na pitanje da li bi proces pristupanja Srbije EU mogao da bude suspendovan u slučaju da se srpske vlasti protive ovakvim deklaracijama, on je istakao da se zemlje koje su u procesu pristupanja EU svake godine ocenjuju u takozvanom izveštaju o napretku i dobijaju sažetak toga šta su uradile kada su u pitanju kriterijumi, principi, vrednosti EU, kao i šta nisu uradile što se ogleda u preporuci Evropske komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija