Politika

Ristić: Emitovanjem izjava Škora narušen javni interes u oblasti informisanja

Komentari

Autor: FoNet

08/07/2024

-

09:41

Ristić: Emitovanjem izjava Škora narušen javni interes u oblasti informisanja
Dejan Ristić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije je osudio, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, "zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora", izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV.

"Očito potpuno ispunjen mržnjom u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, Škoro je tom prilikom pozvao na javni linč Danila Vučića koga je okarakterisao kao 'sliku i priliku svoga oca'", ocenjeno je u saopštenju Ministarstva kulture i telekomunikacija.

Iz Ministarstva kulture i telekomunikacija podsećaju da je Škoro rekao da bi sina predsednika Republike "poslao u rudnik", a potom ga "tuširao uranijumom".

"Međutim, ni to nije dovoljno ostrašćenom Škoru, već bi sina predsednika Republike, prethodno ga lišivši zaštite koja mu po zakonu pripada, poslao na područje Pokrajine Kosovo i Metohije kako bi tamo bio izložen nasilju albanskih separatista čime bi mu bio ugrožen život", dodaju iz Ministarstva kulture i telekomunikacija.

Ministarstvo je pozdravilo blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa "ovim zabrinjavajućim slučajem".

Iz Ministarstva kulture i telekomunikacija poručuju da će i samo, bez odlaganja, pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih osoba "zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti".

Ministarstvo ukazuje i na to da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima, a posebno član 86. navedenog propisa kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

Dodaje se da Ministarstvo kulture i telekomunikacija očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, a posebno onaj uperen protivu dece.

"Istovremeno, Ministarstvo posebno poziva pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima", dodaje se u saoptenju.

Iz Ministarstva kulture i telekomunikacija poručuju da će eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti bez odlaganja biti sankcionisan na propisima predviđen način.

Takođe, Ministarstvo podseća javnost na to da je od formiranja Vlade Republike Srbije u aktuelnom sazivu već više puta odlučno reagovalo na kršenje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima te da je bez odlaganja pokretalo odgovarajuće postupke.

"Stoga, Ministarstvo najavljuje da će svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo sva sredstva javnog informisanja da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije.

Ministarka Macura: Nedopustiva dehumanizacija najviših funkcionera

Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura istakla je danas da izjaviti da bilo čije dete, samo zbog činjenice da se radi o detetu poličkog protivnika, treba da se tušira litijumom, izlaže uranijumu ili da bude izloženo na trgu, je bez ikakve dileme potpuna dehumanizacija političara koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama.

"Verujem da je javnost Srbije i dalje u šoku nakon izjave Srđana Škora o sinu predsednika države, kao i o predsedniku lično. Dva puta sam preslušala izjavu da bih se uverila da je to što je izgovoreno bilo zaista tako", navela je Macura povodom izjava Škora o predsedniku Srbije, koje je izneo u emisiji  KTV.

Istakla je da je uplitanje porodice i dece političkih suparnika u svakodnevni politički diskurs opasno i da sa tim mora da se prestane.

"Dobro je da je Tužilaštvo reagovalo i čvrsto verujem da će i Srđan Škoro i svako ko se sutra upusti da ovako nešto izjavi, biti sankcionisan od strane nadležnih institucija", navela je Macura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija