Politika

Komšić: Mora da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

07/07/2024

-

15:48

Komšić: Mora da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH
Željko Komšić - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH, nakon što su pripadnici Vojske Srbije učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.

"Prvo i osnovno pitanje ovde je, ko je odobrio ulazak Vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je reč o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić, preneo je Klix.ba.

Ranije danas, uoči obeležavanja 82-godišnjice bitke na Kozari, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su u svečanom defileu kroz Prijedor.

Kako je prenela RTRS, tridesetak kadeta i dvadesetak starešina defilovalo je od hotela "Prijedor", glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.

U defileu su učestvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

"Nisu vojnici već kadeti"

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je danas da, prema njegovim informacijama, u Prijedoru nije bila Vojska Srbije, nego kadeti Vojne akademije, navodeći da je Republika Srpska (RS) dovela učenike pa ih prikazala kao vojnike.

Helez je za Klix.ba rekao da Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez i dodao da, prema njegovim saznanjima, nisu u pitanju "pravi" vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", rekao je Helez, navodeći da sa njima može doći i oficir, ali to je profesor.

"Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", zaključio je Helez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija