Politika

Istorijsko prijateljstvo, investicije i - Rafali: Kako bi pobeda desnice u Francuskoj uticala na odnose sa Srbijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2024

-

21:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u Francuskoj sa pažnjom se prate kako u svetu, tako i u Srbiji. 

Analitičari ukazuju da bez obzira na to da li će 7. jula Francuskoj pobedu odneti desnica ili ne, francuska spoljna politika i odnosi sa Srbijom imaju kontinuitet i neće se lako i brzo promeniti. 

"Francuskoj je na prvom mestu odnos sa Evropskom Unijom i NATO, a naročito prima osovini Pariz-Berlin koja je nosilac evropske dinamike na međunarodnom planu. A treći nivo je bilateralni nivo između Francuske i Srbije", kaže za Euronews Srbija istoričar Stanislav Sretenoić i dodaje:

"Taj bilateralni nivo se posebno razvio posle posete gospodina Emanuela Makrona, predsednika Francuske, 15. jula 2019. Srbiji, kada su potpisani mnogi ugovori u ekonomskom i kulturnom domenu koji će dalje razvijati francusko-srpske odnose". 

Poznavoci francusko-srpskih prilika navode da bi za Beograd ali i za Pariz bilo važno da se dinamika bilateralnih odnosa nastavi. 

Aleksandra Kolaković iz Instituta za političke studije za Euronews Srbija veruje da je ključna uloga Francuske u evrointegracijama izuzetno značajna za Srbiju.

"Ono što jeste bitno jeste da Francuska ima predsednički sistem i da uloga predsednika, i inicijative koje je on pokrenuo, ostaju. Takođe, ona važna komponenta je uloga Francuske u evrointegracijama i to će u budućnosti, bez obzira ko bude ta nosilac snaga u francuskom parlamentu, u značajnoj meri opredeliti odnose dve države", kaže Kolaković.

Sretenović dodaje da veruje da će odnosi Srbije i Francuske nastaviti da se kreću uzlaznom putanjom:

"Odnosi Beograda i Pariza kreću se uzlaznom linijom od 2019. kada se francuska strategijom za Zapadni Balkan vratila na ove prostore i poseban akcenat stavila na Srbiju. Ona se takođe oslanja i na jedno veoma bogato istorijsko nasleđe francusko-srpskih veza. Takoreći isklesano u kamenu. Te snažne veze iz prošlosti mogu da posluže kao baza za dalje razvijanje francusko-srpskih odnosa i za prosperitet Srbije". 

Srbiju u ovom trenutku prima više od milijardu i 300 miliona evra francuskih investicija. Francuske kompanije zapošljavaju skoro 12 hiljada srpskih radnika. Francuska će uskoro prestići Nemačku kao najvećeg evropskog investitora u Srbiji. 

"Francuske kompanije su ovde već prisutne kao vlasnici Beogradskog aerodroma, tri najveće cementare. Francuzi su takođe na čelu projekta Beogradski metro. Pored toga Srbija kupuje francusko sofisticirano oružje, a nedavno u Parizu dvojica predsednika najavila su i objavila sporazum o nabavci 12 borbenih aviona Rafal. Stručnjaci kažu da su Rafale ti koji su ključni za vezivanje Srbije za Evropu i ubrzane evropske integracije", zaključila je novinarka Euronewsa Nevena Kostadinović Manojlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija