Politika

Pastor: Saradnja SVM i SNS korisna i za Srbiju, i za Mađarsku i za vojvođanske Mađare

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

14:40

Pastor: Saradnja SVM i SNS korisna i za Srbiju, i za Mađarsku i za vojvođanske Mađare
Pastor: Saradnja SVM i SNS korisna i za Srbiju, i za Mađarsku i za vojvođanske Mađare - Copyright Tanjug/RTV Panon/Čipak Edvin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je danas, da je sa stanovišta stabilnosti, od izuzetne važnosti, kao što je to bilo i u proteklih deset godina, da legitimne političke snage u Vojvodini i u Srbiji umeju da pronađu zajednički jezik.

Pastor je za Panon RTV-u govorio je o jučerašnjem razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom države, najavljenim susretu sa Milošem Vučevićem, premijerom Srbije i predsednikom SNS-a, najavljenim ulaganjima u Vojvodini, a kao najnoviju informaciju izneo je podatak da će konstituivna sednica Skupštine grada Subotice biti zakazana za 10. jul.

"Susret sa predsednikom države sam ja tražio jer smo u proteklih osam meseci imali četiri izbora i dve izborne kampanje. Trebalo je da sednemo i pogledamo gde smo, odnosno da li nastavljamo saradnju, i ukoliko je nastavljamo u kojim okvirima“ rekao je Pastor za Subotički mađarski radio.

Razgovor je otvorio mogućnost da sumiraju dešavanja u proteklim mesecima, kao i da se formulišu stavovi za naredni period, objasnio je Pastor.

"U brojnim prilikama sam rekao da je za nas jedino prihvatljivo rešenje i put to da samostalno učestvujemo na izborima, ali nakon toga da tražimo partnere za ostvarivanje naših zamisli. U proteklih deset godina ostvarene saradnje sa Srpskom naprednom strankom i izgrađeni partnerski odnosi doneli su mnogo dobroga i Srbiji i Mađarskoj, a u okviru toga i nama vojvođanskim Mađarima. Tako da smo se saglasili da ćemo nastaviti ovu saradnju", rekao je Pastor.

Predsednik Vučić je čestitao Savezu vojvođanskih Mađara na poslovima koje je ostvario u protekle tri decenije.

"Na tome koliko smo doprineli stabilnosti u državi načinom na koji vodimo politiku i koju retoriku koristimo", kazao je Pastor.

Predsednik SVM je istakao da oni uvek nastoje da pronađu zajednički stav sa onima koji zajedno sa njima predstavljaju stav većine stanovništva, a to je u ovom trenutku nedvosmisleno Srpska napredna stranka.

Pastor je sa predsednikom Srbije razgovarao je i o dva projekta od strateške važnosti i koji će uskoro početi da se realizuju.

"Jedan od njih je takozvani „Osmeh Vojvodine“ koji će u pravcu istok-zapad povezati vojvođanska naselja i brojna mesta povezati sa autoputem omogućavajući na taj način privredni zamah i komfor stanovništvu koje je sada udaljeno od autoputa. Drugi projekat je razvoj železnice, i to ne Beograd – Budimpšta, mada vidimo da dobrim tempom napreduje pruga i moguće je da ćemo do kraja godine putovati ovom prugom, bar od Subotice do Beograda, već razvoj železnice koji odgovara Subotici, Senti i celom Banatu", rekao je.

Bilo je reči o pruzi između Subotice i Sente, a nakon toga od Sente skroz do Pančeva će biti obnovljena železnička infrastruktura, objasnio je.

"Isto tako kao što se ljudi u odnosu na Suboticu i Segedin vraćaju putovanju vozom, to će se dogoditi i između Subotice i Sente, odnosno Sente i Pančeva. Smatram da će građani od toga imati koristi", izneo je Pastor.

Razgovori sa državnim rukovodstvom se nastavljaju, dodao je, narednih dana trebao bi da se sretne sa Milošem Vučevićem, premijerom Srbije i predsednikom SNS, sa kojim će detaljnije razložiti ove projekte, kao i druga ulaganja.

U razgovoru će biti reči i o tome kako će se odvijati saradnja u lokalnim samoupravama u naredne četiri godine, najavio je Pastor.

On je stav izrečen i neposredno nakon lokalnih izbora 2. juna da u Vojvodini osim SNS i SVM nema druge stranke koja može da ima značajniji upliv u funkcionisanje lokalnih samouprava ili same pokrajinske administracije.

Pastor je najavio i da će sazvati konstitutivnu sednicu Skupštine grada Subotice za 10. jul u 9 časova.

Prema njegovim rečima očekuje se da tada bude izabran i novi predsednik Skupštine grada, njegovi zamenici, sekretar Skupštine, a izrazio je nadu da će istog dana biti izabran i gradonačelnik, njegovi pomoćnici, kako i članovi Gradskog veća, a sve u interesu toga da započne rad u novom mandatu.

Prema rečima Pastora slična je situacija i u drugim lokalnim samoupravama u Vojvodini, gde će se u periodu od 10. do 12. jula održati konstitutivne sednice skupština opština i gradova.

"Od pregovora u naredne dve sedmice zavisiće u kojoj lokalnoj samoupravi koja ličnost će obavljati neku funkciju u naredne četiri godine", rekao je Pastor.

Dodao je da unutar Saveza vojvođanskih Mađara još nije bilo reči o konkretnim kadrovskim pitanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija