Politika

"Obe strane se služe sličnim trikovima": SAD i EU protiv dezinformacija - šta donosi zajednički mehanizam za Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

16:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department i Evropska služba za spoljne poslove pokrenuli su krajem maja zajednički Koordinacioni mehanizam za Zapadni Balkan, fokusiran isključivo na manipulaciji informacijama i mešanje iz inostranstva, uključujući dezinformacije i propagandu. Portparol Evropske komisije zadužen za spoljne poslove Peter Stano govorio je o ovome za Euronews Srbija i naveo da je Zapadnom Balkanu potrebna stabilizacija, te da bi saradnja SAD i EU sa partnerima na terenu trebalo da pomogne zemljama regiona da se zaštite od izazova koji nose strano mešanje i manipulacije informacijama. 

"Mi u Evropskoj uniji kažemo zajedno smo jači a sa SAD delimo mnoge prioritete kada je u pitanju sloboda medija, borba protiv stranog mešanja i manipulacije informacijama. Kada su u pitanju prioriteti za Zapadni Balkan, potrebna nam je stabilizacija na Zapadnom Balkanu i pomažemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da se zaštite od malicioznih aktivnosti drugih aktera, mahom Rusije, ali postoje i drugi koji se mešaju. Dakle, to je ono što je i za ovog ujedinjavanja snaga, dogovorena saradnja u pomaganju našim partnerima da se nose sa izazovima koji su uzrokovani stranim mešanjem i manipulacijama informacijama", rekao je Stano.

Govoreći o tome kako će to funkcionisati na terenu, odnosno da li će postojati neka vrsta monitoringa ili će se preduzimati neke konkretne akcije, Stano kaže da se generalno radi o koordinaciji podrške partnerima.

"Sada razgovaramo sa Sjedinjenim Državama o tačnim oblastima saradnje sa partnerima na terenu. U specifičnom kontekstu, jer je svaka zemlja drugačija. Svaki partner ima drugačije aktere, drugačije izazove, drugačiji kontekst, drugačije jezike. Zato moramo da uspostavimo načine kako ćemo to da radimo u zemljama. O tome sada diskutujemo sa Sjedinjenim Državama. Ali opet, generalno, radi se o biranju partnera kako bi se primenile i konkretne aktivnosti. Koordinacija onoga što radimo na terenu i onda pomoć izabranim partnerima da unaprede svoje kapacitete. Da im pomognemo da definišu, da se bore i suoče sa izazovima od aktera koji sprovode strano mešanje i manipulaciju informacijama", dodao je on.

Kako dodaje, to je pomoć na terenu, jer zemlje su te koje su "napadnute ili targetirane na terenu", tako da bilo koje mere moraju da budu preduzete na lokalu. 

"Zato radimo sa partnerima na terenu. Imajući u vidu da mi svi i Sjedinjene Države i Evropska unija već radimo sa partnerima po drugim pitanjima, logično je da ćemo sarađivati još više kako bismo postigli potrebnu sinergiju i bili efektivni u našoj podršci partnerima na terenu", rekao je Stano. 

Na pitanje kako bi ovaj mehanizam mogao da funkcioniše kada je u pitanju Srbija i ko bi mogli da budu partneri u zemlji, Stano kaže da su to detalji koji će malo kasnije biti ustanovljeni. 

"Srbija je velika meta za strano mešanje i manipulaciju informacijama. Srbija je važna zemlja za Evropsku Uniju, ona je kandidat za članstvo, važna i partner SAD. Želimo da pomognemo partnerima u Srbiji, ko god da to bude. To mogu da budu vlasti, civilno društvo, nezavisni fact chakers. Oni igraju veoma važnu ulogu. To mogu da budu i nezavisni mediji koji takođe imaju aktivnosti koje se odnose na proveru informacija. Dakle, zaista zavisi od posebnog projekta, posebne oblasti koju identifikujemo sa partnerima iz SAD, koja je kvalifikovana za ovu koordinisanu saradnju. Suština je da unapredimo i pomognemo da se unaprede kapaciteti zemalja na terenu, kako bi bili u mogućnosti da se suprotstave pokušajima dezinformacija i manipulacije informacijama kroz razne aktere, državu, civilno društvo, medije, akademski sektor", rekao je Stano.

Smajlović: Zapad ovde nije uspeo da istisne ruske i uticaj nekih kineskih medija

Kako je za Euronews Srbija rekla novinarka Ljiljana Smajlović, ovu informaciju vidi kao dobru vest za već postojeće organizacije koje se bave utvrđivanjem lažnih vesti.

Euronews TV

"Ovo je za njih dobra vest, ovo je novi udruženi napor Evropske unije i Amerike da se suzbiju informacije koje se Amerikancima i Evropljanima ne dopadaju i da se smisle drugi načini da se cenzurišu nepoželjne informacije. Čitala sam ovaj šturi dokument koji su zajedno doneli. To se sve radi kako bi se očuvao integritet digitalnog prostora. Znači, integritet digitalnog prostora je vrednost koju branimo, a pretpostavljam da je Srbija posebno istaknuta zato što u Srbiji, za razliku od drugih zemalja Evropske unije, zapad još nije uspeo da istisne ruske medije i da istisne uticaj i nekih kineskih i drugih medija", rekla je ona.

Kako je dodala, ako treba braniti Srbiju od stranog uplitanja i manipulacija informacijama, smatra da je to pre svega usmereno na to da se udvostruče napori da Srbija taj svoj digitalni prostor suzi, kao što su to već uradile zapadnoevropske zemlje.

"Ovakve akcije, to je moje iskustvo s poslednjih godina, ovakve akcije uvek podrazumevaju sledeću stvar - naši evropski, američki, zapadni uticaji su benigni. Mi vršimo propagandu i plasiramo svoju propagandu i informacije na vaše informativno tržište jer smo mi benigni i želimo vam dobro. A druge zemlje Rusija, Kina, neke zemlje Briksa, one su maligne sile i vi morate da se čuvate njihovih uticaja", dodala je Smajlović.

Kako je naglasila, obe strane se služe sličnim trikovima, obe strane optužuju jedna drugu da se služe sličnim trikovima.

"Ja stvarno ne bih potrošila pet minuta vremena da vidim ko je tu lažljiviji i čije su informacije tačnije, čije nisu i ko vodi koje podzemne akcije sa kojim ciljevima, ali ono čemu se ja radujem da barem imam dostupnost ovde informacijama i jedne i druge strane i nadam se da ova akcija o kojoj smo slušali neće uspeti. Nadam se da neće uspeti taj napor da se očuva integritet prostora i da se spreče svi uticaji osim evropskog i američkog", dodala je Smajlović.

Komentari (0)

Srbija