Politika

Na Makišu centralna svečanost povodom Dana MUP-a, Vučić: Policija važna za zemlju - osigurava bezbednost svih građana

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2024

-

10:38

Na Makišu centralna svečanost povodom Dana MUP-a, Vučić: Policija važna za zemlju - osigurava bezbednost svih građana
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Nastavnom centru "Makiš" danas je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučićaodržava se centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Raport Vučiću je predao pukovnik policije Dragan Vasiljević. Nakon raporta, predsednik Srbije je, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Ivice Dačića, pozdravio pripadnike policije. Tokom svečanosti građani će imati prilike da vide prikaz sposobnosti svih jedinica policije kao i deo opreme i vozila koji policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a najmlađi da se upoznaju sa policajcima koji brinu o njihovoj bezbednosti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić: Policija važna za zemlju - osigurava bezbednost svih naših građana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je posao policije, u svetu nestabilnosti, izuzetno važan - da osigura bezbednost svih naših građana i istakao da je to od presudnog interesa za Republiku Srbiju, kao i da je zadovoljan radom policije.

Verujem da ćete i snažnije nego do sada uspeti da taj posao obavite na najbolji mogući način, poručio je Vučić.

"Poštovani građani, živimo u svetu u kojem nema sigurnosti, nema stabilnosti i nemoguće je sagledati sa lakoćom šta je to što će se zbivati već do kraja godine, a kamoli planirati mnogo toga za budućnost. Zato moramo da razmišljamo o svojoj zemlji i da budemo dobro pripremljeni za svaki mogući scenarijo. Da dobro razumemo šta je to što se događa u svetu, šta je to što se događa u Evropi i gde senu svemu tome nalazi se naša Srbija", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kazao je da je posao Ministarstva unutrašnjih poslova svih rodova policije uvek bio važan, kao i da će biti još važniji - da osigura bezbednost svih građana. Istakao je da je rezultat rada policije - smanjenje opšte stope kriminaliteta i smanjenje stope počinjenih najtežih krivičnih dela od ubistava do silovanja.

"I uveren sam da će i procenti, ali i apsolutni brojevi po tom pitanju, zahvaljujući vašem trudu, radu i angažmanu, padati i u narednom periodu u našoj budućnosti", rekao je Vučić.

Naglasio je da je naša policija narodna policija i da je uvek bila uz svoj narod kada je bilo najteže.

"Kada je trebalo žrtvovati živote na Kosovu i Metohiji, naši policajci su bili sa svojim narodom na KiM. Više od tri stotine srpskih policajaca izgubilo je živote u istinski neravnopravnoj borbi i protiv albanskih terorista i protiv NATO-a. Hvala im na tome. I Srbija nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu", poručio je Vučić.

"Pred Evropom i svetom težak period, policija da obezbedi svaki pedalj Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pred Evropom i svetom težak period i da je važno da pripadnici policije obezbede svaki pedalj Srbije kako bi svaki grad i selo bili sigurni, a svi građani Srbije bezbedni.

"Srpski policajci su uvek tu da prime najteže udarce. Srpski policajci su uvek krivi svima za sve, ali je srpski policajac uvek prvi kojeg svako od nas pozove kada mu je bilo šta potrebno i kada bilo šta očekuje od svoje države. Zato vas molim da ostanete baš takva narodna policija, baš takva kakvu narod želi, baš takva kakvu smo oduvek hteli", poručio je Vučić.

On je pripadnike policije zamolio da svoje obaveze izvršavaju tako da svaki građanin Srbije oseti jednak odnos prema njemu, bez obzira da li se radi, pripadniku romske nacionalnosti, bošnjačke mađarske, rumunske, slovačkoj nacionalnoj manjini ili pripadniku srpskog naroda.

"Da posebno štitite žene na svakom mestu, da pokažemo da ženu i majku želimo da zaštitimo više nego sve one koji ugrožavaju i njihove živote i njihovu bezbednost. I moraćemo posebno time da se pozabavimo", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Srbije je ukazao da se poslednjih godina usled klimatskih promena javljaju učestali požari i u Srbiji i u regionu.

"Veoma je važno da budemo spremni za gašenje požara svuda. Zato smo kupili dva najmodernija, najsavremenija ruska helikoptera. Zato kupujemo dodatnu opremu za naše vatrogasce, zato što sam siguran da ćemo taj posao imati ne samo u Srbiji tokom letnjih meseci, već i u čitavom regionu", rekao je Vučić i pozvao pripadnike policije da uvek budu spremni da pomognu zemljama u regionu ukoliko se ukaže potreba za to.

On se zahvalio roditeljima i porodicama svih policajaca, sestrama, supružnicima, njihovoj deci, zato što su, kako je rekao, oni ti koji trpe težinu policijske službe, zbog toga što policajci često nemaju radno vreme, a svakodnevno rizikuju svoju bezbednost i sopstveni život.

Vučić je upozorio da je bezbednosna situacija u svetu ugrožena i da će u budućnosti biti još teža.

"Zato je važno da čuvate, da obezbedite sve rezerve koje imate, da se vi pripremite za taj period, i da, ma koliko teško bilo u Evropi i svetu, obezbedite svaki pedalj zemlje Srbije", zaključio je Vučić.

Vučić je uoči obraćanja uručio zlatne medalje za hrabrost posvećenu službi i zasluge policijskim službenicima MUP-a. Zlatnu medalju za zasluge dobio je pukovnik policije, zamenik načelnika uprave za personalizaciju dokumenata i podršku informaciono-telekomunikacionim tehnologijama Dragan Jakšić.

Predsednik Srbije je zlatnu medalju za posvećenost uručio šefu odeljenja za suzbijanje teških krivičnih dela izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa majoru Nemanji Dašiću. Zlatnu medalju za hrabrost iz ruku predsednika Srbije dobio je vodnik Vatrogasac, vođa grupe u Vatrogasno-spasilačkoj četi Košutnjak Jovan Munjić. 

Dačić: Bez jake vojske i policije nema ni jake države

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija već godinama stub bezbednosti naše zemlje, kao i da bez jake vojske i policije nema ni jake države. Dačić je istakao da je bilo perioda u našoj istoriji kada država nije vodila dovoljno računa o organima Ministarstva unutrašnjih poslova i njegovim pripadnicima, ali da su ta vremena nepovratno iza nas.

"Policija i organi unutrašnjih poslova su i danas, 162 godine od događaja na Čukur česmi u Beogradu, temelj države Srbije, zaštitnik njenog pravnog poretka i čuvar bezbednosti svih naših građana", poručio je Dačić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je naveo, od 1811. godine i prvog Ministarstva unutrašnjih poslova, preko formiranja žandarmerije 1860. godine, srpska policija je prošla kroz čitavu istoriju promena, unapređenja i modernizacije. "Uloga policajca i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nije samo posao, već predstavlja temelj našeg društva i države. I to u svakom segmentu našeg posla i nadležnosti: zaštita života, lične i imovinske bezbednosti građana, bezbednosti države i borbe protiv terorizma i ekstremizma, održavanje stabilnog javnog reda i mira, borba protiv kriminala i korupcije", rekao je Dačić.

Dačić dodaje da je Dan policije prilika i da se setimo pripadnika MUP-a koji su dali svoje živote za odbranu i bezbednost zemlje.

"Dugujemo i njima i njihovim porodicama neizmernu zahvalnost. Dame i gospodo, nema jake države bez jake vojske i policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija biće i dalje jedan od najjačih stubova naše države i bezbednosti građana. Pozivam građane da budu ne samo prijatelji policije, već i partneri na zajedničkom poslu", naglasio je.

Ministar je pozvao pripadnike MUP-a da ne zaborave da su oni ti koji čine razliku između dobra i zla i tom prilikom se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova. "Naše policijske snage iz dana u dan su sve opremljenije, što je dalje kao rezultat dalo da srpska policija bude spremna i sposobna da se izbori protiv svake vrste kriminala pa sve do savremenih izazova u oblasti bezbednosti", poručio je Dačić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pripadnici MUP-a u Makišu demonstrirali svoje sposobnosti i predstavili opremu

Pripadnici MUP-a su danas na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije demonstrirali svoje sposobnosti i predstavili opremu, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U okviru manifestacije prikazana je taktičko-pokazna vežba u kojoj su učestvovali pripadnici više specijalnih i posebnih jedinica policije.

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje demonstrirali su kako reaguju kada je štićena ličnost ugrožena, dok su pripadnici interventne jedinice policije prikazali kako hapse kriminalca koji beži u vozilu u pokretu.

Pripadnici Žandarmerije i SAJ su prikazali kako u sadejstvu upadaju u kuću u kojoj su zabarikadirani teroristi. Na kraju vežbe, leteli su helikopteri Superpuma i H-145 koji su nosili zastave Srbije i MUP-a. Posle vežbe, održan je TT zbor sa opremom pripadnika MUP-a, koji je bio otvoren za građane.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana. U sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić jutros je položio lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.

Dačić je juče pozvao sve građane da dođu na "Makiš" da vide sa čime država raspolaže, jer je, kako je rekao, jaka policija, pored jake vojske, garant snage i bezbednosti zemlje.

"Nema jake države bez jake policije i vojske. Mislim da je u 12 godina, od kada postoji ova vlast, veoma mnogo urađeno na tome. I statistički podaci govore o tome koliko su bolji rezultati u ostvarivanju tih funkcija nego što je to bilo, na primer, do 2012. godine", rekao je Dačić Tanjugu.

Konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici različitih organizacionih jedinica MUP-a juče su u sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, tradicionalno svečano prodefilovali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U tradicionalnom defileu učestvovali su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, saobraćajna policija, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova juče je obeležen i u taktično-tehničkim zborovima u Pančevu, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima u Srbiji. Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je za Tanjug da će tokom današnjeg dana saobraćaj na Obrenovačkom drumu biti privremeno obustavljen do 15 časova.

"Za građane koji budu želeli da dođu biće obezbeđen parking na prostoru kod ePlanete i kod Mega Maksi Ada marketa. Druga varijanta je da se ulicom Bore Stankovića priđe bliže sa druge strane Makiša, tako da smo obezbedili dovoljnu količinu parkinga", naveo je Radenković.

Komentari (0)

Srbija