Politika

Marsenić i Stanković za Euronews: Da li je bojkot izbora bio greška ili ne?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

22:32

Marsenić i Stanković za Euronews: Da li je bojkot izbora bio greška ili ne?
Marsenić i Stanković za Euronews: Da li je bojkot izbora bio greška ili ne? - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Gosti novog izdanja emisije Euronews Centar bili su Predrag Marsenić potpredsednik Nove demokratske stranke i Đorđe Stanković, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i kandidat za gradonačelnika Niša ispred liste "Biramo Niš", koji se u emisiju uključio iz ovog grada.

Kako je domaćin emisije Nemanja Milutinović rekao, situacija posle gradskih i lokalnih izbora nije se još raspetljala, još se čeka formiranje pojedinih opštinskih i gradskih struktura, a mnoga pitanja ostala su otvorena. Pre svega kakvi su međusobni odnosi u opoziciji, s obzirom na bojkot pojedinih stranaka i koalicija. 

"Odnosi u opoziciji su suštinski korektni, ali mislim da smo propustili jednu veliku šansu da se bojkotom izborimo za bolje izborne uslove, prvi put posle 2012. godine", rekao je Marsenić i dodao:

Euronews Srbija

 

 

"Međutim, jedan deo opozicije je prelomio i izašao na izbore i pogazili su reč koju su dali pre toga. Ovo se pre svega odnosi na Beograd. Bio je dogovor da nećemo izaći i nećemo priznati ove izbore, ako se ne ispune minimalni uslovi, a to su sređivanje biračkog spiska i oslobađanje barem dela medija. Ali, kada je postalo jasno da Zapad nema nameru da izvrši pritisak na Vučića da se ti uslovi ispune, deo opozicije se uplašio i ipak izašao na izbore, Mislim da je to ipak bila greška".

S druge strane, Đorđe Stanković je rekao da je Niš najbolji dokaz da je bojkot sprečio opoziciju da odnese pobedu u još nekim gradovima jer je, kako je rekao, Niš već postao "slobodan grad".

"Kad je o Nišu reč, odnosi u opoziciji su fenomenalni, a to smo pokazali tako što smo zajedno učestvovali u ponovljenim izborima 2. juna, i ne samo da smo pobedili u opštini Medijana, već smo dobili i više mandata ukupno, iako to neki ne priznaju", rekao je on i dodao:

Euronews Srbija

 

 

"To je način na koji sarađuje opozicija u Nišu i mislim da nije trebalo bojkotovanti izbore, jer bismo u tom slučaju dobili još neke opštine, možda i gradove u Srbiji. U svakom slučaju sada se igraju produžeci, a mi ćemo se za svoje glasove boriti svim pravnim sredstvima", rekao je Stanković.

Na to mu je Marsenić odgovorio:

"Da, igraju se produžeci, ali pošto je bila sporna situacija odlučuje VAR, a sudije u ovoj VAR sobi će odlučiti onako kako im bude rekao Aleksandar Vučič".

Kompletnu emisiju Euronews Centar pogledajte u nastavku:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija