Politika

Đurić: Uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2024

-

13:08

Đurić: Uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja
Đurić: Uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja - Copyright Euronews/Centar/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike u Departmanu za političke i poslove izgradnje mira Miroslavom Jenčom, i tom prilikom pozitivno ocenio dosadašnju saradnju sa timom UN u Srbiji podvukavši da je uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije za nas od vitalnog značaja.

Đurić je, u tom smislu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom pojave tendencija da se ukinu restriktivne mere uvedene Privremenim institucijama samouprave u Prištini, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Potencijalno ukidanje ionako veoma ograničenih i nedovoljnih mera režimu Aljbina Kurtija značilo bi implicitno mirenje sa posledicama njegove etnonacionalističke agende koja je, već skoro tri godine, pogubna po život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kurtijev režim trebalo bi sankcionisati, a ne nagrađivati i tolerisati neodgovorno ponašanje", rekao je Đurić.

Regionu bi time, istakao je Đurić, bio poslat veoma loš signal da jednostrani, provokativni i štetni akti Prištine - uključujući najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, pritiske, zlostavljanja, brutalno fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima i sveukupan sistematičan progon našeg življa - uživaju podršku međunarodne zajednice.

Kako se navodi, Đurić je podsetio i na važnost doslednog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ukazao na neophodnost nastavka delovanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu.

Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Karolin Zijade, kao i nova stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji Matilda Mort, koja je, uoči sastanka, imala odvojeni susret sa ministrom Đurićem, tokom kojeg je ministru predala uvodno pismo i na taj način i zvanično stupila na dužnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija