Politika

Analitičari o Svesrpskom saboru: Šire se veze Srbije i Srpske, Srbe tretirati kao celinu

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

11:33

Analitičari o Svesrpskom saboru:  Šire se veze Srbije i Srpske, Srbe tretirati kao celinu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović izjavio je danas da je njegov utisak posle održavanja Svesrpskog sabora da je postojala jaka potreba da se Republika Srpska (RS) zaštiti u formulacijama koje su izričito naglašene, kao i da je sasvim očigledno da će komunikacija između Beograda i Banjaluke biti intenzivnija, a to se vidi, kako je rekao, i u tome što se šire specijalne veze koje su predviđene Dejtonskim sporazumom.

Stojanović je za Tanjug rekao da upravo u sporazumima koji su u okviru jučerašnjeg Svesrpskog sabora potpisani između ministarstava Srbije i Srpske vidi tu jaču komunikaciju između političkih predstavnika Srba sa obe strane Drine.

Ocenjuje da Republika Srpska možda i ne bi bila toliko u središtu i da možda ne bismo imali takve jake političke poruke da u UN nije usvojena rezolucija o Srebrenici.

"Rastakanje Dejtonskog sporazuma je odavno počelo, sve više se govori o vraćanju tzv. izvornom i autentičnom dokumentu Dejtona, a ne samo njegovom duhu. Dejton daje garancije Srpskoj. Kada (predsednik RS Milorad) Dodik kaže da bi oni bili zadovoljni autonomijom kojom bi imali sa Dejtonom, ali da želi samo to i ništa više od Dejtona, onda ta poruka ublažava njegovu priču o odvajanju od BiH", kaže Stojanović.

Politički filozof Dragoljub Kojčić u održavanju Svesrpskog sabora vidi poruku ohrabrenja Srba i da neće biti ostavljeni na cedilu i smatra da se Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na jučerašnjem Saboru, šalje i šira poruka da srpski narod mora da se tretira u celini. Dodaje da se u nekakvom novom mogućem kontekstu EU posle izbora za evroposlanike mora računati na Srbe.

"Prvo je važno da pokažemo da smo mi objedinjeni kao narod i da se bez nas ne može zatvoriti evropska priča. Za nas je EU dobra prilika da svi živimo pod jednim kulturnim, politickim i pravnim krovom. Najvažnija poruka je da shvate da smo mi jedan narod", kaže Kojčić.

Kako je juče izgledao Svesrpski sabor, manifestacija koje je održana u Beogradu, pročitajte u jučerašnjem Blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija