Politika

Šapić se sastao sa Stanivukovićem: Svesrpski sabor je veliki dan za srpski narod

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2024

-

21:55

Šapić se sastao sa Stanivukovićem: Svesrpski sabor je veliki dan za srpski narod
Šapić se sastao sa Stanivukovićem: Svesrpski sabor je veliki dan za srpski narod - Copyright TANJUG/ STR/bs

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapićsastao se sastao danas sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem i istakao da je Svesrpski sabor veliki dan za srpski narod iz Srbije i Republike Srpske, kao i da će se tek videti sve mogućnosti za nastavak saradnje.

Šapić je, prilikom obilaska manifestacije "Beogradski dani porodice", istakao da srpski narod mora da se čuva, gde god da živi.

"Mnogo ranije nego što je to postala glavna tema posle izbora u decembru, kada je jedan deo srpske javnosti na posprdan način govorio o našoj braći iz Republike Srpske, o srpskom narodu i Srbima sa tih prostora, ja nisam nikad dozvoljavao takve stvari", rekao je Šapić.

Dodao je da srpski narod mora da se čuva, gde god da živi, jer u suprotnom - on "nema budućnosti, gde god da živi", saopštio je Beoinfo.

"Zato mi je veoma drago što očigledno, kroz neke formalizacije odnosa ulazimo u fazu koja nam samo može pomoći. Kad god smo se držali jedni uz druge i čuvali jedni druge, tada se u istoriji još niko nije pojavio ko je nama mogao da izađe na kraj. U skladu sa tim, mi ćemo gledati na sve moguće načine da Beograd kao stariji brat pomogne Banjaluci i da svako iskustvo prenesemo kako oni ne bi prošli kroz neke probleme koje smo mi imali", naglasio je Šapić.

Dodao je da će se narod sa obe strane Drine truditi da produbljuje saradnju, kao i da će se svi koji u budućnosti vode Beograd i Srbiju truditi da neguju te odnose i brane inerese srpskog naroda na svim prostorima, "gde god živeli".

Moguća razmena učenika između Srbije i Srpske

Šapić je najavio mogućnost da Beograd finansira razmenu učenika između Srbije i Srpske, kao i da najbolji učenici iz Srpske dođu u Beograd i upoznaju se sa njegovom istorijom i kulturom.

"Iako kažu da nekada forma nije toliko važna, danas jeste jer smo formalizovali naše odnose i otvaramo potpuno novo poglavlje u odnosima srpskog naroda, a kada su odnosi unutar srpskog naroda kako treba - onda je svima dobro", naglasio je Šapić.

Dodao je da će, ukoliko Beograd dobije srpskog gradonačelnika, biti svima dobro - i Bošnjacima, Mađarima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, kao i Srbima, ali da srpski narod ne sme da dozvoli da više nikad bilo ko "stane između nas", rekao je Šapić.

TANJUG/ STR/bs

 

Dodao je da niko iz Srbije nije pravio razliku između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanuvukovića, iako pripadaju različitim političkim opcijama u čemu je, kako je rekao, suština.

"U Republici Srpskoj isto imaju probleme i različitosti kao i mi ovde, ali kada je u pitanju odbrana srpskog nacionalnog interesa - kao jedan su znali da se spoje. I tu treba da učimo od njih. Kada se spoje oni svi i mi odavde, neće biti dobro za mnoge koji su igrali upravo na tu srpsku neslogu", naglasio je Šapić.

Stanivuković: Naša dužnost i obaveza je da sarađujemo

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da mu je drago da je danas imao priliku da sa Aleksandrom Šapićem prošeta najlepšim ulicama prestonice.

"Drago mi je što danas razgovaramo mi - gradonačelnici dva prestona srpska grada, zapadne srpske prestonice Banjaluke i našeg najvećeg i najlepšeg grada Beograda. Pričamo o onome što smo postigli u prethodnom periodu. Važno je reći da se ponosimo i da se radujemo svakom velikom, ali i najmanjem projektu koji znači razvoj i Beograda i Banjaluke, koji sarađuju bratski i prijateljski", naglasio je Stanivuković.

Dodao je da napredak Beograda i Banjaluke znači i napredak srpskog naroda.

Stanivuković je naveo i da se sa Šapićem dogovorio da veliki projekat koji se uradi u Banjaluci i u Beogradu obeleže tako što će jedan drugog posetiti.

"Naša dužnost i obaveza je da sarađujemo, ali ona proizilazi iz velike ljubavi. Banjaluka razgovara permanentno sa Beogradom. Da vidimo kako je rešeno pitanje vrtića, javnog prevoza jer Banjaluka raste i razvija se. Na ovaj važan istorijski datum za naš narod, usvojena Deklaracija nas obavezuje da čuvamo našu himnu, grb, ćirilicu, svaki grumen i pedalj srpske zemlje. Danas nema građanina Republike Srpske koji nije bio u Beogradu, ali je veliki broj onih koji žive u Beogradu i Srbiji a da nisu videli Banjaluku. Zato su ovi susreti podsetnik da se upoznajemo i posećujemo", zaključio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je pozvao predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića u posetu Banjaluci.

Komentari (0)

Srbija