Politika

SVESRPSKI SABOR 2024 Vučić: Postignut dogovor o srpskom jedinstvu, naši ministri će prvo ići u Banjaluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/06/2024

-

09:12

SVESRPSKI SABOR 2024 Vučić: Postignut dogovor o srpskom jedinstvu, naši ministri će prvo ići u Banjaluku
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", koji je okupio zvaničnike Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom svečano je završen večeras velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save. Manifestacija je počela jutros molebanom u Hramu Svetog Save, nastavljena je zajedničkom sednicom dve vlade, kojoj su prisustvovali i predsednici Srbije i RS, patrijarh Porfirije, kao i predstavnici Srpske liste sa KiM, Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije. Na sednici je jednoglasno usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje, između ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je KiM neotuđivi deo Srbije, jedna od odrednica srpskog nacionalnog identiteta, da se ne podržava rezolucija o Srebrenici.

Ključni događaji:

  • Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa
  • Dodik: Srpska će Dan Republike ubuduće obeležavati 15. februara
  • Doneta odluka o raspisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara žrtvama Jasenovca
  • Razmenjeni brojni sporazumi o saradnji

Folkloraši iz Srbije i Republike Srpske preplavili su u poslepodnevnim časovima Trg republike, dok su migovi nadletali centralnu manifestaciju Svesrpskog sabora.

TANJUG/ STR

 

Manifestaciju "Svesrpski sabor 2024" možete pratiti iz minuta u minut na sajtu Euronews Srbija

21.43 Vatromet za kraj

Velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save večeras je završen Prvi svesrpski sabor - "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

21.35 Vučić: Srbija i Republika Srpska danas postavile temelje za važne stvari u budućnosti

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na svečanom koktelu povodom završetka Svesrpskog sabora u Beogradu, da će biti sve teža situacija i na KiM zbog poteza Prištine, ali i sve teže u svetu, kao i da je zbog toga veoma značajno ono što su Srbija i Republika Srpska danas uradile, jer su postavile temelji za mnoge važne stvari u budućnosti.

"Stvarno vidim težu situaciju za nas nego što je svi drugi vide i ne zbog ovoga danas ili zbog svega što nam rade u Prištini, već zbog svega onoga što se zbiva u svetu, biće sve teže i sve lošije svakoga dana. Ovo je veliki dan za nas", rekao je Vučić.

Kazao je da se upravo u Beogradu na vodi, gde se nalaze,  vidi šta je to sve što je sve uređeno zajedno prethodnih godina.

"Ispred prelepe kule, na jednoj od najlepših promenada u celoj Evropi. Mogli ste da primetite jednu stvar, zašto je Miletu (Dodiku) i danas za nijansu lakše. Kad vam padnu na pamet politički protivnici, onda znači da vam je relativno lako i da imate dovoljno vremena da se na njih osvrnete. Ja nemam vremena da se na njih osvrćem, što znači da je Mile i dalje u boljoj formi i za n

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

19.51 Šapić: Svesrpski sabor je istorijski dan za srpski narod

Održavanje Prvog Svesrpskog sabora je veliki dan za srpski narod i simbolički važan dan, rekao je danas predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić koji je zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem obišao manifestacuju "Beogradski dani porodice". 

On je rekao da Srbi moraju da se čuvaju gde god živeli jer, kako kaže, kad god smo se držali jedni uz druge, tada se u istoriji nije pojavio onaj ko bi izašao na kraj sa nama. 

"Beograd, kao stariji brat, želi da pomogne Banjaluci gde god može, da iskustvo u projektima koje sprovodimo prenesemo i u Banjaluku," rekao je Šapić i dodao da će i političari u buduće morati da neguju interese srpskog naroda.

TANJUG/ STR/bs

 

18.55 Vučić na Trgu republike razvio srpsku zastavu, razvijene i dve velike trobojke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

"Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši", naveo je Vučić na instagram profilu @buducnostsrbijeav.

On je zahvalio svima koji su došli i poručio da će se čuvati jedinstvo.

"Mi ćemo jedinstvo znati da čuvamo, mnogo toga ćemo da uradimo, a da nikoga ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku i Srbiju  - mi ništa preče od Srpske i Srbije nemamo. Živela naša crveno plavo bela trobojka. Živela Srpska! Živela Srbija", istakao je Vučić.

Pored velikog broja zastava Srbije i Republike Srpske koje su nosili učesnici, na Trgu republike razvijene su i velike dve trobojke skoro preko celog platoa.

Tanjug/Marko Đoković

 

18.45 Šta piše u Deklaraciji Svesrpskog sabora o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda? 

 Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su danas u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, kao i da polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju. Deklaracija sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva koje je u dobroj veri i u cilju  očuvanja mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, kao i u cilju intenziviranja i produbljivanja saradnje i međusobne zaštite usaglasio Svesrpski sabor srpskog naroda Srbije i Srpske. Šta sve piše u Deklaraciji pročitajte OVDE.

18.40 Đurić: Svesrpski sabor šalje poruku prijateljstva, saradnje i solidarnosti

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas da Svesrpski sabor pokazuje jedinstvo srpskog naroda, ali i šalje poruku prijateljstva, saradnje i solidarnosti.

Đurić je na mreži "Iks" napisao da je Svesrpski sabor potrebniji nego ikad.

"U ovom času, u kom se naša zemlja nalazi pred iskušenjima, u času u kom se suočavamo sa velikim izazovima koji ugrožavaju goli opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao je nužnost okupljanja naše nacije i udruživanja svesrpskih snaga u očuvanju zajedništva i stabilnosti na našim prostorima", naveo je Đurić.

18.28 Vučić i Dodik počeli posetu Narodnom muzeju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli su danas obilazak Narodnog muzeja u Beogradu, a u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Sa njima su i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

Poseta muzeju usledila je nakon centralnog obeležavanja manifestacuije na Trgu republike u okviru koga je održan kulturno umetnički program i na kome su Vučić i Dodik govorili okupljenim građanima.

18.16 Vučić najavio izgradnja Memorijalnog centra žrtvama ustaških zločina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas doneta formalna odluka o početku izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu i drugim logorima, a koji će biti podignuti u Donjoj gradini u Republici Srpskoj i Beogradu.

On je prilikom centralne manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" rekao da je on kriv što se to nije ranije realizovalo, ali da će sada ti radovi ići brzo, najbrže i najbolje.

"Govorili smo i o izgradnji autoputeva, brzo ćemo da prebacimo 10 miliona evra za put Rača -  Bijeljina, da za sat i nešto dođemo u drugi najveći grad u Srpskoj. Hoćemo da dođemo brže i u druge gradove, da upoznaju i Kragujevac, Čačak, Bor, Zrenjanin i druga mesta, ali i mi da znamo gde je Šipovo, svako malo mesto u Republici Srpskoj, da pokažemo koliko volimo Srpsku, da vide da nam je stalo", rekao je on.

18.05 Migovi nadleću centralnu manifestaciju Svesrpskog sabora na Trgu republike

Migovi Vojske Srbije nadleteli su danas Trg republike na kraju Centralnog obeležavanja manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Pilot iz Miga je u uživo prenosu pozdravio sve učesnike Sabora.

17.59 Dodik: Srbija se, pod Vučićem, oslobodila stranog tutorstva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedina alternativa srpskom narodu da svoje postojanje veže za svoj državni i nacionalni interes, kao i da se Srbija, pod vođstvom Aleksandra Vučića, oslobodila stranog tutorstva. 

Na manifestaciji centralnog obeležavanja Prvog svesprskog sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", Dodik je rekao da su se Srbi u BiH uvek stideli kada su ih zvali bosanskim Srbima.

"Mi nikada nismo bili bosanski Srbi. Stideli smo se toga, zato što nas neko tako zove, mi smo Srbi i svuda gde živimo samo smo pripadnici jednog jedinstvenog naroda. I kroz borbu svih ovih godina, decenija, našao se čovek koji je stao na čelo Srpskog naroda i Srpske države, predsednik Aleksandar Vučić koji je bez oklevanja u zavetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države", poručio je Dodik. Opširnije pročitajte ovde.

Tanjug/Rade Prelić

 

17.44 Vučić: Postignut dogovor o srpskom jedinstvu, naši ministri će prvo ići u Banjaluku

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na centralnoj manifestaciji prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" na Trgu republike, da je danas veoma važan dan jer je postignut dogovor o srpskom jedinstvu i najavio da će ubuduće svaki ministar u Vladi Srbije prvo ići u Banjaluku, a naša deca prvo će ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

"Danas je važan dan iz mnogo razloga. Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima. Toga se setimo tek posle nekoliko decenija. A važan je ovo dan iz mnogo razloga. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već koje će trajati doveka", poručio je Vučić u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i najviših zvaničnika Srbije i Srpske.

Vučić je poručio da niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

"I niko više nikada neće moći da pravi korake unazad u odnosu na jedinstvo koje je danas postignuto. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa predsednikom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima, u mišljenjima. Makar ne mislili da su predlozi onog drugog uvek najbolji, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nikada ne čujemo tešku reč jedni od drugih, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na reci Drini, već da uvek budemo zajedno u muci i nevolji pogotovo i pre svega. Danas smo to potvrdili našom deklaracijom i to jedinstvo više niko i nikada neće moći da sruši", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kaže da smo postigli danas i mnogo važnih dogovora. 

"Svaki ministar u vladi Srbije, ubuduće, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u vladi Srpske prvo mesto gde će ići biće Beograd. Naša deca, iako sam to više puta predlagao, a onda bi se nekim čudom svi pojavili pa bi nam objasnili kako su i Milano i Barselona mnogo važniji za nas u Beogradu nego Banjaluka, pa nikako da ekskurzije organizujem u Banjaluku", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će deca ići da upoznaju i Prijedor, Bijeljinu, Hercegovinu, sarajevsko-romanijsku oblast.

"Valjda nam je svuda nešto lepše. Nije. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i Srpsku, onda možemo da upoznajemo i svet. Vidite, tako male odluke, a tako važne, a tako velike, danas smo konačno doneli formalnu odluku. I ja sam kriv, sestre i braćo, što ranije nismo krenuli u realizaciju toga, jer sam sve mislio da će ovi drugi krenuti da rade svoj posao", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

17.35 U centru Beograda 2.500 fokloraša odigralo srpsko kolo Moravac

U okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno", danas je 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu odigralo srpsko kolo Moravac.

Nikada pre taj broj fokloraša u Srbiji nije igrao kolo. 

Na ovaj način folkloraši su čuvali zajedničku kulturnu baštinu Srbije i Republike Srpske. 

Tanjug/Rade Prelić

 

17.15 Centralna manifestacija Svesrpskog sabora na Trgu republike

Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", počelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Svečanost kojoj prisustuvju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije "Bože pravde" i Svečanom pesmom Republike Srpske. 

Na Trgu, kojim se vijore srpske zastave, nastupiće folkloraši iz 20 Kulturno umetničkih društava Repubike Srpske, koji su nešto posle 16 sati krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija do fontane ispred Kulturnog centra Beograda, gde su se sreli sa članovima 30 KUD-ova iz Srbije, a koji su Knez Mihailovom prodefilovali od platoa na Kalemegdanu. Na mestu ukrštanja razmenili su nacionalne zastave.

16.50 Čelnici preduzeća Srbijašume i Šume RS potpisali Memoradum o razumevanju

Vršioci dužnosti direktora Javnog preduzeća za gazdovanje šumama "Srbijašume" i Javnog preduzeća šumarstva "Šume Republike Srpske" Igor Braunović i Blaško Kaurin poptisali su danas u okviru održavanja Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" Memorandum o razumevanju i saradnji.

 Strane su Memorandumom kao glavni cilj definisale međusobno razumevanje i podršku kroz razmenu znanja i iskustava, učestvovanju na zajedničkim projektima i programima kako bi unapredile svoje poslovanje i starali se o održivom razvoju prirodnih resursa koji su od vitalnog značaja za celokupan srpski narod, navodi se u saopštenju "Srbijašuma".

Potpisivanjem Memoranduma zvanično su formalizovani i odlični odnosi dva preduzeća koja gazduju jednim od najvrednijih prirodnih resursa Srbije i Srpske, šumama i šumskim zemljištem.

15.00 Popović, Žigmanov i Bukejlović o unapređenju saradnje ministarstava Srbije i Srpske

Ministarka pravde Srbije Maja Popović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov sastali su se danas sa ministrom pravde Republike Srpske Milošem Bukejlovićem. Na sastanku je ukazano na veoma dobru saradnju Srbije i Republike Srpske, koja je na visokom nivou i razgovaralo se o unapređenju dosadašnje saradnje tri ministarstva.

Tanjug/STR

 

14.37 Vučević se sastao sa Srbima iz regiona

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa Srbima iz regiona. Prethodno, Vučević je imao sastanak sa predsednikom Crne Gore Andrijom Mandićem, a učestvovao je i na zajedničkoj sednici dve Vlade, Srbije i Srpske.

14.33 Ristić i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija s kolegama iz RS

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija su, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu, održali niz sastanaka sa srodnim ministarstvima i institucijama iz Republike Srpske.

14.25 Bratunac i Gadžin Han potpisali ugovor o saradnji u oblasti privrede i kulture

Opština Bratunac i opština Gadžin Han potpisale su danas ugovor o saradnji u oblasti privrede i kulture, a u okviru posete delegacije bratske opštine iz Republike Srpske Nišavskom okrugu.

Dogovoreno je da industrija komunalnih vozila i opreme "Resor" iz Gadžinog Hana obnovi saradnju sa Javnim komunalnim preduzećem u Bratuncu i da u perspektivi u tom mestu otvori servis za komunalna vozila. Takođe, prenosi RTS, dogovorena je saradnja u oblasti poljoprivrede, naročito malinarstva, u čemu Bratunac ima dobre rezultate, a razgovaralo se i o saradnji u oblasti lovnog turizma, sporta, i drugih oblasti.

14.17 Folkloraši iz Republike Srpske nastupili ispred Skupštine grada Beograda

Spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" predstavilo se 20 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda. Ozarena i nasmejana lica mladih folkloraša krasila su Plato ispred Skupštine grada Beograda dok su se zastave Srbije i Srpske vijorile nad umetničkom scenom.

Nastupili su KUD "Vasa Pelagić" iz Banja Luke, KUD "Most iz Bratunca", SKUD "Derventa", KUD "Slavija" iz Istočnog Sarajeva" i drugi.

14.10 Vučić i Dodik obilaze veterane iz Srbije i Republike Srpske u Domu Garde

Vučić i Dodik su se obratili veteranima Republike Srbije i Republike Srpske u Domu Garde na Topčideru. Pored dvojice predsednika, u programu učestvuju i veterani kojima će se obratiti resorni ministri Republike Srbije i Republike Srpske, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, a zatim i general Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić i general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević.

U Domu Garde prisutni su predstavnici svih boračkih organizacija i organizacija veterana iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je veteranima Srbije i Republike Srpske, jer su branili svoja ognjišta i dodao da su se svih prethodnih godina mnogi plašili da se zahvale veteranima.

On je prilikom obraćanja veteranima u Dom Garde na Topčideru, zahvalio veteranima iz Republike Srpske ističući da su oni ustali da odbrane zemlju svojih predaka i potomaka i zato sto su doveli Republiku Srpsku do toga da bude uspešan entitet i mesto gde se srpski narod oseća sigurno.

"Hvala i vama iz Srbije koji ste svuda štitili naše interese i na Košarama i na Paštriku i svuda gde vas je država pozvala rizikujući svoje živote", rekao je Vučić i dodao da je ponosan jer danas "ne stavljamo srpske junake u crne džakove, već ih poštujemo i pognemo glavu pred njima i kažemo hvala".

Istovremeno, on je zahvalio svima na ljubavi prema Srbiji i narodu i zamolio veterane iz Srbije da zajedno sa "braćom iz Republike Srpske" se druže i razmenjuju iskustva koja će značajna da se sećamo svega i da se ne zaborave zločini.

13.48 Razmenjeni potpisani sporazumi u prisustvu Vučića i Dodika

Razmena potpisanih dokumenata počela je danas u okviru Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabora - Srbija i Srpska" a tom svečanom činu prisustvuju i predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Dokumenta će razmeniti ministri u obe vlade.

13.44 Opštine Obrenovac i Sokolac potpisale sporazum o sveobuhvatnoj saradnji

Predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević i načelnik opštine Sokolac u Republici Srpskoj Milovan Bjelica potpisali su u Obrenovcu, u okviru Svesrpskog sabora, sporazum o sveobuhvatnoj saradnji dve opštine. Sporazum obuhvata rad na razvoju partnerskih odnosa i planiranju, osmišljavanju i realizaciji projekata od zajedničkog interesa za razvoj lokalnih zajednica u dve opštine.

13.43 Šeranić: Uskoro Memorandum za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Beogradu da je sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom dogovorio da se uskoro potpiše memorandum koji se odnosi na uspostavljanje registra donora matičnih ćelija Republike Srpske u Srbiji. Šeranić je rekao da se da će uskoro biti završene administrativne procedure i naveo da je na vladama da završe postupke, ali da su i zavodi za transfuziologiju Republike Srpske i Srbije zajedno sa klinikama već dogovorili tehnički nivo saradnje.

13.40 Porfirije: I srpski narod ima pravo da se sabira i potvrđuje svoj duhovni identitet

Patrijarh Porfirije poručio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, da svaki narod, kao i srpski, ima pravo da se sabira i održava svoje sabore i potvrđujemo svoj duhovni identitet.

"Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet, što je duhovna kategorija. U zavisnosti od toga koji je duhovni identitet, što će reći kakav je i koji je koren - zavisiće sve ostalo. I u tome je naš narod jedan i jedinstven i prostorno i dijahrono", rekao je patrijarh.

Tanjug/Marko Đoković

 

Kako je rekao, sve ovo što su pre njega govorili na zajedničkoj sednici vlada, a naročito predsednik Srbije Aleksandar Vučić podvlačeći fundamentalni značaj ekonomije, bez koje nema sigurnosti niti bezbednosti, još je jedan jednako važan faktor, a to je duhovni identitet.

"Veoma je važno da budemo ono što jesmo, jer može biti da možemo obezbediti sve spoljašnje, ali ako nas nema, onda je to prazna orahova ljuska. I u tom smislu, kao i svaki drugi narod imamo pravo da se sabiramo i saborujemo, manifestujemo, potvrđujemo i svedočimo ko smo i šta smo - svoj identitet, nego imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude", rekao je Vučić.

13.35 Doneta odluka o raspisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara

Na zajedničkoj sednici je usvojena i odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijanih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu.

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u narednom periodu u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti, kao i da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali da će ona biti na obali Save.

"Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda", poručio je ministar. Ministar je precizirao da konkurs treba da bude mešovit i da ima cilj da se dodje do idejnog rešenja za obeležavanje mesta stradanja i izgradnju memorijalnih centara.

13.17 Jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa

Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske danas je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju. Predsednik Vlade Srbije Milos Vučević ocenio je da je to istorijska odluka.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

13.04 Vučić: Odnosi Srbije i Republike Srpske ne smeju nikad da trpe

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja - nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

"Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima - da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi", istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu.

Naglasio je da taj dogovor podrazumeva se nikada u Srbiji ne sme čuti loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

On je dodao da se u deklaraciji govori o Kosovu i Metohiji, obavezama poštovanja Rezolucije 1244, ali i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između Srba i Albanaca.

"Jer ne postoji drugo rešenje sem dijaloga i insistiranja na poštovanju Briselskog sporazuma i ispunjavanja obaveza o ZSO", naveo je Vučić.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

On je istakao da su teški dani pred nama pre svega zbog dešavanja u Evropi i svetu, jer kada sila udari na silu niko ne želi da se povuče.

"Ako pogledate Evropu i SAD oni ne mogu da dozvole da Rusija pobedi, a Rusija da izgubi rat. I to nas vodi u svetsku katastrofu. Zato je naš vitalni interes očuvanje mira. Napadani smo, proganjani u Prvom svetskom ratu smo izgubili dosta stanovnika, u Drugom isto. U antifašističkim pokretima u bivšoj Jugoslaviji bili su uglavnom Srbi", rekao je Vučić.

Tanjug/Marko Đoković

 

Zbog toga je vreme, istakao je on, da čuvajući mir gradimo budućnost, jer da nije bilo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana. "Zato je mir naš ključni interes", zaključio je Vučić.

Vučić je najavio i izgradnju memorijalnih centara za žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu.

"Ja ću sada da nadgledam to i da uradimo što je moguće pre i brže", istakao je.

Tanjug/Marko Đoković

 

Predsednik je takođe najavio da će Srbija u ponedeljak uplatiti deset miliona evra namenjenih za izgradnju autoputa Bijeljina - Sremska Rača.

"Nadamo se uskoro investicionom rejtingu, to bi bio prvi put u istoriji Srbije, ali to bi bio i uspeh Srpske i svakog Srbina", rekao je Vučić na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.45 Dodik: Srpska će Dan Republike ubuduće obeležavati 15. februara

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na današnjoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS poručio da deklaracija koja će biti usvojena, predstavlja istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese.

Ocenjujući Svesrpski sabor kao forum svih građana Srbije i Srpske, ali i drugih naroda koji u njima žive, Dodik je poručio da samo državni i nacionalni interes nema alternativu. "Ponosan sam što sam saradnik Vučića na ovom pitanju na Deklaraciji, koju ćete uskoro dobiti, što je istorijski dokument koji ujedinjujući rehabilituje srpske nacionalne interese, jer samo državni i nacionalni interes nema alternativu", poručio je Dodik.

Tanjug/Marko Đoković

 

Rekao je da je pripremljena Deklaracija, koja će biti dostavljena parlamentima Srbije i Srpske na usvajanje, zajednički napor za koji će ova generacija reći: "Da, shvatamo gde smo, ali savršeno dobro znamo gde idemo".

"Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na ono što nije samo trenutak već i na događaje u budućnost i zato ćemo se potruditi da ona bude vlasništvo svakog čoveka", poručio je Dodik.

"Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa, a među njima i da ćemo zajedno kao Dan Srbije 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, a 9. januar će biti dan nastanka RS", nastavio je.

Tanjug/Marko Đoković

 

Dodik se osvrnuo i na Dejtonski sporazum rekavši da je RS bila zadovoljna autonomijom koju je dobila putem njega, ali da je to poslednjih godina dovedeno u pitanje.

"BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona, bolje je da živimo kao dobre komšije nego da budemo trajno posvađani ukućani, sprski narod želi mir", poručio je on.

12.38 Bajatović se sastao sa predstavnicima gasnog sektora Republike Srpske

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović sastao se danas u poslovnoj zgradi te firme sa predstavnicima kompanija iz gasnog sektora Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora koji se održava u Beogradu. Tema sastanka dve delegacije bile su mogućnosti proširenja saradnje između nacionalne gasne kompanije i preduzeća iz Republike Srpske, kroz prizmu obezbeđenja sigurnosti snabdevanja tržišta Srbije i Republike Srpske prirodnim gasom, saopštio je Srbijagas.

Pored toga, teme sastanka bile su i strateški projekti i izgradnja novih gasovoda i gasovodnih objekata na ovom području, kao i interkonekcije i regionalna povezivanja u svetlu budućnosti snabdevanja "plavim" energentom.

12.34 Mandić: Dužnost srpskih političara u Crnoj Gori je da pronađu zajednički jezik s komšijama

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske da je dužnost srpskih političara u Crnoj Gori da pronađu zajednički jezik sa komšijama i drugim narodima, i dodao da srpski narod u budućnosti mora da ostane na okupu.

"Ovo nije samo skup dve države, treba da budemo najbliži jedni drugima, kao i stotinama godina u nazad", rekao je Mandić i dodao mu je posebna čast što prisustvuje Svesrpskom saboru u Beogradu.

Tanjug/Marko Đoković

 

On je istakao da Srbe iz Crne Gore na zajedničkoj sednici predstavljaju i srpski poslanici u Skupštini Crne Gore, predsednici opština koji su Srbi, kao i direktori i predsednici odbora javnih preduzeća u Crnoj Gori, a za koje je glasao srpski narod.

"Mi Srbi iz Crne Gore želimo da budemo tako posmatrani. Zamolio bih vas da imate osećaja za svoje sunarodnike koji su sve ove patnje naroda proživeli zajedno s vama. Nismo u Crnoj Gori svi isti, tvrdim da smo mi naslednici istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrednosti", rekao je Mandić.

12.31 Đurđev: Srpsko-srpske integracije koje je Srpska liga godinama predlagala od danas postaju realnost

"Srbija i Republika Srpska su jedno telo, jedno srce i jedna duša, jedinstvena i nezamenjiva otadžbina srpskog naroda i njihove integracije su samo put ka davanju forme već postojećoj suštini, a to je da Srbi sa obe strane Drine jesu jedan narod koji zaslužuje jednu državu", izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev povodom održavanja prvog Svesrpskog sabora u Beogradu.

On je podsetio na publikaciju Srpske lige pod nazivom "21. vek - vek srpskih integracija" objavljenu pre nekoliko godina, a koja predstavlja svojevrsni manifest o tome kako i u kojim oblastima treba sprovoditi integracije između Srbije i Republike Srpske.

"Od državnih institucija, preko političkog i partijskog sistema, pa sve do ekonomije, bezbednosti i kulture moramo svakodnevno raditi na tome da u ovim oblastima zakonodavni i drugi okviri Srbije i Srpske budu harmonizovani. Ujedinjenje Srbije i Srpske kome težimo neće doći, kako to neki zlurado predviđaju, u krvi ratova, već će naprosto u jednom trenutku biti savršeni čin višegodišnjeg truda i rada", podvukao je Đurđev.

Privatna arhiva

 

Predsednik Srpske lige istakao je da su se u vreme kada je Srpska liga govorila o srpsko-srpskim integracijama mnogi smejali tome, ali su na njihovu žalost danas dočekali da vide kako vizija ove partije postaje realnost.

"Božija volja i istorijska pravda su na našoj strani, dolazi vreme kada ćemo Drinu nazivati rekom koja protiče kroz središte Srbije. To nikoga ne treba da plaši, naprotiv, u toj državi biće mesta za sve", zaključio je Đurđev.

12.30 Višković: Ovo danas je istorijski dan, štitimo sebe, svoj interes, ne na štetu drugih

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocenio je, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, da je danas istorijski dan i poručio da će biti doneta odluka o raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno rešenje za izgradnju spomenika posvećenog jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu. Višković je rekao da će to biti mesta gde će moći da se oda pošta svima koji su na najmonstruozniji način stradali u jedinom logoru na svetu koji je imao zatočenu decu.

"Hvala Srbiji i hvala predsedniku i čitavom timu oko njega za jednu ovakvu podršku prema svim Srbima koji ne žive u matici, nego se nalaze van granica", rekao je Višković na sednici na kojoj prisustvuju i predstavnici Srba u regionu.

Tanjug/Marko Đoković

 

12.29 Ministri kulture Srbije i Srpske potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti filmske umetnosti

Ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić potpisali su danas Memorandum o saradnji Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u oblasti filmske umetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva, u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan saboor - Srbija i Srpska" u Palati Srbija. Memorandumom će biti dodatno produbljeno jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

 

12.27 Vučević:Spremni da zajedno sa Republikom Srpskom radimo na očuvanju nacionalnog identiteta

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada Srbije jasno spremna da zajednički radi sa vladom Republike Srpske na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma, koji će biti potpisani, ali i na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, ne ugrožavajući nikoga.

On je na početku zajedničke sednice dve vlade rekao da ih očekuje puno posla u brojnim oblastima, ali pre svega u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta.

"Zajedno ćemo raditi sa kolegama iz RS ali i predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Dajemo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sprovođenju deklaracije, a kao vlada mi ćemo tu deklaraciju dati na usvajanje skupštini u narednih 90 dana", rekao je Vučević.

Tanjug/Marko Đoković

 

12.25 Delegacija Elektroprivrede Republike Srpske posetila EMS

Generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić ugostila je danas, u okviru Svesrpskog sabora, delegaciju Elektroprivrede Republike Srpske i tom prilikom istakla da je Nacionalni dispečerski centar EMS-a, zajedno sa drugim sistemima i službama, srce elektroenergetskog sistema Srbije.

"A tamo gde se govori o srcu Srbije, u bilo kom smislu, tamo pripadaju i dobrodošli su naši sunarodnici iz Republike Srpske. Mi smo jedan narod, sa zajedničkom istorijom, istim ciljevima i željama i prirodno je da sarađujemo i imamo najbliže moguće odnose", poručila je Matejićeva delegacijama koje su predvodili direktor Luka Petrović i vršioc dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Matejić je istakla da je ideja o saboru i jačanju veza s našim narodom preko Drine sjajna, kao i da je važno da se naši elektroenergetski sistemi sinhronizovano razvijaju i funkcionišu.

"Danas razgovaramo o strateškim projektima koje sprovodimo, o razvoju kompanija koje smo, ne samo za nas već i za ceo region istočne i jugoistočne Evrope, zajedno osnovali, o modernizaciji poslovanja i načinima na koje možemo bliže da sarađujemo", kazala je Matejićeva.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

12.15 Počela zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija

Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika počela je u podne u Palati Srbija, u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu. Posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS biće razmenjeni potpisani dokumenti, a uslediće i obraćanje Vučića i Dodika medijima.

12.07 RGZ: Počinje nova era saradnje katastara Srbije i Republike Srpske

Počinje nova era saradnje katastara Srbije i Republike Srpske, poručili su danas na sastanku u Beogradu direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske Dragan Stanković.

Oni su održali radni sastanak u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Drašković je uručio simbolične poklone kolegi iz Republike Srpske, čime je obeležena duga i uspešna saradnja dve bratske institucije, saopštio je Republički geodetski zavod.

Tanjug/REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD/Emilija Katić

 

12.03 Lončar: Srbija i RS nastavljaju saradnju u oblasti zdravstva

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je danas da se nastavlja saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti zdravstva i istakao da će Ministarstvo zdravlja Srbije, kao i naši zdravstveni radnici nastaviti da pružaju podršku kolegama iz Republike Srpske. Lončar je napomenuo da su juče imali prilike da pokažu ono što je u međuvremenu urađeno u Srbiji u poslednjih par godina, kao i da u to imaju uvid i ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić i njegovi direktori, s kojima je bilo reči o tome na šta mogu da računaju u Srbiji, kao i da vide kako to funkcioniše kod nas jer i oni grade mnogo novih bolnica.

11.29 Dačić: Dva helikoptera za gašenje požara biće smeštena u Republici Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će svaki sektor u MUP napraviti program saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) i da je to operativna saradnja od kriminalističke policije do vanrednih situacija, kako bi se videlo šta treba od sporazuma potpisati.

On je najavio u razgovoru za RTS da će Srbija dati RS operativne sisteme za bezbedni prenos podataka unutar samog ministarstva, da će biti mešovitih patrola pripadnika dva ministarstva, kao i da će dva helikoptera za gašenje požara Srbije biti smeštena u RS.

11.26 Mali: Svesrpski sabor šalje poruku jedinstva, ključ je da rastemo zajedno

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da susreti poput današnjih u okviru Prvog svesrpskog sabora a koji šalju poruku zajedništva, sloge, jedinstva treba da budu svakodnevni i kada je reč o međusobnim komunikacijama i zajedničkim projektima jer je ključ u tome da rastemo zajedno.

"Sabor šalje veoma važnu pouku zajedništva sloge i jedinstva i u ovim geopolitičkim uslovima kada imate pritiske na Srbiju i RS važno je da pokažemo da smo jedno, iako imamo Drinu koja nas razdvaja, jer je reč o istom narodu i istim vrednostima", rekao je Mali gostujući na TV Prva i izrazio uverenje da će kada neko bude gledao na ovaj dan sa distance od 10 i više godina ovaj datum sabora smatrati istorijskim.

11.14 Počeo sastanak zvaničnika Srbije i Republike Srpske

U Palati Srbija počeo je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, koje predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Sastanku prisustvuju i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednici parlamenata Srbije i RS, Ana Brnabić i Nenad Stevandić. Takodje, sastanku prisustvuju i premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik vlade RS Radovan Višković.

Posle ovog sastanka predviđena je zajednička sednica Vlade Srbije i Republike Srpske.

11.07 Vučić, Vučević i Brnabić priredili doček za najviše zvaničnike Republike Srpske

Ispred Palate Srbija priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sačekali su patrijarha srpskog Porfirija.

10.48 Vučić: Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas i da pošaljemo poruku mira i ljubavi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, povodom prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" molebanu za Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, zvaničnicima najviših instutucija Republike Srbije i Republike Srpske i predstavnicima Srba iz regiona.

"Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost", poručio je Vučić na instagram nalogu.

Predsednik Srbije je ocenio da su vremena teška, da je izazova mnogo, a da je istorija naučila Srbe da samo u zajedništvu i sabornosti mogu da nađu onu snagu i mudrost koje su potrebne kako bi sačuvali narod i državu od neumitnih tokova istorije.

Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra", naveo je Vučić.

10.24 Porfirije: Srpski narod se sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim narodima

Patrijarh SPC Porfirije poručio je nakon molebana u Hramu Svetog Save da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas.

"Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv  bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje ali i svih koji žive sa nama i oko nas", rekao je patrijarh.

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

"Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo", naglasio je patrijarh.

On je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

"I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo sa Bogom, a kada smo jedno sa Bogom, onda smo svi jedno među sobom", naveo je Porfirije.   

09.37 Počeo moleban u Hramu Svetog Save

Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save, u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, čime je počeo Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Moleban služi patrijarh srpski Porfirije, a prisustvuju najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske, članovi vlada i građani. Posle molebana očekuje se kratko obraćanje patrijarha Porfirija.

"Molim vas braćo i sestre, budimo jedinstveni i složni, budimo jedno, u isto vreme gradimo mir i odnose sa svima", poručio je patrijarh.

09.40 Đurić: Svesrpski sabor potrebniji nego ikad,pokazaće jedinstvo naroda gde god bio

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će se na Svesrpskom saboru u Beogradu pokazati ne samo jedinstvo našeg naroda, ma gde se on nalazio, nego i poslati poruka prijateljstva, saradnje i solidarnosti u zajedničkom pogledu na budućnost.

"Svesrpski sabor potrebniji nam je nego ikad. U ovom času, u kojem se naša zemlja nalazi pred iskušenjima, u času u kojem se suočavamo s velikim izazovima koji ugrožavaju goli opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić prepoznao je nužnost okupljanja naše opcije i udruživanja svesrpskih snaga u očuvanju zajedništva i stabilnosti na našim prostorima", rekao je Đurić za današnju "Politiku".

09.32 Cvijanović: Jedan smo i nedeljiv narod

Јedan smo i nedeljiv narod gde god živeli, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović. Cvijanović je to napisala na svom Instagram nalogu povodom početka današnjeg Svesrpskog sabora koji se održava pod sloganom "Jedan narod, jedan Sabor" Srbije i Republike Srpske.

09.15 Ristić: Sabor je poziv da se vratimo iskonksim nacionalnim vrednostima

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da je Svesrpski sabor, koji se danas održava u Beogradu, u duhu narodne tradicije i da je to potreba da istaknemo svoje nacionalno jedinstvo i saglasje oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

"Stoga je on duboko utemljen u našoj narodnoj tradiciji. Poziv predsednika Vučića da se okupimo ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji i RS, na svim prostorima gde žive naši sunarodnici jeste poziv da se vratimo iskonskim nacionalnim vrednostima i idealima koje krase naš narod", izjavio je Ristić za RTS.

09.05 Potpisan Memorandum o saradnji MDULS i Ministarstva Republike Srpske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Sporazum je potpisan u cilјu jačanja partnerstva i uspostavlјanja dinamičkog okvira za uspostavlјanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja, planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavlјanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja.

Podsećajući na čvrste i neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka Žarić Kovačević istakla je za Tanjug da potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva Republike Srbije i Republike Srpske.

TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

 

09.00 Tokom sabora besplatan ulaz u ustanove kulture

Povodom sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", u naredna tri dana 7, 8. i 9. juna ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce, najavili su iz Ministarstva kulture. Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu "Veneru od krpa" ili posete festival nitratnog filma. Opširnije u posebnoj vesti.

08.30 Vučić: Mnogo važnih odluka na sutrašnjem velikom Svesrpskom saboru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će mnogo važnih odluka biti doneto na sutrašnjem velikom Svesrpskom saboru, među kojima će biti i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini. "Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela", rekao je Vučić novinarima u petak prilikom predstavljanja novog elektromotornog kineskog brzog voza Soko, na Tehničko-putničkoj stanici Zemun.

08.00 Promenjen režim linija javnog prevoza

Tokom privremenog zauzeća kolovoza za potrebe održavanja manifestacije „Svesrpski sabor 2024”, sutra će od 15 do 19 časova za saobraćaj biti zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu „Trg republike”), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz. Opširnije u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija