Politika

Podnet zahtev za zabranu i suzbijanje kockarnica i kladionica, Đurđev: Ovo je hrabar ali nužan potez

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2024

-

12:31

Podnet zahtev za zabranu i suzbijanje kockarnica i kladionica, Đurđev: Ovo je hrabar ali nužan potez
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Srpska liga je danas podnela zvanični zahtev Narodnoj skupštini Republike Srbije, Vladi Republike Srbije i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine da se rad kockarnica i kladionica značajno ograniči i suzbije, kao i predlog da dugoročno ova pošast bude zakonom zabranjena kao što je slučaj u susednoj Albaniji, saopštio je predsednik ove stranke Aleksandar Đurđev. 

"Ovo je bio mali korak za našu partiju, ali smo uvereni da jeste i tek će biti veliki korak u pravcu očuvanja mentalnog, duhovnog i finansijskog blagostanja naših građana, posebno onih mladih", rekao je on. 

Kako kaže, brojni su razlozi zbog kojih se Srpska liga odlučila na ovaj hrabar, ali potez. 

"Srbija je na sramotnom drugom mestu u Evropi po broju kockarnica i kladionica po glavi stanovnika. Imamo preko 2.900 kladionica, tri puta više po glavi stanovnika od Italije i šest puta više od Španije. Čak 30 odsto naše dece do 16 godina starosti je imalo kontakt sa kladionicama. To nimalo ne čudi jer nema osnovne i srednje škole u Srbiji, a da u svojoj blizini nema kockarnicu ili kladionicu", izričit je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige istakao je da prva faza obračuna sa kockarnicama i kladionicama podrazumeva strogu zakonsku regulativu, dok druga faza znači njihovu potpunu zabranu. 

"Najpre treba staviti kockarnice pod monopol Lutrije Srbije, zatim zabraniti onlajn klađenje i kockanje, zabraniti ulaz u kockarnice i kladionice mlađima od 21 godinu, te ukinuti svetleće reklame i reklame uopšte posvećene promociji kockanja i klađenja i, konačno, preseliti kockarnice i kladionice u nerazvijene i teško pristupačne delove Srbije poput Deliblatske peščare. Sve ovo bi, podrazumeva se, bila samo prelazna faza ka konačnoj zabrani kockanja i klađenja kao pošasti koje razaraju zdravlje, finansije, porodice i društvo u celini", zaključio je Đurđev.

Komentari (0)

Srbija