Politika

Ulutaš: Kfor je spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija, utrostručene patrole na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

20:47

Ulutaš: Kfor je spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija, utrostručene patrole na severu KiM
Ulutaš: Kfor je spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija, utrostručene patrole na severu KiM - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, rekao je danas da ta NATO misija pažljivo prati razvoj događaja po pitanju bezbednosti i da je Kfor spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija na severu KiM.

Ulutaš je rekao da je u redovnom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, sa kojim se pre nekoliko dana sastao u Beogradu.

"Kfor pomno prati dešavanja koja su važna za regionalnu stabilnost, a naša misija je odlučna da nastavi efikasnu primenu našeg mandata UN kako bi obezbedila mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i da se prilagodimo svim dešavanjima koja može uticati na regionalnu stabilnost“, rekao je Ulutaš za Kosova Pres.

Upitan da li postoji rizik od ponavljanja događaja iz Banjske od 24. septembra, Ulutaš je rekao da je NATO pojačao misiju Kfora, raspoređujući oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da to pojačanje, najveće u poslednjoj deceniji, pokazuje "spremnost da se brzo i efikasno prilagodi svakom značajnom bezbednosnom razvoju i da Kfor ima sredstva da nastavi da ispunjava svoj mandat UN, u bilo kojem trenutku i nepristrasno".

On je dodao da je zahvaljujući razmeštanju dodatnih trupa povećana njihova aktivnost na severu, da su patrole utrostručene, pa i duž administrativne linije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija