Politika

Završeno 101. zasedanje mešovite Srpsko-rumunske komisije za Đerdap

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

21:31

Završeno 101. zasedanje mešovite Srpsko-rumunske komisije za Đerdap
Dubravka Đedović - Copyright Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je u periodu od 28. do 30. maja  održano 101. zasedanje Srpsko-rumunske komisije za Đerdap, na kojem su učestvovali članovi komisije i eksperti iz dve države, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Zasedanje su otvorili ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju koje su ukazale na prijateljske odnose dve zemlje i velike potencijale koji će unaprediti buduću saradnju u oblasti energetike.

Milan Aleksić, predsednik srpske grupe mešovite komisije, rekao je da je ideja o korišćenju hidroenergetskog potencijala na Dunavu, kao i poboljšavanju uslova plovidbe, stara više od polovine veka i da obe države imaju nemerljivu korist od zajedničkog korišćenja potencijala Dunava.

Mešovita komisija formirana je na osnovu Sporazuma iz 1963. godine kao mešoviti organ dve vlade, u cilju ostvarenja stalne saradnje i osiguranja primene odredaba sporazuma, konvencija i protokola.

Na komisiji su usvojeni izveštaji o radu dispečerskih službi za energetiku i plovidbu, radu sistema Đerdap 1 i Đerdap 2, održavanju prevodnica i aktivnostima na remontima, kao i zapisnik o usaglašenim stavovima, prvi put posle gotovo devet godina od strane Milana Aleksića i Pavela Kasijan Niculeskua, predsednika srpske i rumunske grupe Mešovite komisije.

Nakon nekoliko godina zastoja u radu, dve strane su izrazile volju da nastave rad komisije u punom kapacitetu i predviđenoj dinamici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija