Politika

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Neistiniti navodi da nije urađena kompletna revizija biračkog spiska

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

19:47

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Neistiniti navodi da nije urađena kompletna revizija biračkog spiska
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Neistiniti navodi da nije urađena kompletna revizija biračkog spiska - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je danas kao neistinite navode koje je iznela nevladina organizacija CRTA da nije urađena kompletna revizija biračkog spiska na osnovu usvojene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ministarstvo u saopštenju ističe da su svi članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa koji su izrazili želju da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak kako bi proverili sprovođenje člana 2. Zakona o dopunama Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku imali priliku u periodu od tri dana u unapred zakazanim terminima da se uvere u ispravnost izvršenog posla. 

U saopštenju se navodi da su članovi i zamenici članova Radne grupe mogli lično da provere da li je lice koje je predmet provere vraćeno na prethodno prebivalište koje je imalo 3. jula 2023. godine, kako je propisano nedavnim zakonskim rešenjem.   

"Podsećamo javnost da dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku utvrđuje promenu prebivališta upisanog birača kao osnov za primenu člana 2. ovog zakona, tako da  birač koji je upisan u birački spisak, koji je nakon 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, bude upisan u birački sppisak prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je za sva lica koja su se nalazila u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova, urađeno odgovarajuće rešenje na osnovu kojeg su te osobe u okviru biračkog spiska "vraćena" na prethodna prebivališta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija