Politika

Uskoro kraj kampanje za lokalne izbore: Koliko su bile zastupljene lokalne teme i kakve su poruke poslate?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2024

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju se održavaju lokalni izbori u 88 opština i gradova širom Srbije. Za izbornu kampanju je ostalo još samo dva dana, pošto predizborna tišina počinje u četvrtak u ponoć. Za razliku od ostalih lokalnih samouprava u kojima će građani širom Srbije birati lokalnu vlast, Beograđani i Nišlije će na dan izbora dobiti dva glasačka listića, jer će pored gradske, imati priliku da biraju i vlast unutar gradskih opština.

Naime, Nišlije će birati između 11 izbornih listi. Dosadašnja vlast u Nišu, oličena u naprednjacima i socijalistima, građanima obećava sigurnu sutrašnjicu i nastavak razvoja kroz saradnju sa republičkom Vladom. 

Kako kaže Igor Novaković sa liste Aleksandar Vučić - Niš sutra, ukoliko budu u prilici da formiraju vlast, prvi korak će biti uklanjanje visećih kablova i sprovođenje instalacija pod zemlju, dok dugoročno žele da iskorene nezaposlenost.

"Dovođenje pet novih fabrika u saradnji sa Vladom i spuštanje stope nezaposlenosti praktično na nula odsto. Plan je i sređivanje javnog gradskog prevoza, uređenje novih parkirališta i omogućavanje građanima da mogu da parkiraju svoja vozila. Smanjenje stope zagađenja vazduha na dozvoljenu stopu", rekao je Novaković.

Sa druge strane, niška opozicija će vlast pokušati da osvoji kroz nastup u više kolona. Kako kaže Tamara Milenković Kreković sa liste "Biramo Niš" oni obećavaju materijalnu podršku porodicama sa više dece i hitnu reformu lokalne administracije i javnih preduzeća, jer je, kako kaže, grad je zapušten zbog nemara vlasti.

"Reorganizacija gradske uprave da postane servis građana i da se utvrdi odgovornost za neefikasnost gradske uprave, ali i javna komunalna preduzeća, pre svega Parking servis, Vodovod i Direkcija za javni prevoz. Druga stvar je poništenje urbanističkih planova koji su doneti u nezakonitom postupku koji su doneli urbanistički haos i urbanistički genocid u Nišu. Treća važna stvar je aktiviranje bankarskih garancija za štetne ugovore kojima se obnavljaju gradske ulice, a one se nalaze u katastrofalnom stanju", rekla je ona.

Beograđani biraju između 14 izbornih listi

Zbog nemogućnosti da se formira većina nakon decembarskih izbora, drugi pokušaj za izbor nove gradske vlasti imaće i Beograđani koji će birati između 14 izbornih listi. 

Dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić i lisa Aleksandar Vučić - Beograd sutra, obećavaju završetak svih započetih projekata - od nastavka rekonstruisanja ulica, preko metroa i nacionalnog stadiona, do novog sajma i novog Savskog mosta. Svaki projekat je, kaže, značajan na svoj način.

"Ne želim da izdvajam ništa. Zato što, znate šta, klupa ispred zgrade nekoj baki, koja retko kad izlazi iz svog kraja, je jednako važna kao i Novi Savski most ili tunel nekome ko stalno ide iz Višnjičke banje na Novi Beograd", rekao je Šapić.

Sa druge strane opozicone liste "Biramo borbu" i "Kreni-promeni", nude preispitivanje potpisanih ugovora, mere za smanjenje korupcije i uštedu budžetskog novca, kao i investicije u zdravstvo i očuvanje zelenih površina.

"Ušteda 640 miliona evra, tako što ćete imati referentne cene. Referentne cene znači da ako jelka košta između hiljadu i dve hiljade evra, ne možete da je plaćate 80 hiljada evra, jer tender odmah pada, tako ćemo Beogradu uštedeti 640 miliona evra preko proračuna našeg antikorupcionog tima. Taj novac investiramo kako bismo Beogradu vratili čist vazduh", rekao je Manojlović iz "Kreni-promeni".

Natalija Stojmenović i lista "Biramo Beograd" kaže da je kvalitet života u Beogradu jako opao, i da je njihova namera da to promene. 

"Vidite na Brankovom mostu je, ne jednom dnevno, nego konstantno ogromna gužva. Tako da ćemo se sigurno fokusirati na poboljšanje javnog prevoza, tako da od kuće do posla možete da stignete za 30 minuta. Sigurno ćemo se fokusirati na zdravstvenu infrastrukuru koja je trenutno ruinirana i ne možete u dogledno vreme da obavite svoje preglede i nevoljno idete kod lekara", rekla je ona.

Drugi presek posmatranja beogradskih izbora Crte: Svakodnevni pritisci i večne nacionalne teme

Posmatračka misija CRTA navela je da izborni uslovi uoči izbora koji će se održati 2. juna nisu unapređeni, a da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u reviziji biračkog spiska nije obuhvatilo sve one birače koji bi trebalo da budu obuhvaćeni izmenama Zakona. 

Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov dodao je da pomak jeste napravljen u smislu da su različiti politički akteri i pripadnici civilnog društva seli za isti sto i pokušali da razgovaraju. Podseća da su ishod tog procesa dva dogovora, predstojeći gradski i opštinski izbori i izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

"Mi smo kao posmatračka misija CRTA pokušali da taj mehanizam proverimo, da li se i u kojoj meri promenio. Za razliku od dogovora koji je postignut u Narodnoj skupštini da članovi radne grupe za unapređenje izbornih uslova imaju mogućnost kontrole izbornog procesa, način na koji nam je omogućeno da vršimo kontrolu nije nam dao dovoljno informacija da možemo da kažemo građanima danas u kojoj meri je taj član zakona sproveden", rekao je Nedeljkov.

Euronews

Kako je dodao, revizija biračkog spiska nije kompletno sprovedena.

"Ono što možemo da tvrdimo jeste da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije u biračkom spisku sprovelo kompletnu ne samo reviziju biračkog spiska, nego svi birači koji bi trebalo da budu obuhvaćeni ovom merom nisu obuhvaćeni", rekao je on.

Šta posle izbora?

I dok traju predizborna obećanja i kampanja polako ulazi u finiš, polako provejava i pitanje šta će biti nakon što se izbori održe u nedelju. Jedno od ključnih pitanja je i hoće li izborni rezultat konačno objediniti opoziciju ili će je dodatno razjediniti? Što se vladajuće koalicije tiče, oni, bar kako najavljuju, planiraju da ostanu dosledni jedni drugima. 

Naime, predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na predizbornom skupu koalicije stranaka okupljenih oko SNS na izbornoj listi "Beograd sutra", da je spolja ubačeno više novca nego ikad i to sve kako bi se srušila vlast.

Vučić je juče poručio da je upravo zbog toga važno da se izađe na izbore i da niko ne pomisli da su izbori završeni dok ne prođe izborni dan. Dodao je da je Srbiji potrebno da nastavi da napreduje kako bi do 2027. godine prosečna plata bila 1.400 evra, a prosečna penzije 650 evra.

"Kada se završe izbori nema trijumfalizma, velikog slavja. Od tog trenutka morate pokazati veću brigu o ljudima. Počnite da razgovarate sa ljudima, pokažite poštovanje prema narodu, običnim poštenim ljudima, pokažite im da hoćete da ih čujete, saslušate. To je ono što tražim od vas", poručio je Vučić na jučerašnjem skupu.

Euronews

Sa druge strane, odgovarajući na pitanje šta posle 2. juna , predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je u emisiji Euronews cenar da se od izbornih uslova ništa nije promenilo, da je opozicija prekršila, kako kaže, neku vrstu dogovora i da će vlast na ovim izborima biti više ili manje nelegitimna. 

On je takođe rekao da ne zove Beograđane ni na šta, već, kako je naglasio, "veruje u mozak ljudi".

"Da vidimo sa ostatkom opozicije, koji nije izašao na izbore, šta da radimo dalje, kako se boriti dalje za uslove, na koji način. To će zavisiti od konteksta, ali ono što je izvesno je da ću jačati stranku", rekao je on.

Jovanovć je rekao da je ranije bio otvoren da sarađuje sa opozicijom, ali da plarnira da nakon svega proispita svoje dalje postupke što se tiče ovog pitanja.

"Meni je sad već ovo drugi put da krajnje konstruktivno radim sa delovima opozicije, što za nacionalne ciljeve, tada sa Dverima i Zavetnicima, pa nisam uspeo. Pa sada radim za demokratske uslove, pa ne ide. To ne zbog mene, nego zbog tih ljudi. Mislim da ću da smanjim saradnju sa opozicijom  i što se kaže use u svoje kljuse i radimo našu stvar", rekao je Jovanović.

Sve opozicione izborne liste u Novom Sadu - "Udruženi za slobodan Novi Sad" sa 12 stranaka, pokreta i grupa građana, "Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad – Kreni promeni" i "Heroji - Miša Bačulov" zajednički su poručile danas javnosti da posle izbora neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom ni na koji način.

Objedinjena opozicija poručila je i da će zajedno sprečiti pokušaje prekrajanja izborne volje građana, ako je bude bilo.

"Ove izborne liste činiće buduću većinu u Skupštini grada Novog Sada. One će Novi Sad učiniti prvim slobodnim gradom u Srbiji. Potrebno je samo da ponovimo izborni rezultat iz decembra kada je SNS sa svim strankama koje čine njihovu sadašnju koaliciju dobila 45, a opozicija 55 odsto glasova", saopštila je koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija