Politika

Đurić o usvajanju Rezolucije o Srebrenici: Nastojanja da Srbija bude žigosana doživela moralni bankrot

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

11:13

Đurić o usvajanju Rezolucije o Srebrenici: Nastojanja da Srbija bude žigosana doživela moralni bankrot
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić danas je, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujuroku, izjavio da su nastojanja da Srbija i srpski narod budu trajno "žigosani" doživela "moralni bankrot".

Đurić je za TV Prva kazao da ne može dovoljno da naglasi značaj toga što je Srbija uspela da spreči da većina čovečanstva podrži rezoluciju.

"Oni jesu samo zahvaljujući proceduralnim okolnostima i uslovima u kojima su imali 84 glasa od 193 članice progurali rezoluciju, međutim, činjenica da je 107 država odbilo to da podrži i činjenica da 5,3 milijarde stanovnika živi u zemljama koje su odbile da podrže tako nešto, nas stavlja u potpuno drugačiji položaj", rekao je Đurić.

Ministar je podvukao da su nastojanja da Srbija bude žigisana doživela "potpuni moralni bankrot", navodeći da je dodatna vrednost to što je Srbija kroz svoj rad osvežila mrežu kontakata širom sveta.

Đurić je istakao i da je poslata snažna poruka time što je predsednik Aleksandar Vučić proveo dve pune nedelje, u dva navrata, u roku od samo mesec dana u Njujorku, da je Srbija spremna da ustane u zaštitu svojih interesa i da se bori.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je Srbija imala dve velike borbe u prethodnom periodu, među njima i sprečavanje članstva Kosova u Savetu Evrope.

profimedia, Pixabay, Euronews

 

"Ali i tu je naš tim na čelu sa predsednikom Vučićem uspeo da spreči Prištinu da već u ovom mesecu uđe u Savet Evrope", rekao je Đurić.

"Imamo ozbiljan plan za unapređenje rada srpske diplomatije" 

Đurić je danas, povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju diplomatsku mrežu, u znanje svojih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike, kao i u unapređenje kapaciteta.

"Mi imamo ozbiljan plan za unapređenje rada srpske diplomatije u narednim godinama koji će graditi na svemu onome što je urađeno do sada, ali koji će stvoriti pretpostavke da imamo najsavremenija sredstva za rad, nivo znanja i nove generacije meritokratski primljenih diplomata, da postanemo zemlja prepoznatljiva po vrhunskoj diplomatiji", rekao je Đurić na TV Prva.

On je podsetio da su Srbi "star i ponosan narod" i da se danas obeležava 835 godina od kako je Stefan Nemanja uputio svoje izaslanike u Ninberg kod Fridriha Barbarose da pripreme uspostavljanje odnosa i posetu Fridriha Barbarose, koji je naredne 1189 posetio Srbiju.

"Toliko je stara srpska diplomatija i naš princip da je Srbija iznad podela, da je Srbija mesto susreta, da je Srbija zemlja koja vodi nacionalnu odgovornu spoljnu politiku pružene ruke", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd je danas jedan od retkih gradova iz kojih se može direktnim letom otići i u Njujork, i u Čikago, ali i u Peking, Moskvu, na Bliski Istok, u mnoge druge delove sveta.

"Činjenica je da smo uspeli da dobijemo i Expo u konkurenciji nekih od najvećih svetskih sila, od Amerike, Španije, Argentine, Tajlanda, koje je nesumljiva turistička velesila, govori o tome koliki je značaj da imamo snažnu diplomatiju", primetio je Đurić.

Đurić je kazao da ima sreću da počinje mandat u vremenu u kome predstavlja zemlju koja je više nego udvostručila svoj BDP za manje od jedne decenije i u kome najviše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i samo neprekidno učestvuje u spoljno-političkom predstavljanju.

"Sa mnogo entuzijazma i optimizma ulazim u sve ovo. Radimo non-stop, po 12 do 14 sati sedimo u kancelariji i nije nam teško", rekao je Đurić.

Đurić je podsetio da je Srbija u nekoliko nedelja imala važne posete, pored ostalih kineskog predsednika Si Đinpinga, ministra spoljnih poslova Ukrajine i prve dame te zemlje, kao i ministra spoljnih poslova Esvatinija.

Komentari (0)

Srbija