Politika

Američki veteran osuđen na 20 godina: Učio ljude kako da raznose državne službenike i pretvore dom u "paukovu mrežu"

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

22:20

Američki veteran osuđen na 20 godina: Učio ljude kako da raznose državne službenike i pretvore dom u "paukovu mrežu"
Američki veteran osuđen na 20 godina: Učio ljude kako da raznose državne službenike i pretvore dom u "paukovu mrežu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanac Kristofer Artur osuđen je po optužbi da je učio ljude kako da naprave bombe koje su imale za cilj da ubiju savezne službenike za sprovođenje zakona, a preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora, saopštili su federalni tužioci. 

On je takođe optužen za ilegalno posedovanje oružja, uključujući improvizovani eksploziv pronađen na njegovoj farmi u Maunt Olivu u Severnoj Karolini.

Artur, vojni veteran koji je služio dve ture u Iraku, vlasnik je "Taklberi solušensa", kompanije sa ciljem da ''nauči svakodnevnog građanina ratnim taktikama", prenosi AP.

On je uhapšen u januaru 2022. nakon što je dao uputstva o tome kako da se naprave bombe poverljivom policijskom izvoru, koji savezni tužioci nazivaju ''Bakšot''.

Taj izvor je prvobitno kontaktirao Artura u maju 2021. za pomoć, tvrdeći da su agenti američkog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv zaplenili deo njegovog oružja. 

Rekao je Arturu da želi pomoć u pripremi za očekivani povratak agenata u njegovu kuću. Tužioci su na sudu pustili delove snimaka koje je napravio ''Bakšot'', u kojima mu Artur daje uputstva o strategiji odbrane kuće koju je nazvao ''paukova mreža“, a koja je uključivala postavljanje improvizovanog eksploziva po kući.

Arturov advokat: On veruje da se sprema rat i kolaps savezne vlade

Arturov advokat, Ed Grej, pozvao je porotu da razmotri kontekst u kome je Artur davao ove informacije ''Bakšotu''. 

Rekao je da Artur veruje da se sprema rat i da je kolaps savezne vlade neizbežan, kao i da su te ratne taktike, priručnici i video snimci za pravljenje bombi samo imali za cilj da osnaže pojedince da brane sebe i svoje domove.

Posle pobune u američkom Kapitolu ''nije bilo neuobičajeno da se agenti FBI pojave u našem području i pitaju za 6. januar. Znam jednu ili dve osobe koje su ispitivane“, rekao je Artur. 

Pomoćnica američkog tužioca Barbara Kočer tvrdila je da je Artur znao šta radi i da su svi organi za sprovođenje zakona dovedeni u opasnost.

Navela je da upozorenja nisu bila namenjena nekoj budućoj apokalipsi, već su bila protiv aktuelne savezne vlade. 

Arturovi priručnici nađeni kod čoveka kojeg je ubila policija 

Artur je bio na radaru FBI-ja od maja 2020. kada je policija pronašla više njegovih priručnika u kući čoveka koji je ubijen u pucnjavi sa policajcima u Njujorku, saopštile su federalne vlasti. 

Sudski dokumenti identifikovali su ubijenog čoveka kao Džošuu Bleseda, vozača kamiona iz Harisonburga u Virdžiniji.

FBI je pronašao tri bombe u Blesedovom vozilu u Virdžiniji i nekoliko u njegovoj kući. 
Podaci s njegovog mobilnog telefona pokazali su da je trenirao sa Arturom u njegovoj kući u Severnoj Karolini u martu 2020. 

Tekstualne poruke odštampane u sudskim dokumentima pokazale su da su Blesed i Arthur sebe smatrali prijateljima.

Poroti je bilo potrebno oko sat vremena da donese osuđujuću presudu za Kristofera Artura.

Komentari (0)

Srbija