Politika

Republički geodetski zavod: Gajić naveo senzacionalističke i netečne podatke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

15:36

Republički geodetski zavod: Gajić naveo senzacionalističke i netečne podatke
Republički geodetski zavod: Gajić naveo senzacionalističke i netečne podatke - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod je odgovorio na navode kandidata koalicije "Narodna lista - ključ za pobedu" za gradonačelnika Beograda Vladimira Gajića o toj instituciji. Odgovor RGZ-a objavljujemo u celosti:

"U navedenom tekstu, g-din Vladimir Gajić navodi senzacionalističke i netačne podatke o ukupnom broju nerešenih predmeta u katastatru, očigledno namerno skrećući pažnju na sebe prozivanjem državne institucije, verovatno u nedostatku političkog programa koji bi mogao da predstavi građanima. Republički geodetski zavod na svom sajtu objavljuje statističke podatke o ukupnom broju zaostalih predmeta na mesečnom nivou i svako koga interesuje ovaj podatak može lako da ga sazna. Ukupan broj zaostalih predmeta na nivou cele Srbije iznosi 389.169 i uključuje sve kategorije, kao i one predmete koji čekaju pravosnažnost, te je zapravo pravi broj zaostalih predmeta 166.326.  

Tvrdeći da je katastar jedina državna služba kojoj građani nemaju direktan pristup, gospodin Gajić je izrekao još jednu neistinu, jer svaki građanin može da zakaže dolazak u službu putem servisa eZakazivanje ili pozivom na broj telefona Info centra RGZ-a 0700/500-500.  

U trenutku kad RGZ sprovodi najveće antikoruptivne mere, odjednom se pojavljuju dušebrižnici pravničkog zanimanja i posrednici u rešavanju imovinsko-pravnih problema, poput gospodina Gajića, da revitalizuju stari demontirani koruptivni sistem. Postavlja se pitanje gde su bili kritičari pre 10 godina kada je katastru zaista bila potrebna kompletna transformacija. Tek sada, nakon dugih i iscrpljujućih, ali uspešnih 10 godina rada na reformi, RGZ je uspeo da realizuje digitalizaciju i olakša procedure za građane. Pojedinci koji sada govore o promenama su propustili priliku da doprinesu transformaciji katastra kada je to bilo najpotrebnije. Nedopustivo je da bilo ko u političkoj kampanji uopšte pominje i koristi državnu instituciju za potrebe iste!  

Razumemo da je predizborna kampanja vreme kada se iznose razne tvrdnje, ali verujemo da građani zaslužuju istinu i činjenice. RGZ ostaje posvećen pružanju najboljih usluga i transparentnosti u radu, kao što smo to činili svih ovih godina". 

Komentari (0)

Srbija