Politika

Protest Udruženja dramskih umetnika Srbije zbog zabrane ulaska Nenadu Jezdiću i ekipi Zvezdara tetra na KiM

Komentari

Autor: FoNet

15/05/2024

-

23:18

Protest Udruženja dramskih umetnika Srbije zbog zabrane ulaska Nenadu Jezdiću i ekipi Zvezdara tetra na KiM
Nenad Jezdić - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) danas je izrazilo protest i duboku zabrinutost zbog zabrane ulaska na Kosovu kolegi Nenadu Jezdiću i predstavi "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra.

"Ovakav nasilnički čin bez presedana nad umetnošću i pravu našeg naroda na Kosovu i Metohiji samo je još jedan dokaz o zlonamernosti i bahatosti onih koji bi da sasvim i na svaki mogući način još više obesprave naš narod kome je već skoro svako pravo uskraćeno", navodi UDUS u saopštenju.

Udruženje je uputilo apel nadležnim institucijama i međunarodnoj javnosti da najoštrije osude ovakvo postupanje i stanu u odbranu barem elementarnih ljudskih prava, kada su već sva druga odavno oduzeta i poništena.

U saopštenju UDUS izražava i bojazan da takve namerne provokacije i pojačavanje i inače opasnih tenzija na Kosovu ne ostavljaju prostora "za uzmak i dobru volju, već da prinuđuju na hitnu i oštru reakciju, kako domaće i tako i međunarodne javnosti".

Podsetimo, vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo u Metohiju, čime su onemogućili da se ta predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, saopštila je Kancelarija za KiM.

Jezdić je trebalo da izvede 202. put predstavu "Knjiga o Milutinu", u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, međutim oprema i njegovi saradnici zaustavljeni su na Jarinju, iako su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme. 

Komentari (0)

Srbija