Politika

Završen sastanak koalicije "Biramo": Vlast da proglasi sve izborne liste opozicije i prestane sa opstrukcijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2024

-

18:08

Završen sastanak koalicije "Biramo": Vlast da proglasi sve izborne liste opozicije i prestane sa opstrukcijom
Završen sastanak koalicije "Biramo": Vlast da proglasi sve izborne liste opozicije i prestane sa opstrukcijom - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija "Biramo" održala je danas sastanak na kome su zatražili da se prihvate sve izborne liste opozicije tvrdeći da su podnete u skladu sa zakonom.

Koalicija koju čine Zeleno-levi front, PSG, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije i Demokratska stranka tvrdi i da svi njihovi kandidati na listama na kojima se kandiduju imaju pravo da budu birani.

"Veliki broj građana podržao je svojim potpisom naše liste i kandidate, kao i drugih opozicionih organizacija i zato zahtevamo da vlast prekine sa opstrukcijom izbornih lista opozicije. Potpuno je jasno da je koalicija 'Biramo' bila suočena sa opstrukcijama na svakom koraku izbornog procesa do sada. Najozbiljniji pokušaj bilo je odbijanje proglašenja naših izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu. S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji", navodi se u saopštenju. 

Iz koalicije "Biramo" navode da "vlast pokušava da napravi haos od izbornog procesa jer se plaši poraza na izborima".

"Naš pravni tim iskoristiće sva pravna sredstva koja imamo na raspolaganju. S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora".

Opštinske izborne komisije odbile su da proglase izborne liste "Biramo Novi Beograd" i "Biramo Voždovac". Izborna komisija na Novom Beogradu je usvojila prigovor jednog građanina i odbacila proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd", jer dva kandidata sa te izborne liste nemaju pravo da biraju i budu birani na teritoriji te opštine.

Izborna komisija gradske opštine Voždovac donela je rešenje kojim odbija proglašenje liste "Biramo Voždovac", jer na izbornoj listi od 36. do 40. mesta nisu imali dva pripadnika jednog pola, odnosno tri pripadnika drugog pola, kao što je predviđeno zakonom.

Lazović: Svi naši kandidati imaju ispravnu dukumentaciju

Kopredsednik Zeleno-Levog fronta Radomir Lazović rekao je za Euronews Srbija da svi kandidati koalicije "Biram borbu" imaju ispravnu dokumentaciju, da je sve urađeno po zakonu i da nema nikakve bojazni od propusta.

"Bilo je na nekim listama tehničkih propusta koji su rešavani ali nemaju veze sa ovim slučajevima. Što se nas tiče, naše kandidature su tu, ljudi idu u kampanju i ja mislim da ne treba više ni da se osvrćemo na to. Ako vlast želi da nas spreči da izlazimo na izbore, na dobrom su putu, ali čini mi se da što se nas tiče mi hoćemo da učestvujemo i da pobedimo. Ako žele da nas spreče, neka probaju pa da vidimo šta će da bude. Oni su nas do sada, pa ja ne znam na koliko mnogo načina i na koje sve manipulacije su radili, ne bi li nas sprečeli da se kandiduju, ne bi li nam otežali rad notara. Ja mislim da bi trebalo da se prihvate sve liste i da se prestane više sa time", rekao je Lazović.

Euronews TV

Prethodno je kandidat za gradonačelnika liste "Kreni-promeni" Savo Manojlović zapretio da će ukoliko do petka, 17. maja, ne budu proglašene sve izborne liste opozicije koje imaju dovoljan broj potpisa, na dan izbora 2. juna blokirati izborni proces.

On je na današnjoj konferenciji za medije optužio vlast da opstruiše opoziciju i naveo da lista "Kreni promeni" na Vračaru nije proglašena, jer nije ispoštovan redosled žena na listi, a na drugim opštinama zato što su navodno potpisi podrške za njihove liste bili i na drugim listama.

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija