Politika

Begović primila studente Harvarda: Predstavljen BIO4 Kampus i šanse razvoja u oblasti veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

14:11

Begović primila studente Harvarda: Predstavljen BIO4 Kampus i šanse razvoja u oblasti veštačke inteligencije
Begović primila studente Harvarda: Predstavljen BIO4 Kampus i šanse razvoja u oblasti veštačke inteligencije - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović organizovala je danas u Beogradu prijem za oko 50 studenata Harvard Univerziteta kojima su predstavljeni BIO4 Kampus, prilike u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, kao i rad dve startap kompanije, čija se delatnost zasniva na najnovijim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije.

Studenti prestižnog američkog univerziteta doputovali su u Srbiju u okviru Balkan Trek ture. Begović i direktor Tima za IT i preduzetništvo kabineta premijera Srbije Nenad Paunović prezentovali su studentima BIO 4 Kampus, dok je savetnik u kabinetu predsednice Skupštine Srbije, Stefan Badža prezentovao studentima prilike koje su pružaju u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji.

Studentima su predstavljene i platforme Katapult- GapApp i Smart City Technologies.

Begović je nakon prezentacija kazala da je projekat BIO4 i izgradnje BIO4 Kampusa  jedan od najvećih projekata u širem regionu koji je vezan i za nauku, i za startup ekosistem, ali i za istraživanje i razvoj.

Kako je naglasila, taj projekat predstavlja spoj biotehnologije i veštačke inteligencije.

Prema rečima ministarke, studentima je danas predstavljen i ekosistem koji je vezan za veštačku inteligenciju u Srbiji.

"Objasnili smo im i koliko je nauka, ali i nova tehnologija bitna za našu zemlju, a predstavljene su im i dve startup kompanije kao jedna slika šta Srbija radi i koliko je naša zemlja postala kompetitivna u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija", rekla je Begović.

Ona je kazala da se u Srbiji sada radi na "novoj revoluciji", a to je spoj veštačke inteligencije i biotehnologije.

"Jako nam je drago da smo mogli da ugostimo ove sjajne mlade ljude koji grade karijeru, ali koji su makar u ovih nekoliko dana uspeli da osete i da vide šta je Srbija i da vide viziju Srbije kao jedne zemlje tehnološkog razvoja i jedne vrlo bitne tačke u budućnosti na jednoj globalnoj mapi inovacije", zaključila je Begović.

Student iz Španije Gonzalo Arana rekao je da je tokom posete ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović Harvardu imao priliku da se upozna sa projektima koje Srbija realizuje, ali da je danas dodatno oduševljen kada se lično uverio u projekte koje Srbija radi po pitanju veštačke inteligencije i digitalizacije.

Sintija Luo, student iz SAD-a kazala je da su i ona i njene kolege mnogo čitali o svemu šta se radi u Srbiji, ali da je ono što su videli i doživeli mnogo značajnije i da su oduševljeni prijemima od strane Vlade Srbije, kao i onim što su videli ovde.

"Postoji jedna kineska poslovica koja kaže da nije dovoljno pročitati samo 100 knjiga , već da je mnogo bolje uveriti se u to uživo", rekla je ona.

Luo je kazala da se nada da će ovakve posete studenata postati tradicija, jer je svaki student ambasador svoje zemlje i da će tako širiti lepu priču o Srbiji.

Student iz SAD-a Armugan Syed zahvalio se Srbiji na prilici koja je studentima Harvarda pružena da čuju šta se sve radi u Srbiji i na prezentovanim projektima.

On je rekao da veruje da će Srbija ostvariti sve ono što je zacrtala, dodajući da će na tom putu biti izazova ali da će oni biti prevaziđeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija