Politika

Prva dama Ukrajine u Beogradu: Šta se zna o poseti Olene Zelenske Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2024

-

09:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za najveći deo javnosti u nedelju je stigla neočekivana vest da se prva dama Ukrajine Olena Zelenska nalazi u poseti Beogradu. Ona je bilateralnu posetu započela obilaskom Biblioteke grada Beograda, u društvu supruge predsednika Srbije Tamare Vučić. Da je donekle reč i o političkoj poseti govori činjenica da se sa suprugom Volodimira Zelenskog, u poseti Srbiji nalazi i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji će se danas sastati sa predsedicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu" - kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom. Zelenska i Tamara Vučić obišle su kasnije i Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. 

Ukrajinska prva dama je nekoliko objava na društvenoj mreži Iks posvetila poseti, gde je govorila o istoriji Beograda, te napisala da će Ukrajinci koji sada žive u Srbiji moći da saznaju više o bogatoj istoriji Beograda zahvaljujući audio vodiču u Beogradskoj tvrđavi.

Ona je kasnije postavila i fotografiju iz Biblioteke grada Beograda, a na toj fotografiji nalaze se i ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine Marko Đurić i Dmitro Kuleba. I sam Kuleba je na svojim nalozima na društvenim mrežama govorio o poseti Beogradu.

Olena Zelenska i Tamara Vučić sastaće se i danas, a očekuje se i obraćanje medijima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetimo, odnosi Srbije i Ukrajine, od početka ruske invazije na Ukrajinu, predmet su interesovanja ne samo te dve zemlje, već i šire. Srbija od početka rata humanitarno pomaže Ukrajini, a ukupna vrednost humanitarne pomoći upućene toj zemlji je 4,5 miliona evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada se tri puta sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, uglavnom na marginama različitih međunarodnih skupova.

O ovoj poseti nije bilo mnogo reči u inostranim medijima, ali Rojters piše da je ovo prva poseta visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od februara 2022. godine. 

Rojters navodi i da se u novoj Vladi Srbije nalazi nekoliko ministara koji se smatraju bliskim sa vlastima u Moskvi, ali se takođe navodi i da Beograd pokušava da održi ravnotežu između kandidature zemlje za članstvo u Evropskoj uniji i dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Srbija je, inače, od 2022. prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, a prošle godine je u poverljivom dokumentu Pentagona, koji je procurio u javnost, navedeno da je Srbija "pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je već poslala".

Poseta Olene Zelenske je iznenađenje za najveći deo javnosti, ali je ona usledila na poziv Tamare Vučić krajem prošle godine. Da Zelenska jeste deo ukrajinske spoljne političke govori činjenica da se ona redovno sastaje sa najvišim svetskim zvaničnicima. Tokom prošlogodišnje posete Vašingtonu, Zelenska je razgovarala i sa američkim državnim sekretarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija