Politika

Dačić: Vanredna sednica Saveta bezbednosti o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije 30. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

11:23

Dačić: Vanredna sednica Saveta bezbednosti o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije 30. aprila
Hvala Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će vanredna sednica Saveta bezbednosti o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije biti održana 30. aprila.

Dačić rekao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o BiH. "I najvjerovatnije kako stvari stoje od noćas, pošto je Slovenija to osporavala, Malta traži zatvorenu sednicu, da li će biti, neće biti, pošto ima i redovna sednica. U maju se očekuje redovna sednica Saveta bezbednosti o BiH", rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je rekao da će, prema informacijama od noćas, sednica biti 30. aprila i da će se obratiti, najverovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodao je da će verovatno neko govoriti sa muslimanske strane iz BiH, ali da se još ne zna ko.

"Onda će biti redovna sednica o BiH verovatno sredinom maja", rekao je Dačić.

Istakao je da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspeh Srbije što je uspela da se o ovoj temi ipak porazmisli.

"Mislim da najveći broj zemalja bi voleo da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Čak i oni koji su sponzorisali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne, što je dokaz da je to jedan apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima druge neke skrivene namere. To su namere očigledno vezane za pritisak na Srbiju, kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku, koja se bazira na našim nacionalnim i državnim interesima", rekao je ministar.

Dačić je ponovio da ovo pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.

"Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju. Mislim, Nemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje. Neće biti 2. maja, a kada će biti, videćemo. Mi tu borbu nastavljamo", naglasio je Dačić.

"Glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope najverovatnije 17. maja"

Dačić je rekao da je 16. i 17. maja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, a da će glasanje biti najverovatnije 17. maja. Dačić je rekao da ta tema još nije na dnevnom redu, ali se može očekivati da bude.

"Parlamentarna skupština Saveta Evrope je završila svoju ulogu. Oni su dali preporuku, ali to ne znači da o tome mora da se raspravlja odmah. Neke zemlje izražavaju rezervu, to su Francuska i Italija. A kada Francuska i Italija izraze rezervu, onda se postavlja veliko pitanje, jer oni tamo nemaju sad baš 100 odsto većinu. Prošli put je na glasanju bilo 33 za, a treba 31. Znači, to je već poljuljano", rekao je Dačić i ukazao da je Mađarska priznala Kosovo, ali da su glasali protiv prijema u SE.

Naglasio je da se sada postavlja pitanje da li će oni koji su već dali svoj glas to učiniti ponovo.

"Mi moramo da se borimo i nećemo se predati u svakom slučaju. Međutim, ovde je teška, veoma je teška borba i videćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Dačić. Kako je naveo, predsednika privremenih prištinskih insitucija sada" guraju" da pošalje ustavnom sudu Kosova Statut Zajednice srpskih opština (SZO) i dok Francuzi kažu da je potreban odgovor tog suda, neki kažu da je dovoljno samo da pošalje zahtev.

Dačić je ukazao da je Kosovo veštački politički "neuspešan projekat", navodeći da je ono 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, a da 2024. još nije ostvarilo puno priznanje.

"Opozicija nema šanse da pobedi na predstojećim lokalnim izborima"

Dačić je govoreći o izborima rekao da opozicija nema šanse da na predstojećim lokalnim izborima pobedi vlast i dodao da bi njena pobeda bila "scenario nalik na naučnu fantastiku".

Dačić je rekao da se opozicioni političari ponašaju neodgovorno i ne bave se "važnim nacionalnim temama".

"Što gore za Srbilju, bolje za opoziciju, taj pristup je apsolutno neodgovoran. Narod neće dati poverenje onima koji se raduju zato što se dešava ovo oko rezolucije u Srebrenici", rekao je Dačić.

Na pitanje ko će biti ministri u novoj vladi, Dačić je rekao da će mandatar to izneti i da je sada poslednja nedelja za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija