Politika

DW: Koliko je članstvo Kosova u Savetu Evrope realno? "Čini se da će Vučić dobiti ovu bitku"

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2024

-

22:28

DW: Koliko je članstvo Kosova u Savetu Evrope realno? "Čini se da će Vučić dobiti ovu bitku"
DW: Koliko je članstvo Kosova u Savetu Evrope realno? "Čini se da će Vučić dobiti ovu bitku" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef nemačke delegacije u Savetu Evrope Frank Švabe ocenjuje, tri nedelje pre sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) na kojem će se glasati o prijemu tzv. Kosova u SE, da su šanse za prijem 50 prema 50, ali dodaje da ima još mnogo toga da se uradi, piše DW.

U tekstu pod naslovom "Koliko je članstvo Kosova u Savetu Evrope realno", DW navodi da je Švabe sada mnogo rezervisaniji nego pred zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 16. aprila, na kojem je usvojena preporuka o prijemu tzv. Kosova u SE.

Navodi se da je predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus još skeptičniji kada je reč o glasanja o prijemu Prištine. 

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi uspešnu kampanju da ubedi ključne zemlje u Evropi da za sada odlože glasanje o prijemu Kosova, čini se kao da će predsednik Vučić dobiti ovu bitku", rekao je Knaus. 

DW navodi da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tokom dvodnevnog boravka u Berlinu održao niz sastanaka iza zatvorenih vrata kako bi dobio podršku za članstvo Prištine u SE, ali ukazuje da ono što zapadne zemlje žele da postignu jeste da "poguraju" tzv. Kosovo da stvori Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Profimedia

 

U analizi se podseća da je predsednik Francuske Emanuel Makron pre nekoliko dana u telefonskom razgovoru jasno stavio do znanja premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da, u kontekstu zahteva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i ocenjuje da ni Nemačka izgleda još nije uverena u članstvo tzv. Kosova.

"Ključ leži u Parizu i Berlinu. Nemačka još nije dala jasnu izjavu, ali nagoveštava da je spremna da se bori za članstvo, ako se ispune određeni uslovi", rekao je Knaus.

Sa druge strane, kada je reč o formiranju ZSO, što je inače obaveza Prištine po Briselskom sporazumu koju ona nije sprovela već 11 godina, DW navodi da je u studiji koju je nedavno objavio ESI, ovaj zahtev zapadnih vlada ocenjen kao apsurdan. 

Knaus kaže da je Zajednica nestvarna i dodaje da se ne može očekivati da će vlada formirati Zajednicu kada članovi to ne žele, navodeći da u četiri opštine na severu KiM trenutno nema izabranih srpskih predstavnika koji bi podržali takvo udruženje.  

Knaus i Švabe ocenjuju da će Prištini trebati mnogo diplomatskog posla u narednim nedeljama i ukazuju da je, pored direktne diplomatske borbe protiv kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tu i činjenica da evropskim vladama nedostaje pažnja prema malim zemljama, s obzirom na ozbiljne probleme sa Ukrajinom, Pojasom Gaze i pretnju Izraelu od Irana.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova treba da donese Komitet ministara SE na sednici koja će biti održana od 16. do 17. maja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija