Politika

Promene zakona o lokalnim izborima u skupštinskoj proceduri: Sednica zakazana za ponedeljak u 11 časova

Komentari

Autor: Euronews srbija

20/04/2024

-

12:08

Promene zakona o lokalnim izborima u skupštinskoj proceduri: Sednica zakazana za ponedeljak u 11 časova
Promene zakona o lokalnim izborima u skupštinskoj proceduri: Sednica zakazana za ponedeljak u 11 časova - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je obavestila javnost da je Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru i da je za ponedeljak 22. april u 11 časova zakazala sednicu, a da će od devet sati biti održan kolegijum za sve poslaničke grupe na kojem će biti dogovoren tok sednice i način rada. 

"Posebno mi je drago da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo Predlog izmena i dopuna zakona", navela je Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da su predlagači izmena i dopuna zakona ukupno 184 poslanika, a da je za dvotrećinsku većinu potrebno 167. 

"Mislim da ovo dovoljno govori o našoj ozbiljnosti i zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom, što smo pokazali građanima da možemo da se dogovorimo oko važnih stvari i da na kraju krajeva implementiramo i realizujemo dogovor", rekla je. 

Printskrin/Tanjug video

 

Precizirala je da su izmene i dopune zakona podržale sve poslaničke grupe vlasti, a iz opozicije grupe Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Zeleno levi front - Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, kao i samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

"Zaista želim da iskažem zahvalnost i zadovoljstvo zbog toga što smo postigli dogovor, što imamo ovako veliku podršku i što smo pokazali svim građanima, bez obzira za koga su glasili, ozbiljnost i odgovornost, da možemo da razgovaramo i da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će parlament nastaviti da funkcioniše na taj način i ocenila da bi to bila pozitivna promena koju bi svi građani podržali i koja bi doprinela sveukopnom smanjenju tenzija i podela u društvu, koje Srbiji u ovom trenutku ne trebaju.

"Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima, sa ozbiljnim izazovima i treba zajedno da radimo i da napravimo jedinstvenu branu pritiscima i izazovima. Ovo nam, na kraju krajeva, to i omogućava, kao i vreme da se bavimo ozbiljnijim pitanjima", rekla je Brnabić.

O najavi bojkota dela opozicije

Brnabić je izjavil da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora neodgovorna i da to pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost. Odgovarajući na pitanje da li bojkot opozicije znači i nameru nekih drugih organizacija, pre svega stranih, da se izazovu politički sukobi i nestabilnost u Srbiji i kome to u ovom trenutku najviše odgovara, Brnabić je kazala da nema mišljenje o tome i da je to ne zanima, a da je odluka o bojkotu neodgovorna.

"Ja mislim da to pokazuje vrhunsku neozbiljnost. Pričali smo 17 dana, to je bio predlog na stolu. Dali su nam čak i rok do 18. aprila i taj rok smo ispoštovali. Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju. Ne bih se dalje bavila time. Neka objasne svojim pristalicama zbog čega im je to takva odluka. A opet, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je to u skladu sa demokratskim normama i standardima, da se učestvujete na izborima i još jednom je zamolila taj deo opozicije da prihvate njenu preporuku.

"Što se tiče unutrašnje destabilizacije, čini mi se da smo našli način polako da smirimo strasti. Meni je važno da nemamo tu unutrašnju destabilizaciju. Da li ima aktera koji žele to da nametnu? Apsolutno. Žao mi je što se to vidi i po nekim poslaničkim grupama koje nisu želele da učestvuju u razgovoru i dijalogu", rekla je Brnabić.

Kazala je da će se vlast boriti protiv destabilizacije, ali političkim sredstvima i normalnim razgovorom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija