Politika

Petković: Peti sastanak u Briselu bez pomaka dok Srbi iz dana u dan pate zbog Kurtijeve odluke o dinaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

14:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković je rekao da je danas u Briselu završena još jedna runda razgovora u kojoj je Beograd učinio sve u nameri da se pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar na teritoriji Kosova i Metohije.

Petković je naveo da je reč o petom sastanku zaredom na kojem je Beograd izašao sa konkretnim predlogom, a taj predlog je od srane Miroslava Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao solidna osnova za anastavak pregovora. Međutim, kako je dodao Petković, prištinska strana u Brisel nije donela nikakav komentar na ideje EU.

"I to vam jasno pokazuje da druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara, ni da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu na KiM", naveo je Petković posle sastanka.

Glavni pregovarač Beograda je istakao da je ovo danas bio već peti sastanak u Briselu bez pomaka.

"A s druge strane, Srbi na KiM iz dana u dan pate zbog odluke Kurtija da se zabrane plate, penzije i socijalna davanja i da se ugrozi rad srpskih institucija", rekao je Petar Petković.

"Prihvatićemo narednu rundu razgovora, opet ćemo pokazati konstruktivnost"

Poručio je da je Beogradu bitno da se hitno pronađe rešenje, da bi ljudi koji rade mogli da pogidnu svoja primanja jer njima redovno stižu sredstva na raćune od strane Republike Srbije. 

"Trudićemo se da učinimo sve što je do nas da na njihove račne dolaze sva ta finansijska sredstva, ali ovde je problem u tome što Priština ne želi da se pronađe rešenje", istakao je glavni pregovaač Beograda.

Ukazuje da, s kojim god predlogom Beograd izađe, Priština nije zadovoljna i njoj to ne odgovara. Takođe, napominje da se u Prištini donose političke odluke koje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije.

"Prihvatićemo i narednu rundu razgovora koja će biti sledeće nedelje. Opet ćemo pokazati svu našu konstruktivnost, pa neka vide na Zapadu i u međunarodnoj zajednici ko je taj ko je u ovom procesu kriv", rekao je Petković i pojasnio da danas u Briselu nije došlo do trojnog sastanka i direktnih razgovora. 

Bisljimi: Predstavnici Beograda došli sa svojim predlogom

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je u Briselu, nakon razgovora o upotrebi dinara na KiM, da je na današnjem sastanku trebalo da se razgovara o predlogu specijalnog predstavika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da su predstavnici Beograda došli sa svojim predlogom.

Kako je saopšteno iz vlade privremenih prištinskih institucija, Bisljimi je današnji sastanak ocenio kao "beskoristan" i naveo da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom, želeći, kako tvrdi Bisljimi, da vrati situaciju na početnu tačku, prenosi Reporteri.

Prema rečima Bisljimija, predstavnici Prištine to nisu prihvatili, pa će na sledećem sastanku, kako tvrdi, razgovori biti usmereni isključivo na Lajčakov predlog.

Komentari (0)

Srbija