Politika

SAD pozivaju na odlaganje uredbe o ukidanju dinara na KiM, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za "efikasnu tranziciju"

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

11:41

SAD pozivaju na odlaganje uredbe o ukidanju dinara na KiM, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za "efikasnu tranziciju"
SAD pozivaju na odlaganje uredbe o ukidanju dinara na KiM, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za "efikasnu tranziciju" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer pozvao je na današnjem sastanku sa guvernerom centralne banke u Prištini Ahmetom Ismailjijem na odlaganje sprovođenja uredbe o platnom prometu koja predviđa da evro bude jedino sredstvo gotovinskog plaćanja na KiM, kako bi se, kako je naveo, ostavilo dovoljno vremena za efikasniju tranziciju.

Hovenijer je na mreži X napisao da je na sastanku ponovio zabrinutost SAD zbog sprovođenja izmenjene uredbe o gotovinskom poslovanju. 

"Pozivamo da se sprovođenje odloži kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane", naveo je Hovenijer. 

Ambasade zemalja Kvinte u Prištini juče su pozvale na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

"Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija", navedeno je u saopštenju. 

Ambasade Kvinte izrazile su zabrinutost zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice i ukazale da će uredba takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine Srba na KiM koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije.

Prethodno su i američki Stejt department i nemačka vlada takođe pozvali na odlaganje primene uredbe. 

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija