Društvo

Tužbe zbog naknade za obradu kredita opet u fokusu javnosti – advokati i bankari se međusobno optužuju, a građani čekaju "konačan rasplet"

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

20:57

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Tri poslanika Skupštine Srbije, koji su podneli predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se vezuju za postupke građana protiv banaka, povukli su danas svoje predloge. Time je, bar na neko vreme, kako tvrde u Advokatskoj komori Srbje, zaustavljena namera bankara, da budu odbačene sve tužbe koje građani vode protiv ovih finansijskih ustanova zbog plaćanja troškova obrade kredita i drugih naknada. Ni advokati, koji prema nezvaničnim podacima, pred sudovima zastupaju oko 200.000 klijenata, ne odustaju od svog nauma, pa su nastavili sa obustavom rada uprkos obaveštenju da su parlamentarci povukli predloge.

Građani, čiji su interesi između bankara i advokata, čekaju rasplet situacije i nadaju se da će ipak moći da naplate tužbe zbog troškova koje su imali prilikom uzimanja pozajmica, a čiju je opravdanost potvrdio i Vrhovni kasacioni sud.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je rekao da postoji sumnja da “bankarski lobi” stoji iza predloga za autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer nisu uspeli da postignu cilj kroz Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku, a što je AKS sprečila kroz razgovore i sporazum sa Ministarstvom pravde.

"Uplitanjem zakonodavnih organa u poslove sudske vlasti, mogli bi da budu oštećeni građani koji su tužili banke zbog naplate troškova kredita. Procenjuje se da je podneto oko 200.000 tužbi.

Iza ove akcije da se predlože autentična tumačenja zakonskih odredbi koje se odnose na konkretne sudske postupke definitivno stoji bankarski lobi", rekao je Gostiljac.

On je istakao da bi se ti propisi odnosili upravo na konkretne sudske procese protiv banaka koji su u toku i koji su već završeni.

"To bi značilo da građani sporove koji su u toku gube, a one koji su dobili, bili bi u situaciji da se ti sporovi sada ponovo aktiviraju po tužbama banaka protiv građana, i da moraju da izgube sporove i da vrate novac bankama. To je ono što bi bila konkretna posledica usvajanja ovih autentičnih tumačenja", obajsnio je Gostiljac.

On je istakao da advokatura takođe neće dozvoliti da se izigra sporazum koji je AKS zaključila sa Ministarstvom pravde, u vezi sa izradom Nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku.
Napomenuo je da je AKS, iz protesta zbog najavljenog usvajanja autentičnog tumačenja, jutros otkazala svoje učešće na sastanku radne grupe za izradu Nacrta. Advokati širom Srbije stupili su u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora AKS.

Vasić: Građani bi mogli da imaju posledice

Bankari, s druge strane, upozoravaju da bi građani mogli da trpe posledice i ako se ne nađe rešenje postojećeg problema.

"Cenu ovoga će platiti građani, i oni koji nisu tužili banke, zato što sada, ako tužite banku, imaćete manje novca, jer banka mora da rezerviše sredstva dok traje spor. Ako on traje dve godine, imaćete manje novca, manje plasmana privredi i građanima, manje ekonomije, prihoda u državu. Pitanje je da li to želimo da uradimo", rekao je  za Euronews Srbija Vladimir Vasić, iz Udruženje banaka Srbije.

Nakon što je troje poslanika odustalo od predloženih tumačenja, oglasila se i ministarka pravde Maja Popović i pozdravila povlačenje predloga, ističući da je zaštita prava građana prioritet svim državnim organima, kao i očuvanje pravne sigurnosti u Republici Srbiji.

"Svesni smo izazova sa kojima se suočava celokupan privredni i finansijski sektor, kao i kompletno pravosuđe zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima. U tom smislu, Ministarstvo pravde je posvećeno radu na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjivanja troškova za Srbiju koji su posledica bankarskih sporova, imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku", navela je Popović u pisanoj izjavi.

Sudije: Predlog za tumačenje nedopustiv

Pre odluke poslanika da odbace predloge tumačenja oglasilo se i Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Ovo strukovno udruženje smatra da je ovakav predlog za tumačenjem odredaba zakona, od kojih su neki stariji od 40 godina i toliko u primeni, nedopustiv, jer se na taj način zadire u nadležnost treće grane vlasti – sudske vlasti, jer bi autentično tumačenje postalo obavezno sa sudove.

"Sudovi su postupajući u predmetima povodom troškova obrade kredita u svim stepenima zauzeli svoj stav i sporne odredbe su već tumačene od strane za to zakonom određenih institucija", odnosno sudova, podseća UST.

Upozorava se da se ovakve situacije ne mogu rešavati izvan pravosuđa, i sudskog postupka jer se time stvara opasan presedan da u svakoj situaciji tzv "masovnih" tužbi dođe do derogacije sudske vlasti.

NOPS: Građani između banaka i advokata

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović je ocenio da je nejasno šta je to uopšte autentično tumačenje zakona, niti ko ga je pokrenuo i da čitava situacija svedoči sukobu lobija banaka i advokata. Papović je naglasio da je krivica za situaciju na ministarstvima finansija i trgovine, koji godinama nisu prihvatali inicijative da se donesu podzakonska akta za zakone o zaštiti korisnika finansijskih usluga i zaštiti potrošača.

"U ovom sporu postoji interes i advokata i banaka, dok se potrošači i građani nalaze u sredini te borbe. Mi smo tražili da se vrati mogućnost kolektivne tužbe ali je interesantno da to ne pominju, ni država ni advokati", rekao je on.

Papović je podsetio da su organizacije potrošača davno postavile pitanje zašto banke posebno naplaćuju nešto što je sastavni deo nekog posla.

"Neke stvari su došle na naplatu. Upozoravali smo šta će se dogoditi kada se donesu savremeni zakoni, a ostanu bez podzakonskih akata koji uređuju njihovo sprovođenje", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija